Ultima oră

ESENTIAL:O coproductie HotNews.ro - Kamikaze: Generatia lu' tata. Afaceri cu acordul parintilor-Prigoana Jr vinde informatii

Ziarul de Vrancea
22 mai 2010 595 vizualizări
O afacere care a pus pe jar trei institutii publice

Sustine ca nu poate fi acuzat de nepotism, dar toate afacerile sale sunt copiate, mostenite de la tatal sau se bazeaza pe colegii de partid din PDL. Este Honorius Prigoana. Are 23 de ani, este asociat la 32 de companii si are patru afaceri cu statul. Una din afaceri, portalul de investigatii financiare bonitate.ro, implica colaborarea cu doua institutii ale statului, BNR si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Cele doua institutii spun insa ca site-ul lui Prigoana Jr. si-a depasit competentele. In plus, CNA a interzis clipul de promovare al site-ului.



Una din afacerile cu care se lauda Prigoana Jr. este portalul bonitate.ro prin care utilizatorii, care platesc o taxa de minim 10 euro, pot afla date despre societati comerciale. Astfel, utilizatorii pot primi de pe site rapoarte despre companii. Aceste rapoarte contin informatii de la Centrala Incidentelor de Plati, o institutie a BNR.


In schimbul abonamentului, orice persoana poate afla despre o companie orice "informatie legata de incidentele de plata aparute in relatiile dintre parteneri de afaceri: cecuri, bilete la ordin, cambii", dupa cum se mentioneaza chiar pe site.


BNR: Baza de date a CIP poate fi accesata numai de banci


HotNews.ro a verificat daca bonitate.ro poate furniza acest serviciu. Reprezentantii BNR au explicat ca baza de date a Centralei Incidentelor de Plati poate fi accesata numai prin intermediul unei banci printr-o retea securizata. Pe site-ul lui Honorius Prigoana - bonitate.ro - se mai mentioneaza si ca "Aici poti fie sa raportezi un incident de plata, fie sa cauti in baza de date un incident raportat de altcineva."


Or, reprezentantii BNR au explicat ca "numai persoanele declarate - banci pot raporta incidentele de plata prin intermediul aplicatiei informatice a Centralei Incidentelor de Plati". "In acest context, apreciem ca precizarea prezentata pe acest site "Aici poti fie sa raportezi un incident de plata "¦" nu are legatura cu activitatea Centralei Incidentelor de Plati", au mai declarat reprezentantii BNR. Vezi aici raspunsul integral al BNR in legatura cu afacerea bonitate.ro.


Prigoana JR prelucreaza date cu caracter personal


O alta problema este si faptul ca site-ul proceseaza date cu caracter personal precum ar fi CNP-ul. La sectiunea termeni si conditii din site, se mentioneaza ca "poate obtine diverse informatii despre dumneavoastra, cum ar fi incluzand, dar fara a se limita la: numele si prenumele, C.I., CNP, adresa, numere de telefon, informatii despre modul in care sunt folosite informatiile bonitate.ro". Adica, odata inscris in site, datele personale devin parte din baza de date a site-ului. Chiar in formularul de inscriere este solicitat CNP-ul in cazul persoanelor fizice, si datele firmei pentru persoane juridice.





Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a precizat intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca Bonitate SRL nu poate procesa CNP-ul. "In notificarea operatorului Bonitate S.R.L., inregistrata sub nr. 9717 in Registrul de evidenta a prelucrarilor de date, tinut de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, acesta a declarat ca date prelucrate: numele si prenumele, data si locul nasterii, cetatenia, telefon/fax, adresa (domiciliul, resedinta), date bancare. Operatorul a declarat ca nu prelucreaza date cu caracter special. In acelasi timp, mentionam ca poate fi utilizat codul numeric personal numai daca exista o prevedere legala expresa sau consimtamintul expres si informat al persoanei respective, potrivit art. 8 din Legea nr. 677/2001.", se mentioneaza in raspunsul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.


Biroul de presa al autoritatii a mai mentionat si ca s-a autosesizat in cazul bonitate.ro si ca va demara o investigatie "pentru verificarea legalitatii prelucrarilor de date implicate". Vezi aici raspunsul integral al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Daca se va constata ca a incalcat legea, Prigoana Jr. risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 25.000 de lei.


