Ultima oră

Greva generala a fost un mic fis

Ziarul de Vrancea
1 iun 2010 679 vizualizări
La greva de ieri au participat doar 1.500 de vrinceni, ceilalti preferind o greva de ¦ (semi)solidaritate u o noua confruntare se anunta pentru vineri, 4 mai, cind protestatarii vor face un miting mars de la PDL la Prefectura u u la Primarie, functionarii s-au inchis pe dinauntru u politistii au purtat banderole albe si au amenintat ca si vor lua mobila acasa u sirenele Ambulantelor au sunat ieri mai multe minute, iar medicii au amenintat ca nu vor mai elibera certificate de deces

Greva generala de ieri a fost caracterizata chiar de liderii de sindicat ca lipsita de solidaritatea celor afectati de austeritatea bugetara. Astfel, prea putini oameni si-au manifestat public nemultumirea legata de hotarirea Guvernului de a taia din salarii, pensii, somaj si subventii. In acest fel, angajatii statului au pierdut teren in fata "rivalilor" din fruntea tarii, insa o noua confruntare se anunta in judet vineri, 4 mai. "M-am asteptat la o participare mai mare la acesta greva. Au participat aproximativ 1.500 de oameni, iar ceilalti au fost in greva de solidaritate. Probabil ca s-au facut presiuni asupra lor", ne-a declarat Emil Ravoiu, liderul filialei Cartel Alfa. Judetul nu a mai avut ieri nici un reprezentant in Capitala, insa liderii sindicali anunta ca se vor revansa vineri. BNS anunta ca va iesi in strada cu circa 500 de oameni, in vreme ce Paraschiv Prodan, liderul CNSLR Fratia, anunta ca vor marsalui pe strazi in jur de 2.000 de oameni. Ieri trebuia obtinuta aprobarea de la primarie pentru derularea mitingului, insa fiind greva sindicalistii au aminat demersul. "Va fi un miting mars in care vom protesta in fata la PDL, dupa care vom merge catre Prefectura unde vom lasa o adresa cu toate nemultumirile oamenilor", ne-a spus Emil Ravoiu care le cere membrilor celorlalte partide sa nu voteze legile propuse de Cabinetul Boc. "Vrem ca aceste actiuni de protest sa impiedice aprobarea masurilor de scadere a salariilor, pensiilor, somajului si a subventiilor", ne-a spus liderul CNSLR Fratia. Cu toate ca pina in acum pozitia sindicatelor si patronatelor nu a fost luata in considerare, liderii spera ca in Parlament sau la Cutea Constitutionala legea prin care vor fi taiate veniturile populatiei sa fie respinsa.


Sirenele au sunat a greva la Ambulanta


Sirenele autosanitarelor din Vrancea au rasunat ieri pentru a atrage atentia asupra saraciei din sistemul sanitar. Aproape 60 de medici, asistenti si ambulantieri au iesit in curtea SAJ si s-au solidarizat cu ceilalti bugetari care au declansat ieri greva generala. Incepind cu ora 10.00, timp de citeva minute, sirenele au rasunat a greva, iar salariatii au cerut demisia Guvernului. Sanitarii spun ca asiguratii, care ar trebui sa beneficieze de gratuitate, au fost transformati in "cersetori la sanatate". Protestul s-a desfasurat fara afectarea activitatii medicale de urgenta. "Cei bolnavi vor avea intodeauna sprijinul nostru. La noi indiferent de ce s-a intimplat ne-am vazut de treaba noastra si asa va fi si acum. Vrem sa ne facem auziti, sa lucram decent, vrem sa fim platiti decent. Vreau ca sa se inteleaga ca sintem un serviciu deosebit, cu probleme deosebite, cu un stres foarte mare si ar trebui ca toate acestea sa se auda", a spus Marinela Nica, asistenta la Ambulanta.

