Ultima oră

POLITICA:Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI -Sever Voinescu: Chiar credeti ca decontam acum erorile unui Guvern de patru luni?

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 423 vizualizări
A acuza un singur om si un singur Guvern e o atitudine iresponsabila

Guvernul Boc putea face mai mult, dar situatia de azi se datoreaza unui sir de guverne, a declarat Sever Voinescu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Deputatul PDL sustine ca Guvernul Boc trebuie sa ramana in functie si sa duca mai departe programul asumat cu FMI, dar ca "instrumentul evaluarii critice trebuie mereu exercitat". Voinescu acuza PSD si PNL ca propun "vorbe in vant" in loc de masuri alternative fundamentate pe cifre si ca vand oamenilor "iluzia otravitoare" ca, daca ies in strada, o sa primeasca mai multi bani.


Voinescu: Ce ma ingrijoreaza este atitudinea unor lideri politici, mai ales de la PSD, care instiga la dezordini sociale si care cred, naiv, ca daca te duci in fata Guvernului si spargi geamurile de la Palatul Victoria iti cresc salariile


Cele mai importante declaratii facute de Sever Voinescu la Discutia de Luni


Un efort de restructurare foarte serioasa a administratiei publice trebuia sa fie facut pana acum. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a incercat in anul 2009, cu legea pensiilor, si din cauza asta Guvernul Boc a cazut in Parlament, cu legea salarizarii unice, a fost apoi un efort de restructurare a tuturor agentiilor, lucrurile astea par a nu fi fost suficiente. Si asta este o invatatura pentru ceea ce facem astazi.

Defectiunile care acum se deconteaza vin de foarte multa vreme. Statul a fost croit defect de activitatea politica si guvernamentala de 20 de ani. Da, e un adevar, daca nu va place adevarul asta nu mai e treaba mea! Suntem trimisi la guvernare sa luam masuri si sa restructuram. Lucrul acesta se intampla acum. Dvs chiar credeti ca ceea ce noi decontam acum sunt erorile unui Guvern de patru luni? Nu vi se pare ca felul in care arata statul acum este marturia unui fel de a face politica si de a guverna aceasta tara 20 de ani? Dvs credeti ca pana acum patru luni, sau pana acum un an totul era bine si brusc de un an de zile totul s-a inrautatit asa?




Explicatiile nu sunt scuze, explicatiile au un rol rational. Si anume de a identifica foarte exact in ce consta problema noastra. Eu cred ca Guvernul PDL ar fi putut face mult mai mult in gestionarea acestei situatii proaste. Daca nu va da cineva raspunul pe care-l asteptati, atunci inseamna ca-i Ion Iliescu?


Guvernul PDL putea sa faca mult mai mult, ar fi trebuit sa treaca la acest tip de restructurari si sa le faca in mod real. Ceea ce vreau sa clarificam este ca a arunca raspunderea pe umerii unui singur om sau unui singur Guvern, cand e limpede ca aceasta situatie se datoreaza unui sir intreg de guverne, este incorect si este inutil, nu duce nicaieri. A acuza un singur om si un singur Guvern ca au dus Romania in situatia pe care au dus-o - si asta e discursul opozitiei astazi - inseamna din punctul meu de vedere o atitudine complet iresponsabila.


Eu cred ca, in situatii de criza, evaluarile trebuie sa aiba loc continuu. Criza in general are un dinamism greu de anticipat. Instrumentul evaluarii critice trebuie mereu exercitat. Evident, trebuie lasat un timp rezonabil pentru ca aceste masuri sa poata fi aplicate si sa vedem ce efecte au. Cred ca, mai devreme sau mai tarziu, intr-un interval de cateva luni, vom putea sa ne dam seama daca suntem pe drumul cel bun sau nu.


Guvernul Boc trebuie sa indeplineasca acest program asumat catre FMI si e firesc ca guvernul care asuma un program sa fie cel care are sprijin politic pentru a-l duce mai departe. La sfarsit, sau la un moment dat, se evalueaza.