"Ce spune unu\' si altu\' conteaza foarte putin spre deloc. Importante sunt faptele. Eu va rog sa va faceti un cont pe site, platiti si verificati pe cine doriti dumneavoastra. Am facut si eu verificari pe site-ul meu si are acces la CIP. In rest nu stiu ce face ficare buton din site.", a declarat Honorius Prigoana pentru HotNews.ro


Streangul, interzis la CNA. Afacerea lui Prigoana Jr. a fost si in centrul unui mic scandal legat de un clip de promovare al portalului. CNA a interzis spotul de promovare al site-ului pentru ca "in forma in care este prezentat, este de natura sa influenteze comportamentul publicului in general, nu doar al oamenilor de afaceri, si sa induca telespectatorilor ideea ca, in cazul unui esec, solutia este sa-ti pui capat zilelor". In spot era prezentat un tanar iar apoi pe fundal era citit textul "o afacere poate sa mearga prost, chiar foarte prost." Urmatoarea scena prezinta acelasi tanar care verifica un streang. Vezi aici comunicatul integral al CNA.



Portalul bonitate.ro este detinut de compania Bonitate SRL, unde Honorius Prigoana detine 40% din actiuni fiind asociat cu alte cinci persoane. Compania este inregistrata in Brasov si are un capital social de 10.000 de lei iar ca activitate a inregistrat consultanta pentru afaceri si management.


Honorius a intrat in liga selecta a baietilor destepti din energie


In cadrul interviului telefonic, Honorius a mai explicat ca pe langa afacerile despre care presa a relatat deja a intrat si pe piata energiei electrice produsa prin microhidrocentrale. Prigoana Jr. spune ca are deja in derulare opt proiecte de microhidrocentrale dintre care doua vor fi construite in curand. "Pe langa cele opt mai am patru proiecte. Sunt facute de mine si asociatii mei. Sunt private. Vom vinde curentul catre Electrica la pretul reglementat. Exista si o lege care spune la nivelul comunitatii europene si s-a adoptat si in Romania ca toata productia de energie verde sub un MW trebuie cumparata", a mai declarat Honorius.


Afacerile de pe piata energiei regenerabile a fost prevestita de catre colegul de partid a lui Honorius, ministrul Adriean Videanu. Intr-un interviu pentru Gindul, Videanu a declarat ca "băieÃii deºtepÃi din energie s-au inverzit".


Honorius si cele patru afaceri cu statul


Tanarul Prigoana este implicat si in afaceri cu statul. In acest caz firma care are relatia cu statul este Rosal Ecologic & Recycling System. Aceasta companie este controlata de Prigoana Jr. Prin intermediul altor doua firme. Honorius Prigoana este asociat unic la Univers Media, care la randul sau este actionar majoritar cu 60% Rosal Management SRL care la randul sau este actionar majoritar la Rosal Ecologic & Recycling System.


Afacerea numarul 1: Hingherii de masini parcate ilegal. Rosal Ecologic & Recycling System este compania care ridica masini in sectorul 3 pe baza unui parteneriat cu administratia locala condusa de Liviu Negoita vicepresedinte PDL. Din ridicatul masinilor din sectorul 3 Honorius ar fi castigat in 2009 850.000 de euro, dupa cum noteaza cotidianul Evenimentul Zilei. Aceasta este una din afacerile copiate/mostenite de Prigoana Jr. de la tatal sau. In 2007 presa nota ca de ridicarea masinilor parcate ilegal in Bucuresti se ocupa Silviu Prigoana in timp ce primar era Adriean Videanu.


Afacerea numarul 2: 200 de hectare de Delta concesionate de la colegul de partid. Tot de la o administratie condusa de PDL, Honorius a concesionat 200 de hectare de bazine piscicole. Consiliul Judetean Tulcea condus de Victor Tarhon (PDL) a concesionat companiei Pasaj Comalim, unde Honorius Prigoana este actionar majoritar, cele 200 de hectare de helesteu aflate in Delta Dunarii. Concesionarea a fost realizata prin negociere directa fara licitatie. Detaliile acestei afaceri pot fi citite intr-o investigatie postata pe portalul Romania Curata (http://www.romaniacurata.ro/prigoana-jr-stapan-de-helestee-in-delta-luate-fara-licitatie-868.htm). Potrivit investigatiei Honorius a beneficiat in urma contractului negociat direct de un "discount" de 50% din redeventa.


