Ultima oră

Chiparusii Vrancei, la Congresul dansurilor macabre

Iulia Crețu
19 mai 2010 3003 vizualizări
Ritualul ingropaciunii, care-si are seva in mitologia dacica, va fi prezentat linga Casa Nereju de la Muzeul Astra din Sibiu, in cadrul unui eveniment international

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea, prin Ansamblul Folcloric "Chiparusul", este co-organizator al Congresului international al dansurilor macabre si al artei macabre in general, editia a XIV-a, care va debuta miine la Sibiu. Evenimentul se va desfasura la Casa Artelor, iar pe afisul de prezentare se mentioneaza implicarea asociatiei culturale franceze "Danses macabres d"â„¢Europe", dar si a altor institutii din Bucuresti si Sibiu. Congresul va reuni cercetatori, muzeografi, istorici, antropologi si specialisti in artele vizuale din Franta, Germania, Elvetia, Spania, Belgia si Romania. Institutia de cultura din Vrancea sustine, prin directorul Danut Stoianof, ca ritualul de trecere va fi exemplificat cu toate elementele componente la Muzeul Astra din Sibiu, unde exista chiar o casa tipica zonei Nereju din Vrancea. Despre ritualul de inmormintare prezentat de Ansamblul "Chiparusul", Stoianof spune ca este unul dintre cele mai valoroase, avind radacini in negura timpului, originea pierzindu-se undeva in perioada dinaintea aparitiei crestinismului. "La Congres vom participa cu 50 de persoane si vom exemplifica dansul macabru, ritualul de inmormintare. Ritualul Chiparusul are radacini in zona barbara, inainte de aparitia crestinismului pe teritoriul tarii noastre. Vom exemplifica cu masti, cu focul de purificare, jocul din jurul focului si se va exprima relatia omului cu natura sau cu animalele. In cadrul acestui ritual specific Tarii Vrancei, spre deosebire de alte zone ale tarii, barbatii se implica in diferite jocuri. Vom avea bocitoare, sicriu, mort si toate elementele trecerii dincolo", ne-a declarat responsabilul de la Centrul Creatiei Populare. Evenimentul se va intinde pe parcursul a trei zile, in cinci sectiuni tematice: "Dansuri macabre de ieri si de astazi", "Imaginile mortii in durata lunga", "Sacru si macabru. Exemple romanesti si occidentale", "Spatiile mortii" si "Tehnici moderne de inregistrare a disparitiei". Initiat in anii \'80, de asociatia "Danses macabres d\'Europe", coordonata de Bertrand Utzinger, Congresul dansurilor macabre are loc, o data la doi ani, intr-una dintre tarile membre ale respectivei comunitati culturale. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.