Ultima oră

AFACERI:Mugur Isarescu: In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul functiona. Acum avem 1,4 milioane si ne intrebam unde e problema

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 489 vizualizări
S-a spus tot timpul: avem bani in bugetul de pensii, dar ei nu erau. BNR a avertizat permanent ca toate cresterile salariale au fost dincolo de productivitate si ca, odata, mai devreme sau mai tarziu, corectia va aparea , a aratat marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la un seminar de specialitate

". In privinta salariatilor din domeniul public, mesajul BNR este cat se poate de clar: "In 1990 Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane si ne intrebam unde este problema", a mai spus Isarescu. Intra in text sa vezi cele mai importante declaratii ale Guvernatorului.


* In Romania, cei care aduc acea treime cu care se finanteaza deficitul, trebuie sa nu fie ascultati? Banii nu vin din plan intern.

* Chiar daca am redus deficitul extern, acesta se mareste. Speram sa nu se duca la 13 la suta.

* Vom avea mai mult de 4,5 la suta deficit extern daca economia incepe sa creasca. Finantarea deficitului bugetar se face din resurse externe.

* Tindem spre un deficit de 9 - 10 la suta din PIB, adica de 30 la suta din cheltuieli.

* Dintr-o luna, pentru numai 20 de zile are practic bugetul bani ca sa acopere cheltuielile, iar pentru 10 zile ramase Guvernul trebuie sa se imprumute.

* Vedem bugetul ca o oala mare din care economia se indestuleaza, iar problema de baza cand discutam despre deficitul bugetar este daca sunt sau nu sunt bani. Noi trebuie sa actionam tocmai pentru oprirea acestei hemoragii pe care o reprezinta cheltuielile

* Acum sunt bani in piata, de ce nu ia Ministerul de Finante din piata?

* Corectia economica se va face. Poate fi facuta pe cale normala sau pe calea cea grea, prin inflatie. Exact cum spunea cineva de aici, inflatia este ca o taxa. In 1990, Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane de bugetari si ne intrebam unde e problema. Avem o problema de dialog social.

* Chiar daca sunt bani, asa in general, nu sunt bani pentru finantarea deficitului bugetar.

* Traversarea unei crize este dramatica. Ceea ce se vede la televizor este insuficient.

* Am vazut muzeul crizelor financiare. E o camera intunecata in care, atunci cand intri se aprind imagini succesive cu imagini din marile crize. Am evitat o criza in 1998, 1999 si 2000 si am evitat-o si anul trecut.

* Unii spun ca putina inflatie nu strica. Sau ca inflatia e un fel de anestezic. Nu cred ca e asa. Hiperinflatia e o drama. Corectia prin inflatie nu este recomandata. Inflatia este un fenomen monetar, dar este si unul "balistic". Daca "trage" cineva cu impozite mai mari, noi ce ar trebui sa facem?

* Octombrie 2008 ramane pentru mine un punct de referinta. Exista incercari de a citi altfel ceea ce s-a intamplat atunci si as dori sa amintesc ca nu am avut nimic cu nimeni, decat poate cu panica pietelor. Atunci s-a intamplat un lucru extraordinar. Nu trebuia decat sa vina cineva sa bata la usa sa ceara bani. Exista facilitatea Lombard in baza careia bancile puteau lua bani contra titluri de stat. Nu a aparut insa nicio banca sa ne ceara. Dobanzile s-au dus la 50%, bancile au devenit agresive, acuzandu-ne ca le-am luat lichiditatea. Au fost momente grele, dramatice.

* In plus, existau banci straine care operau in Romania si care aveau interzis sa cumpere titluri de stat romanesti.

* Singura solutie pentru a se face plati bugetare intr-o limita rezonabila este sa facem corectiile intr-o maniera transparenta, cu masuri si sa creem locuri de munca. Numai locurile de munca platesc taxele si contributiile. Daca impozitam bugetarii si pensionarii nu facem decat sa redistribuim aceste venituri. Stim asta, dar ne facem ca nu stim. Sursa este aceasta, locurile de munca.



de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.