Afacerea numarul 3: O salubrizare mica tot de la colegii de partid. O alta afacere copiata la indigo de Honorius de la tatal sau este salubrizarea. Rosal Ecologic & Recycling System are contracte de salubrizare cu mai multe comune din Judetul Ilfov. Unul dintre contracte este incheiat cu administratia locala din Buftea. Contractul a fost incheiat in 2004 cand primar era un membru al PDL. Pentru salubrizarea din Buftea Rosal Ecologic & Recycling System primeste 407.000 euro pe an.


Afacerea numarul 4: Parc eolian pe terenul statului. Este vorba despre Rosal Green Energy care se ocupa de producerea de energie eoliana. Romania Libera a notat intr-un articol ca aceasta societate a concesionat de la primaria comunei Valea Nucarilor islazul comunal pentru a construi un parc eolian. Honorius Prigoana detine 70% din actiunile Rosal Green Energy insa afacerea cu energia eoliana a fost anuntata inca din 2008 de tatal sau Silviu Prigoana. Honorius Prigoana spune insa ca nu are nici un fel de terenuri concesionate ci toate terenurile sunt achizitionate.


Legat de cele patru afaceri cu statul Prigoana Jr. a declarat urmatoarele: "Am sute de contracte cu administratii de la toate culorile politice nu numai cu PDL. Toate primariile din Ilfov nu au platit si asta e si unul din motivele pentru care am intrat in reorganizare. Am inteles ca se va modifica si legea si primariile vor intra in insolventa si cred ca asta ar fi o varianta. Sunt multe primarii care au datorii catre firma mea. Faptul ca sunt actionar la o firma nu inseamna prea mare lucru. Am actiuni printre altele si la Apple dar nu stiu ce operatiuni zilnice are compania.", a mai declarat Honorius Prigoana.


O alta afacere inceputa de tatal sau este Rosal Group LLC, companie care a fost infiintata in anii 2000 de catre Silviu Prigoana si Adrian Tarau, despre care presa a relatat ca fost acuzat de procurori de contrabanda cu petrol. Rosal Group LLC activeaza pe piata imobiliara. Potrivit declaratiei de avere Honorius detine 75% din actiunile companiei care valoreaza 1,5 milioane de dolari.

Recent Honorius Prigoana a anuntat ca s-a asociat cu Mugur Mihaescu, fondatorul grupului Vacanta Mare intr-o afacere imobiliara. Cei doi sunt asociati in compania Rosal Developement. Honorius a anuntat ca isi va finanta proiectele prin credite si fonduri europene.

Cu toate ca are afaceri cu statul si anunta noi proiecte se pare ca Honorius nu este un manager eficient deoarece recent firma Rosal Ecologic & Recycling System, prin care face afaceri cu statul, a intrat in reorganizare. Firma a fost somata la Tribunalul Bucuresti, pentru neplata unor datorii catre multe societati, printre care Anel Trading Impex si Tehnologica Radion (societate de constructii). "A fost hotarirea administratorului, firma are foarte multi bani de incasat pe care nu i-a incasat si ca sa nu intre in incidenta de plata si in insolventa, administratorul a hotarat reorganizare judiciara", a explicat Honorius.



Implicat in scandaluri publice


Honorius Prigoana a fost in centrul mai multor scandaluri publice legate de infractiuni rutiere. In 2008 politia l-a prins pe Honorius conducand in ciuda faptului ca avea permisul suspendat. Despre acest episod Honorius a explicat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca suspendarea exprirase in aceeasi zi in care politia l-a oprit. Desi politia a deschis un dosar de cercetari penale presa a relatat ca procurorii nu au inceput urmarirea penala impotriva lui Honorius.



