Ultima oră

Greva bugetarilor are nevoie de o Viagra

Ziarul de Vrancea
31 mai 2010 1484 vizualizări
Din teama de a nu-si pierde posturile, dar si bani la salariu, multi bugetari nu vor participa astazi la greva generala u cei mai multi vor protesta la lucru, intr-o greva de solidaritate cu program scurt u circa 50% dintre dascalii vrinceni vor intra in greva, iar peste 500 de functionari din primarii vor lasa lucrul si se vor alatura protestului u finantistii nu fac front comun cu restul bugetarilor si lucreaza normal u in spitale va fi program de week-end, intrucit cei aproape 2.600 de sindicalisti din Sanitas au semnat pentru la greva, la fel ca si personalul de la Ambulanta u in instante si in penitenciare programul va fi redus u sindicalistii anunta un mars de protest vineri, in Focsani

Vrincenii sint prea saraci, prea blazati si prea lipsiti de solidaritate pentru a mai protesta, chiar daca recesiunea ii lasa fara bani din leafa. Greva generala anuntata de confederatiile sindicale pentru astazi s-a muiat pe jumatate, dupa ce multi bugetari au facut un pas inapoi. Dascalii s-au mai gindit si au ales sa vina azi la ore, pentru ca ramin fara o zi de salariu, functionarii se tem pentru pierderea locului de munca, si asa "clatinat" de viitoarele restructurari anuntate de Guvern, iar alte categorii de bugetari au optat pentru o "greva de solidaritate" la locul de munca. In aceste conditii, putini bugetari se vor alatura astazi mitingului anuntat in Capitala pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de Guvern. De la 1 iunie se aplica reducerile: -25% la salarii si -15% la pensii.


"Caravana protestelor" ia startul din Capitala


Nemultumiti de masurile de austeritate anuntate de Guvern, lucratorii la stat au hotarit sa blocheze orice activitate. Cu toate ca liderii de sindicat nu au incredere ca deciziile luate la Bucuresti se vor modifica in urma protestelor, totusi vor apela la mitinguri in Capitala si in judete. Astfel, judetul Vrancea, in ordine alfabetica, va avea miting vineri, 4 iunie, la nivel local. Liderul Cartel Alfa,Emil Ravoiu, isi doreste ca actiunea de la finele saptaminii sa aiba un impact mai mare asupra orasului decit greva anuntata azi. "Luni, toti bugetarii intra in greva generala pe termen nelimitat, mai putin politistii care nu au voie, dar care vor fi solidari cu ceilalati, acuzind si ei aceleasi probleme. Protest de strada la Focsani vom avea vineri. Eu vreau un miting mars prin oras care sa se incheie in fata la Prefectura. Sa vedem unde. Nu putem face in ruinele din Piata Unirii", ne-a declarat Ravoiu, care asteapta o intrunire a celor patru confederatii pentru a stabili traseul si durata marsului. "Luni vor intra in greva circa 2.000 de membri de sindicat. In data de 4 iunie vom face un miting in Focsani toate cele patru confederatii. Nemultumirile sint legate de masurile de austeritate ale Guvernului, 25% retinere din salariu si 15% din pensie. Nu avem ce negocia cu prefectul, sa vina altii care stiu sa faca treaba", ne-a spus si Praschiv Prodan, liderul CNSLR Fratia. Si Blocul National Sindical (BNS) se alatura protestului. Liderul Dumitru Adam acuza Guvenul de incalcarea Constitutiei si de fortarea cetateanului sa suporte fara voie masuri abuzive de reducere a deficitului. "Operatia Guvernului este foarte dura, fara anestezic. Invocarea articolului 53 din Constitutie nu are legatura cu masurile. Au trecut vremurile cind eram incapabili sa ne dam seama ca ne sint incalcate drepturile. Masurile acestea ne-au fost date sa le inghitim nemestecate, dar nu putem pentru ca avem si noi probleme", ne-a declarat Dumitru Adam. Asadar, toata saptamina, "caravana protestelor" va pleca din Bucuresti si va trece prin fiecare judet in speranta ca Guvernul va fi convins sa renunte la unele masuri de taiere din venituri.


