Ultima oră

ESENTIAL:Intalnire sindicate - premier - ministrul Finantelor

Ziarul de Vrancea
21 mai 2010 470 vizualizări
Emil Boc: Daca nu platim salarii si pensii reduse, in decembrie nu mai platim deloc * Sindicate: Greva generala pe 31 mai, urmata de alte greve

Premierul Emil Boc, reprezentantii Ministerului Finantelor si cei ai sindicatelor s-au intalnit, joi, pentru discutii pe marginea planului de masuri de austeritate. Intalnirea a venit la o zi dupa ce Executivul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru planul de masuri. "Alternativele sunt putine: ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este sa platim salarii si pensii reduse sau in decembrie sa nu mai platim deloc", a declarat primul ministru.


El a promis, totusi, ca propunerile sindicatelor vor fi analizate de Guvern, pana la sedinta de miercurea viitoare a Executivului. Sindicatele sunt insa nemultumite de rezultatul discutiilor si isi mentin decizia de a intra pentru o zi in greva generala, pe 31 mai.



Declaratiile lui Emil Boc, la iesirea de la intalnire:



Am venit pentru a continua dialogul social pe marginea scrisorii de intentie cu FMI. Am facut un inventar al alternativelor existente. Am trecut in revista si optiunile sindicatelor (cum ar fi optiunea lor pentru majorarea taxelor, in locul reducerii cheltuielilor bugetare).

Exista puncte unde pot fi gasite nuante si pot fi discutate in continuare.

Pana miercuri, cand vom adopta in Guvern scrisoarea catre FMI, ministrul Finantelor si cel al Muncii vor analiza variantele propuse si, daca ele sunt sustinute de cifre, le vom lua in calcul.

Stiu ca in acest moment Guvernul pe care il reprezint nu este unul simpatizat. Daca ar fi simpatizat, ar duce Romania la dezastru.

Suntem nevoiti sa nu asteptam ca acel val al crizei economice din multe tari europene sa ne ajunga si sa ajungem in situatia de a nu mai putea plati salarii si pensii.

Trebuie sa avem solutii financiare si pentru sustinerea IMM-urilor, mentinerea investitiilor, mentinerea locurilor de munca, pentru ca incepand de anul viitor, Romania sa aiba o crestere economica sanatoasa, care sa poata duce si la o crestere sanatoasa a salariilor si a pensiilor.

Veti afla concluzia finala a discutiilor miercuri, in cadrul sedintei de Guvern.



Declaratiile liderilor sindicali:



Bogdan Hossu (Cartel Alfa):


In urma discutiilor cu primul ministru, am constatat ca speranta pentru imbunatatirea scrisorii pentru FMI este foarte redusa.

Vom avea probabil o noua discutie miercuri dimineata, pentru ca Guvernul intentioneaza sa aprobe scrisoarea in sedinta de miercurea viitoare.

Vom da dispozitii colegilor nostri de la sindicate sa inceapa demersurile de lobby pe langa parlamentari, pentru ca Legislativul sa respinga continutul scrisorii.

Perceptia mea este ca Guvernul nu s-a aratat flexibil in schimbarea unor prevederi ale scrisorii.


Marius Petcu (Sanitas):


Primul ministru a vrut sa participe la intalnirea asta si dupa semnalul dat ieri, prin protestul din Piata Victoriei.

Am constatat ca premierul este inflexibil in legatura cu cele mai multe prevederi ale scrisorii catre FMI.

Pe pensii nu s-a discutat nimic, iar propunerea noastra ca reducerea de 25% sa se aplice la fondul de salarii, si nu la fiecare salariu, s-a lovit de un zid.

Premierul a cerut ministrilor Vladescu si Seitan sa caute, prin calcul, formule pentru ca unele propuneri ale noastre sa poata fi aplicate.

Mai departe, vorbim despre greva de solidaritate din 31 mai, care poate fi urmata de alte greve.


Dumitru Costin (Blocul National Sindical):


Guvernul a ramas pe pozitii - nu se schimba punctele esentiale din scrisoare

Noi am incercat sa convingem Guvernul ca solutiile noastre sunt aplicabile, ei au incercat sa ne convinga ca nu sunt aplicabile.

Am incercat sa convingem ca reducerea de 25% poate fi aplicata pe fondul de salarii, insa Guvernul nu e de acord.



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.