Ultima oră

Statul impoziteaza si singele!

Raluca Manolache
19 mai 2010 578 vizualizări
Tichetele de masa pe care le primesc donatorii ar putea fi impozitate cu 16% u Centrul de Transfuzii a trebuit sa se imprumute de singe

Criza fondurilor si masurile pe care Guvernul doreste sa le impuna de la 1 iunie ar putea sa ii afecteze si pe donatorii de singe. Impozitarea tichetelor de masa cu 16% i-ar putea afecta si pe cei care renunta la lichidul vital tocmai pentru a intra in posesia celor sapte bonuri valorice care se acorda la fiecare donare. Pentru 455 de mililitri de singe donat, oamenii primesc bonuri de aproape 60 de lei. Dr. Mioara Hanta, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Vrancea, spera ca aceasta masura sa nu se aplice si in aceasta situatie. "Si acum sint foarte putini donatori. Majoritatea vin si intreaba daca valoarea acestor tichete nu va creste", ne spune dr. Mioara Hanta. De altfel criza de singe a revenit si in Vrancea pentru ca numarul celor ce se gindesc la soarta semenilor scade de la zi la zi. Chiar daca anul trecut s-a simtit o crestere in rindul persoanelor care renunta la propriul singe, in ultima perioada numarul donatorilor variaza intre 10 "" 20. "Banca de singe" a fost pusa in situatia sa imprumute mai multe pungi de singe de la alte centre din tara. "Sintem in mare criza de singe. Am fost nevoiti sa solicitam singe si concentrat trombocitar de la Braila", spune directorul. Probleme sint la grupele cu RH negativ si la grupa sanguina 0. Centrul de Transfuzii face un apel catre toti vrincenii pentru ca stocurile de singe cu aceste grupe sint suficiente doar pentru rezolvarea a doua, trei urgente majore. Donarea de singe este permisa numai persoanelor sanatoase cu virsta cuprinsa intre 18 si 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg si nu au suferit de boli transmisibile. In plus, donatorilor le este interzis sa consume alcool sau sa manince gras inainte de a se prezenta la recoltare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.