Ultima oră

Spitalele au datorii de peste 5 milioane de euro

Raluca Manolache
29 mai 2010 603 vizualizări
Patru spitale si Serviciul de Ambulanta au reusit sa stringa datorii de aproape 21 milioane de lei, adica peste 5 milioane de euro

Peste 5 milioane de euro. Atit datoreaza o parte din spitalele din Vrancea furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, hrana, cu care se afla in contract. Din cauza bugetelor mult prea mici alocate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, patru spitale si Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) au reusit sa stringa datorii de aproape 21 milioane de lei, adica peste 5 milioane de euro. Aceasta situatie va fi prezentata si Ministerului Sanatatii, care doreste sa stie cu exactitate ce arierate au unitatile si de cind dateaza acestea. Solicitarea a venit dupa ce ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca vor fi platite toate datoriile spitalelor inainte ca acestea sa fie transferate catre autoritatile locale. Asa se face ca, la ora actuala, cel mai mare datornic este Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, cel care trateaza si cei mai multI bolnavi. Furnizorii trebuie sa recupereze de la spital peste 16 milioane de lei, unele datorii fiind din 2008. De altfel, unii furnizori incearca sa-si recupereze banii in instanta. O parte dintre acestia au si cistigat procesele, conform deciziilor urmind sa primeasca de la Spitalul "Sf. Pantelimon" chiar si 849.000 lei sau 723.000 lei. Pe locul al II-lea se claseaza Spitalul Municipal Adjud, unitate ce inregistreaza debite de mai bine de 4,9 milioane de lei. "Avem datorii catre furnizori din 2007. Procesele cu furnizorii sint in derulare si incercam sa ne descurcam. Bugetul va fi suficient pina in august, septembrie", spune dr. Claudiu Zara, managerul unitatii. Si la aceasta unitate procesele curg, chiar daca bugetul unitatii nu poate suporta plata restantelor. Banii sint suficienti doar pentru cheltuielile curente precum utilitati si salarii. Si la Spitalul orasenesc Panciu s-au strins arierate de aproape 268 mii de lei. "Anul acesta, deocamdata, nu ne permitem sa achitam aceste datorii. Guvernul a initiat o actiune prin care se doreste achitarea acestor datorii", a mentionat ec. Nicolai Marascu, managerul unitatii. Unitatea a scapat pentru moment de procese, dar furnizorii nu "uita" ca au de primit bani si trimit adrese de atentionare spitalului. Spitalul orasenesc Odobesti are cele mai mici datorii, 17 mii de lei. "Daca se vor gasi solutii pentru achitarea acestor datorii ar fi foarte bine. Anul trecut am reusit sa ne descurcam cu bugetul contractat cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar anul acesta nu stim ce va fi", spune dr. Manole Ilie, managerul spitalului. Si la Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vrancea s-au strins datorii in acest an. Ambulanta nu a mai avut bani pentru plata furnizorilor, arieratele fiind de 134 mii lei. Singurele unitati care s-au descurcat si au reusit sa isi achite darile au fost spitalele din Vidra, Dumbraveni si Marasesti. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.