Ultima oră

Bulevardul Prof. Liviu Librescu in Bucuresti, nu in Focsani

Silvia Vrînceanu Nichita
27 mai 2010 1888 vizualizări
La Bucuresti se poate, la Focsani nu!

Bulevardul din fata viitorului sediu al Ambasadei SUA din Bucuresti va primi astazi numele doctorului Liviu Librescu, profesorul nascut la Focsani care si-a dat viata pentru a-si salva studentii in timpul unui atac armat la Virginia Polytechnic Institute, in aprilie 2007. La ceremonie vor participa Ambasdorul SUA Mark Gitenstein, oficiali romani si americani, reprezentanti ai comunitatii evreiesti. Ambasadorul SUA va sustine un discurs, in care va vorbi despre cel supranumit "profesorul de eroism al Americii". Prof. Univ. Dr. Liviu Librescu, un evreu de orgine romana, a fost ucis de un dezechilibrat mintal pe16 aprilie 2007, in timp ce bloca cu trupul sau usa amfiteatrului universitatii, ajutind studentii sa scape de gloante. Liviu Librescu a fost legat de Focsani in anii copilariei si tineretii, intrucit aici locuiau bunicii sai. Sotii Marilena si Liviu Librescu s-au cunoscut si au trait la Focsani in perioada celui de-al doilea razboi mondial, dupa care au emigrat in Israel si apoi in SUA, unde si-au continuat cariera. In memoria profesorului erou, in 2007, cartierul din zona sinagogii evreiesti din Focsani a primit numele "Erou Liviu Librescu". La nivelul orasului Focsani, primaria a declinat propunerea de numire a unei strazi in memoria profesorului, pe motiv ca locuitorii ar fi trebuit sa-si preschimbe buletinele, o procedura prea complicata, dupa cum a declarat la vremea respectiva primarul Decebal Bacinschi. Ca o solutie de compromis s-a mers pe ideea botezarii simbolice a cartierului din jurul singogii. Putini mai stiu azi ca zona poarta numele "Profesor Liviu Librescu". Pina acum, Primaria Focsani, cea care ar trebui sa puna in aplicare hotarirea Consiliului Local, nu a organizat niciun moment festiv pentru a oficializa cumva noua denumire a cartierului in care locuieste chiar si primarul. Acesta era un moment asteptat cu emotie de comunitatea de focsaneni din Israel, care a facut lobby ca municipalitatea sa omagieze memoria profesorului care a impresionat intreaga lume prin gestul sau de mare curaj. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.