Gasesc ca e normal ca oamenii, sindicatele sa-si manifeste nemultumirea in legatura cu aceste masuri, care sunt extrem de dure. Mi s-ar parea absurd ca lumea sa taca sau sa aplaude. Dar ceea ce ma ingrijoreaza este atitudinea unor lideri politici, mai ales de la PSD, care instiga la dezordini sociale si care cred, naiv, ca daca te duci in fata Guvernului si spargi geamurile de la Palatul Victoria iti cresc salariile. Iluzia otravitoare pe care ei incearca sa o vanda in acest moment oamenilor, sindcatelor, pensionarilor, este tocmai asta: daca iesiti in strada si sunteti violenti sau vehementi, sa stiti ca pana la urma o sa vi se dea bani si o sa aveti salarii mari. Asta e o enorma iluzie, este otravitoare asa cum am spus, si este profund imorala pentru ca speculeaza politicianist asupra unei situatii foarte grele.


Mi s-ar fi parut normal ca PSD si PNL sa fi dat dovada de o solidaritate nu cu Guvernul Boc - pe care trebuie sa-l combata, ca de aia sunt in opozitie - ci cu interesul national. Cu ceva cu ce este deasupra PDL, PSD, PNL, acel ceva care ar trebui sa ne uneasca exact in vremuri de-astea. Mie mi s-ar fi parut normal ca PSD si PNL sa propuna - daca nu le plac aceste masuri - masuri alternative, dar repet, fundamentate pe cifre, nu vorbe in vant. Nu vorbe in vant de genul: facem alegeri anticipate, cum spune Crin Antonescu, si se rezolva criza. Sau, iesiti in strada si protestati si se rezolva criza.


Cel mai rau lucru care ni s-ar putea intampla acum ar fi sa creasca taxele. Ar fi cel mai rau scenariu cu putinta. Un guvern de dreapta nu are voie sa sustina asa ceva. Ceea ce s-a intamplat este ca Guvernul a produs un tip de solutii, pentru ca prin aceasta solutie nu cresc taxele, nu creste cota unica si mai ales nu creste TVA.


Nu cred ca exista vreun motiv pentru care acest program sa nu fie aplicat. Romania este intr-o situatie in care nu mai e loc de ezitare. In ianuarie era o dulce iluzie ca nu mai e loc de ezitare.




Nici un politician nu-i fericit cu asta, dar orice politician trebuie sa simta oportunitatea extraordinara pe care o are acum in cariera. Si anume, aceea de a fi acela care, in mod onest, dovedeste un leadership serios, consecvent, puternic, si aplica niste masuri care pana la urma intr-un an sau doi vor duce la efecte benefice si atunci, evident, va culege toate beneficiile acestei atitudini. E clar asta, o simte oricine. Repet, este probabil singurul efect benefic al acestei crize: faptul ca din aceasta criza oameni politici se pot consolida foarte serios.


E o discutie privind amanarea alegerilor in partid, dar decizia asta este a Colegiului Director care urmeaza sa fie reunit probabil curand. Dar, e o discutie si am auzit pe foarte multa lume opinind pentru amanarea alegerilor, adica a Conventiei Nationale. Daca ma intrebati, parerea mea ar fi accea ca ar trebui sa ne concentram mult mai mult pe guvernare in acest moment, si chestiunile interne de partid mai pot astepta o perioada oarecare. Pana la urma, lista prioritatilor este stabilita de situatia economica si sociala a tarii, si nu de ambitiile unora sau altora din partid. Cei mai multi ar opta o reasezare in calendar.


Am auzit si eu fel de fel de premonitii in legatura cu PDL in 2012, toate scenariile care se vehiculeaza acuma sunt catastrofice. Eu pot sa va spun ca sunt un pic mai rezervat. In politica romaneasca lucrurile au o asemenea dinamica incat e foarte greu sa faci o previziune pentru un intreg ciclu electoral. Nu ma indoiesc ca, in 2012, electorii vor fi extrem de drastici in a ne sanctiona daca esuam, dupa cum vor fi extrem de generosi in a ne premia daca reusim.


Theodor Baconschi urmareste sa imprime PDL, deocamdata din afara, dar inteleg ca va veni si momentul inscrierii sale in partid, o puternica nuanta crestin democrata in doctrina, si pe cale de consecinta, in actiunea politica.



de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.