Program de sarbatoare in spitale


Greva generala ii prinde pe sindicalistii din sanatate mai mult pe acasa decit la munca. Cei aproape 2.600 de sindicalisti din Sanitas Vrancea au semnat ca sint de acord cu mitingul de protest din 31 mai, motiv pentru care in spitale va fi program de week-end. Doar o treime din personalul sanitar va munci, dar sindicalistii anunta ca nu vor fi probleme pentru ca se vor asigura urgentele. Claudiu Grosu, liderul Sanitas, spune ca sanitarii intra in greva generala azi in spirit de solidaritate cu colegii bugetari. "Doar o treime din personalul medical va lucra. Toti directorii de spitale au fost instiintati de actiunea noastra", a precizat Claudiu Grosu. Daca in spitale va sufla aerul de vacanta, activitatea din ambulatoriul Spitalului nu va fi afectata. Si cei aproape 240 angajati de la Ambulanta se vor alatura colegilor din tara si vor face greva generala. La ora 10.00 se va declansa Protestul National astfel incit salariatii vor protesta in incinta statiei de Ambulanta. De asemenea, sirenele vor suna timp de trei minute, iar sistemele luminoase vor functiona pe toata perioada desfasurarii protestului. Stan Irimia, liderul sindical al SAJ, spune ca pe timpul protestelor se vor asigura doar urgentele majore. Astfel, in tot acest timp, bolnavii care nu reprezinta o urgenta medicala majora vor apela la Ambulanta inutil. "In cele doua ore vor fi rezolvate doar urgentele de cod rosu. 50% din activitatea noastra va fi sistata ", a mentionat dr. Cristian Onia, managerul Ambulantei. Acesta nu va fi insa singurul protest la care ambulantierii vor participa. Pe 4 iunie se mai pregateste un miting prin Focsani.


Renuntari la greva de teama pierderii posturilor


Functionarii publici din toate primariile din judet au fost chemati sa semneze pentru a intra in greva generala de pe 31 mai. Desi cei mai multi sint nemultumiti de masurile de reducere a salariilor, se pare ca din teama de a nu-si pierde posturile, dar si bani la salariu, multi nu vor dori sa participe la greva. "Un numar exact nu il pot spune la ora aceasta, dar cred ca peste 500 de functionari din primarii vor lasa lucrul si se vor alatura protestului. Noi sustinem in continuare sa intram in greva cu totii, dar sint cei din institutii, ca prefecturile si consiliile judetene, unde exista un alt regim, desi avem semnale ca ar vrea sa ni se alature. Indiferent ce se discuta la Bucuresti, noi trebuie sa continuam cu protestele pina cind oamenii de jos, cei care muncesc, vor fi multumiti", a declarat presedintele Sindicatului Judetean al Lucratorilor din Primarii, Dan Budisteanu. In educatie, greva anuntata initial cu surle si trimbite s-a mai inmuiat. Liderii celor doua sindicate de pe plan local, SLI, respectiv FEN, au anuntat vineri ca 50% din personalul didactic si nedidactiv va intra in greva azi, in timp ce mai toti sindicalistii FEN vor intra in greva. Intrucit astazi, prima zi de greva, coincide si cu a treia proba a examenului de bacalaureat, multi dascali au renuntat la protest punind in balanta banii promisi de ministrul Educatiei, intre 275 si 600 lei pentru fiecare proba a bacului, si banii in minus la leafa prin participarea la o zi de greva.


Finantistii ne asteapta la ghisee


Greva presupune doar o treime din servicii asigurate. Salariatii care vor fi in greva nu-si vor primi drepturile salariale in ziua respectiva. Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea au decis ca e nevoie de mai multi bani la bugetul consolidat al statului asa ca nu vor intra in greva. Oamenii au refuzat sa semneze pentru declansarea grevei generale. Cel putin asa sustine liderul sindical Ioan Mihalcea. "E mai complicat la noi. In majoritate functionarii nu sint de acord cu greva. Teoretic ei ar trebui sa munceasca pe 31 fara bani. Asta inseamna greva de solidaritate, situatie pe care oamenii nu o agreeaza. Cel putin nu intr-un numar determinant. Nu am reusit sa stringem semnaturile necesre pentru declansarea unei greve generale. Asa ca pe 31 mai noi vom munci cu spor si ii asteptam pe contribuabili sa-si plateasca darile catre stat", ne-a spus liderul sindical din cadrul DGFP, Ioan Mihalcea.


