Ultima oră

Ordin de la Boc inainte de concedieri: Taiati 20% din cheltuieli!

Ziarul de Vrancea
25 mai 2010 2075 vizualizări
Pina sa dea afara oameni, guvernantii cer reducerea cheltuielilor materiale din institutii cu cel putin 20% u cum cunosc valoarea banului, finantistii continua sa fie exemplu de reducere a cheltuielilor interne, chiar daca si economia neagra asteapta sa fie albita tot de ei u adjunctul politiei, Victor Norocea, crede ca la birou trebuie sa te gospodaresti la fel ca acasa, motiv pentru care politistilor nu li se permite nici o cheltuiala extravaganta u doar 39 de politisti au telefon de serviciu, dar altii iau bani de chirie u tot in acest ton, Guvernul a decis sa amine pentru intervalul 2012-2014 plata drepturilor salariale cistigate în instanta de bugetari

Cetatenii care vor intra in institutiile statului, pe care practic le subventioneaza din impozite si taxe, ar putea sa nu mai primeasca nici macar un pahar cu apa sau o coala pe care sa scrie o petitie. Cei 27.704 de angajati vrinceni platiti din bani publici trebuie sa faca economii la locul de munca inainte ca statul sa le reduca lefurile. In conformitate cu planul de reducere a cheltuielilor din sistemul public, Guvernul a cerut tututor institutiilor din subordine sa prezinte planuri de reducere a cheltuielilor cu inca 20 "" 25 % la suta, dupa ce anul trecut o alta circulara de acest gen a cerut economii la tot ce se consuma in institutii. Cum unele institutii nici macar nu au un buget complet pina la sfirsitul anului, directorii vor fi obligati sa reduca drastic sumele alocate pentru convorbiri telefonice, achizitii de dotari, obiecte de inventar, rechizite, deplasari, chirii si alte cheltuieli. Daca directorii de servicii publice deconcentrate incearca sa mai taie din consum din luna iunie, asupra primariilor sau consiliilor locale si judetene guvernul nu are autoritate. Sefii acestor structuri spun insa ca recesiunea si bunul simt trebuie sa oblige la economii. In multe institutii s-a dispus deja efectuarea de analize urgente in vederea reducerii cheltuielilor. Asa ca sa nu va mirati daca pe lista neagra a disponibilizarilor de la stat se vor afla tocmai cei care nu sting lumina, calculatorul sau cei care risipesc prea mult furniturile de birou.


Benzina la jumatate in cursa dupa poluatori


Institutiile deconcentrate din Vrancea, ca de altfel si societatile din subordinea Consiliului Local Focsani au redus drastic din cheltuieli. Fie ca este vorba de hirtie de scris, telefoane de serviciu, iluminat sau benzina pentru interventii, institutiile au strins robinetul pina la gradul "critic". La Garda de Mediu, comisarii sint nevoiti sa se descurce cu mai putina benzina si sa vina cu pixuri de acasa pentru a completa procesele verbale ale amenzilor contraventionale. "S-a redus la jumatate cantitatea de carburant pentru toate masinile, de la 400 de litri la 200 de litri, lunar, de fiecare autoturism. In privinta consumabilelor, stam cel mai critic, aducem de acasa. Activitatea de control nu este insa afectata. Incercam sa concentram verificarile pe zone, unde trimitem o masina cu doua echipe de comisari. Sesizarile mai putin importante sint redirectionate in atentia Primariei Focsani", ne-a declarat Aurel Cristian, directorul Garzii de Mediu Vrancea. La Agentia pentru Protectia Mediului , cheltuielile cu incalzirea si iluminatul birourilor au fost reduse cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2009. "La categoria alte bunuri si servicii, in care intra paza si curatenia institutiei, cheltuielile au scazut cu aproape 50%", s-a laudat si Rodica Bonceag, purtatorul de cuvint al APM. Nici societatile din subordinea Consiliului Local Focsani, asa cum este CUP, nu au scapat de economii. "Decizia de a face economii am luat-o inca de la 1 ianuarie 2009 si permanent facem analize ale costurilor. S-au redus cheltuielile cu salariile, cu tichetele de masa, iar consum de carburanti s-a facut strict in functie de necesitati", a precizat Gheorghe Vasilescu, directorul regiei apa-canal. Economii se fac si la Biblioteca Judeteana, unde angajatii sustin ca au fost mereu economii, indiferent de starea economica a tarii. In schimb, la Inspectoratul de Jandarmi reducerea de cheltuieli nu a fost impusa, poate si din interesul celor de la guvernare care au nevoie de oameni de interventie motivati si bine echipati in caz de miscari sociale de anvergura cauzate de masurile draconice impuse de statul roman.


