Ultima oră

Invazie de daunatori la vita-de- vie

Doina Ganea
22 mai 2010 1909 vizualizări
Ploile aduc un risc suplimentar de mana si fainare in vii

Precipitatiile cazute in ultima perioada au creat conditii favorabile dezvoltarii bolilor (mana si fainarea) si daunatorilor (paianjenul comun, moliile), la vita de vie. Imediat ce timpul permite, viticultorii trebuie sa treaca la efectuarea tratamentelor fitosanitare cu caracter complex astfel incit printr-o singura trecere a tractorului sa se faca combaterea atit a bolilor cit si a daunatorilor. Specialistii din cadrul Camerei Agricole Vrancea recomanda ca in plantatiile de vita de vie care anul trecut au fost afectate de fainare, fiindca exista o rezerva biologica mare, sa se faca un tratament chimic cind lastarul are 5-7 cm inaltime, folosind fungicide specifice combaterii fainarii : Kumulus -0,3%, Thiovit -0,3%, Microthiol -0,3% si Sulf pulbere cca. 15-20kg/ha. "Fainarea ierneaza sub forma de miceliu in mugur, iar mana sub forma de oospori in frunzele cazute pe sol. în prezenta precipitatiilor si a temperaturii de peste 110 C, fructificatiile ciupercii germineaza si se produce infectia pe organele mai aproape de sol. Incubatia dureaza 8-15 zile, uneori 3 saptamini pina la aparitia petelor untdelemnii pe partea superioara a frunzei. Atacul de mana trebuie prevenit, deoarece dupa ce infectia s-a produs este foarte greu de combatut", recomanda ing. Georgeta Cepoiu de la Camera Agricola Jaristea. Potrivit acelorasi recomandari, tratamentele fitosanitare se vor efectua conform buletinelor de avertizare, la acoperire, in functie de conditiile pedoclimatice care impun executarea lor. "în cazul plantatiilor de vie afectate de grindina, pericolul infectiei cu mana creste, iar la 24 ore dupa producerea fenomenului se recomanda tratament obligatoriu cu zeama bordeleza 0,7-0,8%, in scopul prevenirii atacului ciupercii patogene si stimularea cicatrizarii ranilor. Totodata, daca este cazul, se recomanda drenarea apei provenite din precipitatii in plantatiile de vie, prin saparea unor santuri de scurgere impiedicind astfel apa sa ramina la radacina plantelor mai mult timp pentru a nu-i sufoca radacinile", mai sustine inginerul Cepoiu. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 9 ore, 12 minute, 20 secunde
Bine ca mai scrieti si lucruri utile ! Dar la pomi (mar, prun) ce recomandati ? A aparut vreo avertizare ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.