Solidaritate in agricultura


Functionarii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala vor fi alaturi de colegii lor din tara printr-o greva de solidaritate. Adica acestia vor lua atitudine intre orele 8.00 "" 12.00, cind vor fi inarmati cu banderole, dar nu vor inceta lucrul. "Nu putem sta deoparte la asa ceva. Sint masuri care ne afecteaza pe toti si nu le putem ignora. Nu putem sa trecem peste ele ca si cum n-ar fi, mai ales ca pe noi ne afecteaza primii. A venit o circulara de la Ministerul Agriculturii prin care ni se spune ca ne vor fi reduse salariile inca din luna aceasta cu 20%. Asa ca nu putem fi multumiti cu aceste taieri, mai ales ca acum ne ia 20% din fondul de salarii, iar de la 1 iunie inca 25% din salariu. Cum sa nu luam atitudine! ", ne-a declarat Mariana Botea, liderul sindicatului din cadrul DADR Vrancea, afiliat la Cartel Alfa.


Grefierii, in greva de solidaritate


Astazi este punctul "zero" al protestelor in Penitenciarul Focsani si in instante. Toti membrii celor doua sindicate care le reprezinta interesele sint decisi ca astazi sa asigure doar o treime din activitatea obisnuita de lucru. Astfel, atit in penitenciar, cit si in instante, programul va fi unul redus, ca urmare a solidarizarii Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare si al Sindicatului "Dreptatea" Vrancea cu celelalte grupe sindicale. Programul cu publicul al arhivelor si registraturilor, precum si a biroului de apostile se va desfasura intre orele 10.00 "" 11.30. In ziua grevei de solidaritate grefierii de sedinta vor participa la solutionarea a o treime din dosarele aflate pe rolul instantei, restul cauzelor urmind a fi aminate. "Participarea celorlalte categorii de personal auxiliar de specialitate si conex la forma de protest se va desfasura la locul de munca, respectiv prin incetarea lucrului", a precizat Cristian Cristinel Duna, presedintele Sindicatului "Dreptatea".


Protest si la penitenciar


Pe de alta parte, si agentii care ar trebui sa aduca detinutii la instanta vor fi astazi in greva, Nicusor Cucu, liderul grupei sindicale al Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) Focsani, asigurind ca si in acest caz va fi asigurata respectarea legii. "Vom declansa greva de solidaritate duminica, la orele 00.10 si se va sfirsi luni, la 23.50. Vom diminua anumite activitati, pina la o treime, conform legii. Astfel, nu vom prezenta la instanta de judecata decit pe cei arestati preventiv carora le expira mandatele de arestare, nu vom scoate detinuti la punctul de lucru si nu efectuam activitati de asistenta psihologica sau educative de grup. Insa, daca apare o problema individuala o vom rezolva. Activitatile legate de asistenta medicala de urgenta vor fi asigurate, insa celelalte activitati se vor diminua. La sectorul vizite, dat fiind ca unii vin de departe, activitatea nu va fi diminuata, dar vom diminua numarul cadrelor de acolo. De asemenea, cumparaturile vor fi aminate pentru marti. In rest programul de plimbare, imbaiere si hrana se vor desfasura normal, ca si paza si supravegherea", ne-a spus liderul SNLP ""Focsani. (Ziarul de Vrancea)


Autobuzele vor circula normal


Daca Primaria Focsani a anuntat ca isi va inchide portile pentru cetateni astazi, nu acelasi lucru se va intimpla si cu transportul public. Potrivit directorului SC Transport Public SA Focsani, mijloacele de transport in comun vor circula normal. "Noi nu ne permitem sa facem greva deoarece avem nevoie de bani sa ne platim leasing-urile la midibuzele pe care abia le-am cumparat", ne-a declarat directorul SC TPL SA, Ion Diaconu. Afirmatie sustinuta partial si de liderul de sindicat de la societate, Gheorghe Urse. "Federatia la care sintem afiliati s-a decis sa nu intre in aceasta greva. Cel putin nu in prima zi. Va fi o sedinta a Biroului Executiv sindical si in functie de ce se va decide acolo vom lua si noi masuri. Deocamdata, nu", a precizat liderul de sindicat afiliat la Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT). De asemenea, si pe cursele de transport din judet se va circula in mod normal. Feroviarii nu opresc nici ei lucrul luni, asa cum anuntasera initial. (D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 738830 zile, 15 ore, 10 minute, 35 secunde
ce director poate face concedieri de profesori ptr o zi de greva?se tem directorii ptr ciolan! iar unii profesori n-au coloana vertebrala.intrebati-va bunicii si parintii cum au trecut de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.