Fiscul vrincean stringe de anul trecut cureaua


Anul trecut, Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea a redus cheltuielile materiale si de personal cu aproape un milion de lei. Angajatii au fost obligati astfel sa reduca timpul de vorbit la telefon si sa consume mai putina benzina. Printre masurile intreprinse de finantisti pentru reducerea cheltuielilor materiale se numara si renuntarea transmiterii datelor prin fax, in favoarea postei electronice. S-a evitat astfel si multiplicarea nejustificata a documentelor. In cadrul acelorasi masuri conducerea DGFP a dispus reanalizarea contractelor de service a calculatoarelor, imprimantelor, masinilor de numarat si marirea periodicitatii asigurarii service-lui de specialitate, acolo unde e posibil, la 3 luni. "Alte masuri au vizat: redimensionarea planului de reparatii curente si efectuarea numai a reparatiilor de stricta necesitate, reducerea facturilor de telefonie fixa prin restrictionarea accesului la apeluri interjudetene si pe mobile, iar in cazul facturilor de telefonie mobila recuperarea contravalorii convorbirilor care depasesc valoarea abonamentelor de la salariati, monitorizarea consumului de carburanti si mentinerea acestuia la un nivel mult inferior normativelor stabilite si aprobate prin HG 109/2009, limitarea decontarii cheltuielilor cu deplasarile in interes de serviciu cu autoturismul personal la cazurile in care nu se poate apela la mijloace de transport in comun", ne-au precizat oficialii din cadrul DGFP. Potrivit acelorasi surse pentru anul 2010 s-a avut in vedere continuarea aplicarii masurilor de reducere a cheltuielilor de anul trecut.


Economie la "singe" si la Prefectura


Oficial la Prefectura masurile de reducere a cheltuielilor sint aceleasi pe care le-a anuntat la inceputul saptaminii in Ziarul de Vrancea prefectul Ion Oprea. Acesta a declarat ca bugetul institutiei a intrat intr-o analiza astfel incit sa fie reduse cheltuielile cu bunurile si serviciile. Neoficial, angajatii spun ca au fost limitati sa printeze doar cinci documente pe zi/birou, transmiterea datelor sa se faca pe cit posibil doar in format electronic, si mai putin prin fax, la fel si diseminarea informatiilor intre serviciile din interiorul institutiei. Inca de anul trecut juristii Prefecturii au fost obligati sa se deplaseze cu trenul la instantele din tara si s-a dispus scaderea cheltuielilor la combustibil, consumabile, energie electrica etc. Si institutiile din agricultura trebuie sa intre pe economii, dupa ce Mihai Dumitru a fost primul ministru care a anuntat ca 25% dintre angajatii din subordine pleaca acasa. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis un ordin privind cuantumul reducerilor de cheltuieli pentru aparatul central, care ar putea fi extins si la unitatile din teritoriu. Astfel, se vor reduce cu 25% toate sumele alocate in anul 2010 pentru convorbiri telefonice, achizitii de mobilier de birou, consumabile/rechizite, chirii sau deplasari. De asemenea, MADR va reduce cheltuielile alocate pentru carburantul auto necesar deplasarii cu autoturismele de serviciu.