Dupa cum singur a recunoscut intr-un interviu pentru HotNews.ro a fost amendat de mai multe ori pentru depasirea vitezei legale. Ultima a primit-o pentru ca fost surprins conducand in localitate cu 115 km la ora in timp ce viteaza legala era de 70 de km la ora. In acest caz tatal sau a intervenit la Politia Capitalei, dupa cum el insusi a marturisit, si a solicitat ca permisul de conducere al lui Honorius sa fie anulat. Tot atunci Silviu Prigoana a anuntat ca i-a confiscat masina. In declaratia de avere depusa la ANI in calitate de candidat Honorius nu a declarat nici o masina desi de-a lungul timpului a condus un Lamborghini si un BMW seria 3 si va conduce un Duster.


In 2009, Honorius s-a apropiat de Elena Basescu; cei doi s-au sustinut reciproc in campaniile electorale. Honorius a facut campanie pentru Elena Basescu la europarlamentarele din iunie 2009. Mezina presedintelui nu a ramas datoare si, in campania electorala pentru sectorul 1, l-a sprijinit pe Prigoana Jr.


Ce spun altii despre el:


Emil Boc: "Este un tanar care are studii de specialitate in domeniul economic. Are experienta manageriala in Romania fiind asociat la un numar important de societati comerciale. Este un tanar care este simbol pentru tanara generatie."

Ludovic Orban: "Dupa parerea mea, este o sfidare la adresa bunului simt al cetatenilor Romaniei. Dupa parerea mea, este o sfidare si o jignire la adresa tuturor cetatenilor Romaniei printre care sunt milioane de romani de zece ori mai buni decat aceasta beizadea, acest baiat al unui om care isi castiga banii din contracte cu statul si cu administratiile locale ale PDL."

Honorius Prigoana are 23 de ani iar in CV-ul oficial are o diploma de absolvire in



Honorius declaratie de avere



administrarea afacerilor la DePaul University (Chicago, SUA) obtinuta in 2009. Prigoana junior mai trece in CV-ul oficial si ca avut mai multe job-uri: realizator Tv, consilier management iar acum se recomanda drept asociat la 27 de firme si actionar majoritar al unui trust media (cele mai cunoscute posturi fiind Etno Tv si Taraf Tv). Presa a relatat despre studiile lui Honorius Prigoana acuzandu-l ca si-ar fi umflat CV-ul cu diploma de absolvent de la DePaul University (Chicago, SUA). Informatia a fost insa infirmata pentru HotNews.ro de reprezentantii DePaul University (Chicago, SUA) care au aratat ca Honorius are o diploma de Bachelor of Science in Commerce-Major in Business Administration.


Despre averea lui Honorius Prigoana aflam mai multe detalii din declaratia sa de avere depusa la ANI in momentul in care a candidat la o functie de parlamentar. Din acesta declaratie reiese ca Honorius ar fi castigat 800.000 de lei, adica vreo 150.000 de euro pe luna din dividende, consultanta si drepturi de autor. Peste 700.000 de lei sunt declarati drept imprumuturi in nume personal catre cinci companii.



Prigoana a declarat si peste 86.000 de euro datorii la banci. Oficial Prigoana nu detine nici un imobil, terenuri si nici o masina desi a primit un Lamborghini de la tatal sau in 2007. Recent presa a relatat ca Honorius si-a vandut masina unui amic pentru 90.000 de euro si isi va achizitiona un Duster. Honorius mai declara si ca are ceasuri si obiecte de arta in valoare de 75.000 de euro.


Potrivit Registrului Comertului, Honorius Prigoana apare ca asociat in 31 de companii din Romania la care se adauga si o companie din SUA. Vezi aici lista cu companiile la care este asociat Honorius Prigoana.


Honorius Prigoana spune ca a intrat in politica in urma cu cinci ani si se lauda ca este pedelist batran fata de tatal sau care a intrat in partid in 2008. Prigoana Jr. a mai povestit si ca in campania prezidentiala s-a ocupat de trasmisiunile live ale presedintelui Basescu. De la transmisiuni live Honorius a aterizat in februarie 2010 in postura de candidat la Camera Deputatilor in colegiul nr. 1 din Capitala. Fara succes insa pentru ca a pierdut alegerile la peste 40 de procente. Acumuland putin peste 3.000 de voturi.





de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.