Ultima oră

Zeci de oameni izolati de furia apelor

Raluca Manolache
24 mai 2010 1166 vizualizări
45 de suflete din catunul Groapa Tufei sint izolate de comuna dupa ce riul Rimna s-a razbunat pe podul de legatura intre cele doua comunitati u Manastirea Dalhauti este rupta de lume dupa ce drumul comunal a fost blocat de scurgerile de pe versanti u si circulatia pe DN 2D in statiunea Lepsa a fost intrerupta pentru 24 de ore dupa ce apele au luat un pod

Ploile torentiale au facut prapad in Vrancea la sfirsitul saptaminii. In urma revarsarii riurilor si a alunecarilor de teren, in acest week-end localnicii din Gura Calitei si Cirligele au avut cel mai mult de suferit. 45 de suflete din catunul Groapa Tufei, satul Lacu lui Baban, comuna Gura Calitei sint izolate de mai bine de 24 de ore dupa ce riul Rimna s-a "razbunat" pe podul de legatura dintre catun si sat. Podul, distrus si in urma inundatiilor din 2005, nu a facut fata viiturii si in numai citeva clipe a fost devastat sub ochii localnicilor. "Riul a mai scazut, dar nu putem inca intra pentru a face o trecere. Oamenii asteapta sa le faca primarul pod si se gindesc la ziua de miine, pe unde vor trece apa. Trebuie sa facem o consolidare sa se poata trece macar pe jos sau cu caruta", spune Dragos Bitculescu, edilul comunei Gura Calitei. Probleme vor fi insa la capitolul buget pentru ca Primaria Gura Calitei nu dispune de fondurile necesare pentru ridicarea unui nou pod care sa reziste in cazul unei noi viituri. Autoritatile asteapta sa mai scada debitul riului Rimna pentru a interveni pentru montarea tuburilor. Batrinii, mamele si copiii din Groapa Tufei spera sa scada apa pentru a putea ajunge in sat dupa provizii si la scoala. Pina atunci insa reprezentantii primariei se ocupa ca oamenii sa primeasca tot ajutorul de care au nevoie, dupa cum ne-a asigurat primarul. Nici familiile din catunul Groapa Catrinei, sat Dealu Lung nu au scapat de problemele cauzate de ploi. Si aici podul a fost luat de ape si localnicii sint obligati sa ocoleasca prin satul Plopu daca doresc sa ajunga in Dealu Lung. Cel mai mult au de suferit elevii care sint obligati sa mearga pe jos cam 6 km pentru a ajunge la scoala din Dealu Lung.


Manastirea Dalhauti, izolata


Si in localitatea Cirligele au aparut probleme odata cu caderea noptii. Drumul comunal care face legatura intre Dalhauti si Manastire a fost blocat simbata in jurul orei 23.00 din cauza scurgerilor de versanți. Si podul din beton dintre comunele Cirligele si Virtescoiu a fost afectat. Pila podului s-a surpat, iar capetele acestuia au fost fisurate, insa se poate circula cu atentie. De asemenea, in satul Dalhauti alimentarea cu apa a fost sistata dupa ce o teava a fost distrusa de viitura. Din fericire casele oamenilor au ramas intacte pentru ca lucrarile de aparare a malului facute in urma inundatiile din 2005 au rezistat bine. Apa de ploaie a fost impiedicata sa intre in curtea satenilor, fiind afectate doar gardurile unor anexe gospodaresti. "Apele au venit foarte mari. Oamenii din zona au spus ca nu au mai vazut asa ceva din 1988, cind precipitatiile au produs inundatii catastrofale la noi. Atunci precipitatiile au fost de 140 l/mp", ne-a spus Stefan Moscu, edilul comunei. De altfel, in istoria comunei toate inundatiile s-au produs in luna mai -1988, 1996, 2005 si desigur in 2010.


Drumul spre Lepsa, blocat 24 ore


Circulatia pe DN 2D in statiunea Lepsa a fost intrerupta pentru 24 de ore dupa ce apele au luat un pod provizoriu. Pentru ca drumul national care face legatura cu Ojdula este in lucru, varianta de ocolire a fost luata de viitura simbata, dar autoritatile au intervenit astfel incit de ieri dimineata traficul a fost reluat. "Astazi (ieri n.r.) la ore 8.00 s-a reluat circulatia in zona Lepsa. Probleme nu mai sint in momentul de fata. Vremea e frumoasa iar ploaia s-a oprit", ne-a spus ieri dupa amiaza Vasile Agurida, primarul comunei Tulnici. Nici orasul Focsani nu a fost ferit de "inundatii", intrucit canalizarea nu a facut fata ploilor de simbata dupa amiaza. Mai multe drumuri au fost inundate, dar si case. Lucratorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vrancea au avut sapte interventii in acest sens. Una s-a produs chiar la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ). Inspectorul Bogdan Toader, purtatorul de cuvint al Politiei, spune ca pompierii au fost solicitati dupa ce un canal a refulat. Servantii au mai mers sa scoata apa din curtile oamenilor si subsolurile de bloc de pe strada Putnei, Dornisoarei, Mos Ioan Roata, Tabacari, Cezar Bolliac si din pasajul Vilcele. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.