Ultima oră

Cersetorii ajung sa se praduiasca intre ei pentru banii de pomana

Raluca Manolache
19 mai 2010 511 vizualizări
Proiectul Sa-i ajutam sa nu mai cerseasca a fost lansat dupa ce Politia a facut un sondaj in rindul focsanenilor, care s-au aratat nemultumiti de prezenta cersetorilor in strada u lacasurile de cult sint ca un magnet pentru milogi , care nu vor insa pomana sub forma de mincare

Pe criza financiara, cersetorii nu se pot plinge ca duc lipsa de bani. Cistigurile rapide sint imbratisate de mai toti cei care nu vor sa puna mina la munca si prefera sa iasa la colt de strada si sa apeleze la mila publica. Pentru ca deja se poate vorbi despre un fenomen al cersetoriei in Focsani, autoritatile cu atributii in aceasta problema si-au dat mina pentru conceperea unui plan in vederea diminuarii numarului de "milogi". La sala de sedinte A.T.O.P., situata in sediul Consiliului Judetean, Serviciul Politiei de Ordine Publica a lansat proiectul de security-marketing intitulat "Sa-i ajutam sa nu mai cerseasca". Acest proiect a fost initiat dupa ce sociologii din Politia vrinceana au realizat un sondaj, in Focsani, pe un esantion de 1.100 de persoane. Asa se face 62% dintre repondenti considera ca cersetoria a devenit o problema in oras. Cu toate acestea, 86% dintre persoanele chestionate au recunoscut ca dau bani "milogilor". De asemenea, 93% dintre acestia au raspuns ca in ultima luna au fost abordati de cersetori, iar 45% dintre repondenti au spus ca nu se simt in siguranta in prezenta cersetorilor. Situatia nu este deloc roz chiar daca oamenii legii au incercat sa "lupte" impotriva acestui fenomen care exista de cind lumea. Acestia cred ca insuccesul este cauzat de legile restrictive. Din acest motiv a fost realizat si acest proiect, scopul fiind gasirea de solutii pentru ca si eforturile politistilor sa se vada in strada. Oamenii legii au dezvaluit cu aceasta ocazie ca cersetorii cistiga bani buni, la negru, chiar 100 de lei pe zi, in conditiile in care multi beneficiaza si de anumite ajutoare de la stat. "Sint bani cistigati foarte usor cu ajutorul nostru, al cetatenilor", a precizat subcomisarul Zorel Burlan, ofiter coordonator al Politiei de Proximitate.


Miloaga ucisa in curtea bisericii


Nu numai la colt de strada aglomerata pot fi zariti cersetorii, ci si in zona lacasurilor de cult din oras. Enoriasii, chiar daca se arata uneori nemultumiti de prezenta lor, le dau bani crezind ca astfel atrag bunavointa divina. Preotul paroh Florentin Rauta, de la viitoarea catedrala ortodoxa din Focsani, spune ca majoritatea credinciosilor sint sensibili la suferinta aratata de cersetori. "Biserica a fost sensibila la suferinta oamenilor si foarte multi cersetori vin frecvent pe linga biserici, unde asteapta de cele mai multe ori sprijin material. Foarte multi vin la biserica si, atunci cind li se ofera mincare, se supara. Nu de putine ori mincarea oferita de credinciosi este aruncata la primul colt sau chiar in curtea bisericii", spune preotul Florentin Rauta. La aceasta intilnire s-a adus in discutie si cazul unei cersetoare din Focsani, care in anul 2006 a fost ucisa in curtea viitoarei catedrale pentru banii cistigati din mila publica. Nici pina in aceasta zi cazul nu a fost solutionat, iar criminalul este liber. Reprezentantii autoritatile locale au incercat ieri sa puna la cale un plan de combatere a cersetoriei, insa ramine de vazut ce se va intimpla pe viitor. In acest proiect se va pune accent in primul rind pe informarea populatiei, care nu ar mai trebui sa mai dea bani celor ce stau cu mina intinsa in speranta ca astfel ii va ajuta Cel de sus. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.