"Cuplam problemele pentru a face economie"


Cele mai mari probleme cu banii sint in politie, in conditiile in care de ani de zile oamenii legii aduc de acasa cele trebuincioase pe la birou. Pentru a face economie la benzina, politistii merg adesea in grup la Bucuresti sau Focsani pentru a cerceta infractorii sau pentru a aduce dosarele. "Este normal, ca un bun gospodar sa facem si economie. Si acasa, cind plecam in concediu o facem toata familia cu o singura masina. Asa incercam si la politie sa cuplam mai multi politisti cind merg la Bucuresti sa-si rezolve diferite probleme, bineinteles daca nu exista cazuri deosebite. De asemenea, daca vin politistii din comunele limitrofe Adjudului este normal sa se deplaseze la Focsani cu o singura masina, nu cu sapte, cite una de la fiecare post", ne-a spus comisarul sef Victor Norocea, interimar la sefia politiei vrincene. Acesta recunoaste ca exista probleme si in ceea ce priveste alimentarea cu combustibil, dar spune ca vremurile au fost si mai grele in anii trecuti. "Pentru o masina de la structurile operative avem cite doua plinuri pe luna. Daca este nevoie se mai ia de la neoperative. Situatia nu este mai rea decit in anii trecuti, cind lucram eu la Arme. Atunci nu se dadea mai mult de un plin pe luna decit cu aprobarea inspectorului sef. Acum stam mai prost la capitolul motorina, dar situatia se va rezolva pentru ca sintem pe punctul sa semnam un nou contract", mai spune Norcoea. Intr-o perioada grea, in care restructurarile se fac in multe institutii de stat, adjunctul inspectorului sef din Politie nu se gindeste ca schema de personal ar putea fi redusa. "Nu se poate sa ne dea afara oameni pentru ca si asa nu avem cum sa acoperim toate structurile", a spus Norocea. Desi in alte institutii se cauta solutii pentru taierea cheltuielilor, in politie se platesc in continuare chirii pentru politistii din teritoriu, care nu pot face naveta. Sefii din politie se limiteaza si in cazul convorbirilor telefonice. "Ne incadram in numarul de minute incluse in abonament. Avem intre 100 si 250 de minute, in raport si de functia ocupata. De telefoane de serviciu beneficieaza 39 de politisti", a mai precizat Norocea.


Cuvintul de ordine la DSP, economie


Si salariatii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) trebuie sa se ghideze dupa cuvintul economie. Unitatea din sanatate a primit saptamina trecuta o adresa de la Ministerul Sanatatii prin care este instiintata ca trebuie sa reduca cheltuielile de bunuri si servicii cu 20%. De unde vor stringe cureaua ramine de vazut pentru ca deja exista foarte multe lipsuri. "Am primit o adresa prin care sintem informati ca trebuie sa reducem cheltuielile. Vom fi nevoiti sa facem reduceri chiar daca functionam la cote de avarie. Sintem la limita cu fondurile", a spus dr. Catalin Graur, directorul DSP. Acesta mentioneaza ca inca de la inceputul anului s-au luat masuri anti-criza, atit la telefonie, cit si la combustibil si alte consumabile. Au existat insa si situatii in care la DSP s-au putut face lucrari de investitii. Din venituri proprii, s-a schimbat stoleria la unele birouri. Si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a dispus efectuarea unei analize la nivelul fiecarei structuri a ministerului, in vederea reducerii cheltuielilor bugetare.


Sporurile, la anul"¦ si la multi ani!


Tot pentru a face economii, Guvernul a decis saptamina trecuta aminarea pentru intervalul 2012-2014 a drepturilor salariale cistigate in instanta de catre bugetari. Acestea totalizeaza peste 2 miliarde lei la nivel national, reprezentind 0,4% din PIB. Decizia a fost luata pentru a limita deficitul bugetar in 2010 si 2011, desi Consiliul Superior al Magistraturii nu a avizat aminarea. Actul normativ adoptat prevede ca aceste drepturi cistigate in instanta vor fi platite astfel: in anul 2012 se plateste 34% din valoarea titlurilor executorii, in anul 2013, 33%, iar in 2014 tot 33%. Purtatorul de cuvint al Executivului a aratat ca masura adoptata are ca scop mentinerea echilibrului bugetar si implicit respectarea angajamentelor interne si internationale asumate. Si in Vrancea au fost nenumarate procese pe care bugetarii le-au cistigat si au obtinut astfel diferite sporuri pe care le-au revendicat in justitie, avind cistig de cauza. Acestia vor avea de asteptat cel putin doi ani pina vor vedea banii in mina. (Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 8 ore, 25 minute, 2 secunde
Daca nici dupa discursul piratului nu aveti comentarii, somn usor natiune!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.