Pe parcursul acestor zile de protest, cadrele de la Ambulanta nu vor mai elibera certificate de deces, nu se vor mai ocupa de externalizarea pacientilor si se vor sista transporturile sanitare neasistate efectuate cu ambulante de tip A1 si A2. Sindicalistii se pregatesc de un nou protest, pe 4 iunie. "Sintem intr-un protest national pentru a sustine ideile federatiilor sindicale care cer caderea Guvernului din cauza scrisorii trimise la FMI. Pe 4 iunie se va organiza un alt miting si speram sa fim mai multi", a precizat Irimia Stan, liderul sindical al Ambulantei. Si cadrele din spitale s-au alaturat colegilor bugetari. Doar o treime din sistem s-a aflat ieri la munca, in spitale fiind program de sarbatoare.


"Greva generala. Nu se lucreaza cu publicul"


Focsanenii nu si-au putut plati ieri taxele si impozitele pentru apartamente sau masini si nici nu au avut cum sa obtina diferite certificate si avize de la Primaria municipiului Focsani. Functionarii care lucreaza aici au fost in greva generala, anuntind de saptamina trecuta ca luni nu vor raspunde solicitarilor venite de la populatie. Ieri la prinz, usile Primariei erau inchise, pe geam fiind lipite mesaje cu "Greva generala. Nu se lucreaza cu publicul", prin care oamenii erau instiintati ca cererile lor trebuie sa mai astepte cel putin o zi. Primarul urbei, Decebal Bacinschi, ne-a declarat ca omeneste este solidar cu angajatii sai, amenintati, ca de altfel toti bugetarii, de taierea salariilor. "Ei au dreptate, sint de acord cu greva. Este democratie si este normal sa-si ceara drepturile. Si cred ca oamenii inteleg demersul functionarilor, mai ales ca nu se vorbeste de acum de aceasta greva. De miine (n.r. azi) programul revine la normal", ne-a spus edilul sef Decebal Bacinschi. La Primaria Focsani lucreaza peste o suta de functionari, acestia avind salarii la extreme. Desi este primar, Bacinschi nu are cel mai mare salariu din Primarie. Potrivit declaratiilor de avere, 16 functionari ridica pina peste 80.000 lei noi pe an. Cetatenii care au ajuns ieri la Primarie nu pareau extrem de deranjati de greva, multi intelegind protestul functionarilor si alaturindu-se nemultumirii generale din tara.


Politistii ameninta: "Ne luam mobilierul acasa!"


Ieri, politistii care fac parte din Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual Vrancea au discutat despre modul cum se va desfasura protestul lor in continuare. "Ieri am purtat banderole albe, in semn de solidaritate cu colegii nostri din sistemul bugetar. Noi nu avem dreptul la greva", spune Angelin Ciobanu, liderul local al SNPPC. Acesta spune ca unii colegi au propus sa nu mai sponsorizeze politia cu furnituri de birou sau alte lucruri necesare. "Sa se ajunga sa scriem cu varul de pe pereti! Nu mai vorbim ce s-ar intimpla daca ne-am lua fiecare mobilierul personal pe care l-am adus. Ar ramine birourile goale. Cei din conducerea ministerului nu ne protejeaza deloc, nu au inteles nimic din cererile noastre. Iar chestia cu reducerea doar pentru sase luni a salariilor este o intoxicare. E clar ca si la anul salariile noastre vor scadea. Reducindu-se salariile se reduce si puterea de cumparare si automat sint afectate din nou si salariile bugetarilor. Cine crede ca politistii o duc bine se inseala! Un agent are un salariu de 1.000-1.200 de lei si o sa ramina dupa taiere cu 800 de lei. Un ofiter ajunge pina la 2.000 de lei, dar acum vor incasa maxim 1.500. Doar un ofiter cu vechime ajunge pina la 2.500 de lei, iar de azi va lua mai putin de 2.000 de lei. Acestea sint salariile politistilor care muncesc mai mult decit prevede fisa postului. In MAI sint 8.000 de posturi nebugetate. Acest deficit de oameni trebuie acoperit de noi, politistii", adauga liderul local al SNPPC. (R. MANOLACHE, I. CRETU, D. GIRLEANU, D. CHIRIAC)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.