Ultima oră

Tribunalul sta sa se prabuseasca, Piata Unirii e de mintuiala

Mihaela Beșleagă
28 mai 2010 866 vizualizări
Directorul de la Cultura cere un spatiu propice pentru pastrarea si expunerea bunurilor de patrimoniu ale judetului, propunind cladirea Vechii Prefecturi

Starea in care se afla unele monumente de patrimoniu judetean, nu prea imbucuratoare, a fost prezentata ieri de directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) Vrancea, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural. Astfel, institutia de cultura a efectuat 61 de inspectii la monumentele istorice din judet, fiind oferite si recomandari pentru remediere. Un astfel de caz este cel al Tribunalului , grupa A de importanta nationala, cu ocazia expertizei tehnice efectuate in cursul anului 2008, imobilul find incadrat in clasa de risc seismic RS 1 de prabusire in caz de cutremur. "Permanent personalul instantei si justitiabilii sint expusi unui pericol iminent. Cladirea nu are fundatie, de aceea necesita consolidare prin subzidire pina la 10 m adincime. Dupa punerea ei in siguranta, sint necesare lucrari de reparatii capitale. Pina la restaurarea monumentului se impune mutarea de urgenta a activitatii instantei intr-un alt spatiu corespunzator", a spus Florin Micu Iliescu, directorul DJCPN. Printr-o hotarire a Consiliului Judetean din noiembrie 2008 s-a aprobat transferul Tribunalului in fosta cladire a sediului Bancorex, dar care necesita, la rindul ei, lucrari de reparatii si recompartimentare. Directorul de la Cultura a adus in discutie si derularea proiectului de Recalificare urbana a perimetrului istoric Piata Unirii si gradina publica din Focsani, fiind de parere ca firmele care se ocupa de lucrari nu isi fac treaba cum trebuie. Directia de Cultura monitorizeaza si procesul de restaurare a mausoleelor de la Focsani, Marasesti si Marasti, din cadrul programului Drumul de Glorie al Armatei Romane din primul razboi mondial, stadiul proiectului fiind conform graficului. Directorul Micu Iliescu a pus pe tapet si problema patrimoniului mobil al judetului, depozitat si aflat in prezent in inventarul Muzeului Vrancei. "Avem nevoie de un spatiu propice pentru pastrarea dar si pentru expunerea bunurilor de patrimoniu mobil ale judetului. Ne-am gindit la cladirea Vechii Prefecturi, dar incercam sa gasim si un alt spatiu", a spus seful Culturii. Acesta a prezentat si cele doua proiecte pe care le are in vedere institutia pe care o conduce, in viitorul apropiat. Este vorba de realizarea unui studiu antropologic cultural care sa cuprinda toate localitatile din judet si conceperea unui manual de patrimoniu care sa fie studiat in clasa a IX-a. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.