Ultima oră

INTERNATIONAL:Presa in Diagonala: NATO prezinta un nou concept strategic o data la 10 ani

Ziarul de Vrancea
20 mai 2010 364 vizualizări
Noua tineri raniti intr-un atac asupra unui camin de studenti din China; Astronautii navetei Atlantis au realizat cea de-a doua iesire spatiala; Protestele romanilor in presa internationala

Presa internationala despre protestele de la Bucuresti:


In Romania mii de angajati din sistemul de stat au iesit in strada protestand impotriva scaderii pensiilor si salariilor. S-a estimat ca peste 30.000 oameni s-au adunat la protestul impotriva reducerii salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% anuntat de guvernaul roman ca masura pentru reducerea deficitului bugetar, anunta BBC. Mii de angajati publici romani au luat cu asalt strazile Bucurestiului pentru a protesta impotriva micsorarilor de salarii planificate in vederea sustinerii economiei subrede a tarii. Romania trebuie sa micsoreze din cheltuielile publice pentru a primi cele 8 miliarde de euro ramase din pachetul de ajutor de 20 de miliarde de euro, convenit anul trecut. Sindicatele sustin insa ca oamenii de rand duc greul pentru conducerea economica deficitara a politicienilor romani. Romania isi propune sa scada deficitul fiscal de la 7,2 procente anul trecut pana la 6,8 procente in 2011, informeaza Euronews. Zeci de mii de demonstranti s-au adunat miercuri in Bucuresti pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate ale guvernului. Conform diferitelor rapoarte multimea a adunat intre 20.000 si 50.000 de oameni. Guvernul a propus reducerea salariilor de 25% si a pensiilor cu 15%, in scopul de a reduce deficitul bugetar al tarii. Economia din Romania s-a diminuat cu mai mult de 7% fata de anul trecut. Protestul este raportat ca cel mai mare dupa Revolutia romana, scrie Novinite.


NATO prezinta un nou concept stategic o data la 10 ani


Noul concept va trebui analizat de catre cele 28 guverne membre si aprobat in cadrul Summitului de la Lisabona care va avea loc in luna noiembrie. Raportul cuprinde o propunere de incorporare a fortelor NATO in structurile militare ale ONU permitand NATO sa conduca operatiuni in toata lumea chiar si intr-un posibil parteneriat cu tari precum Rusia sau China, informeaza Ria Novosti.


Noul guvern britanic anunta ca vrea sa desfiinteze Camera Lorzilor


Vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat miercuri ca noul guvern vrea sa desfiinteze Camera Lorzilor astfel incat membrii ambelor camere din Parlamentul britanic sa fie alesi prin vot. De asemenea, guvernul doreste schimbarea sistemului de vot. In acest moment membrii Parlamentului sunt alesi printr-un sistem in care castiga cel care are cel mai mare numar de voturi fara a avea neaparat si majoritatea, informeaza CNN.


Opt persoane au fost ucise intr-un atac in Irak


O serie de explozii si un schimb de focuri au ucis miercuri opt persoane si au ranit alte 10 in apropiere de Bagdad si in nordul Irakului. Intr-un atac mortal sase persoane au fost ucise si alte 10 ranite dupa ce 2 bombe au fost detonate in vecinatatea unor restaurante populare din orasul Iskandiriyah, aflat la 50 km sud de capitala Irakului. Cele doua bombe au fost fixate pe masinile parcate in fata restaurantelor si au explodat in jurul orei 8:30 pm, cauzand daune pe scara larga, a declarat un ofiter de politie sub anonimat. Si in Mosul, doi soldati irakieni au fost impuscati in doua locuri diferite, la punctele militare de control din nord aflate la 350km de capitala, a declarat politia locala, scrie AFP.


Bulgaria solicita Serbiei participarea la proiectul centralei nucleare


Ministerul energiei din Serbia a confirmat stirea potrivit careia guvernul bulgar i-a propus participarea prin resurse finaciare la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, un proiect care stagneaza acum din lipsa de fonduri. Guvernul sarb nu a luat inca o decizie in acest caz. Oficialii din Serbia admit ca au discutat cu China despre posibilitatea unui imprumut care sa le permita participarea in proiectul bulgar dar nici aici nu s-a luat nicio decizie. Centrala atomica Belene va fi contruita pe Dunare la o distanta de 180 km de capitala Sofia, anunta Novinite.


Noua tineri raniti intr-un atac asupra unui camin de studenti din China


Inarmati cu topoare si cutite, cinci sau sase oameni au patruns miercuri intr-un camin al unui colegiu din China ranind noua studenti dintre care unul foarte grav. Barbatii au intrat in dormitorul studentilor de la Institutul de Stiinta si Tehnologie din Hainan si i-au injunghiat pe toti cei care le-au iesit in cale. Unui student i s-a taiat mana, iar alti opt tineri au suferit grade diferite de leziuni, anunta CNN.


Astronautii navetei Atlantis au realizat cea de-a doua iesire spatiala


Astronautii americani au dus la bun sfarsit miercuri a doua dintre cele trei iesiri spatiale planuite de la naveta Atlantis pana la intalnirea navetei cu Statia Spatiala Internationala. In timpul misiunii de 13 zile echipajul va descarca de pe Atlantis mai mult de 12 tone de echipament, incluzand antena de comunicatie, baterii si un radiator. Aceasta calatorie este ultima misiune planuita pentru naveta Atlantis, care a fost lansata prima oara in 1985 si a parcurs in intreaga sa cariera aproape 115 milioane de mile, informeaza AFP.



de Mircea Barzoi HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.