Ultima oră

Se face inventarul bugetarilor vrinceni

Silvia Vrînceanu Nichita
17 mai 2010 2535 vizualizări
Concedierile si reducerile de salarii anuntate de guvern in sistemul bugetar au stirnit ingrijorare in institutiile publice din judet u chiar daca nu se stie cine si de unde va pleca, sindicatele pregatesc un contraatac la Bucuresti u in jur de o mie de sindicalisti din judet vor participa la mitingul organizat miercuri in Piata Victoriei u un calcul estimativ arata ca peste 17.000 de salariati vrinceni isi iau leafa de la stat, iar 500 dintre ei sint sefi u numai deconcentratele au pe statele de plata 2.300 de lefegii u prefectul Ion Oprea se declara de acord cu concedierile intrucit schemele de personal i se par stufoase u sindicalistii spun insa ca din salariile directorilor trei pe un loc s-ar putea plati functionari harnici

Masurile de austeritate anuntate de guvern au creat panica printre salariatii din sistemul bugetar, in conditiile in care s-au anuntat disponibilizari si reduceri salariale cu 25% pe toata linia. Si nu pare o gluma, asa cum s-a intimplat la sfirsitul anului trecut, cind acelasi guvern promitea aerisirea sistemului bugetar prin operarea de disponibilizari. Au trecut lunile, iar singurii angajati care au ingrosat rindul somerilor, cel putin in judetul nostru, au fost tot cei din sistemul privat. Acum, Guvernul Emil Boc a fost insa somat de catre finantatorii internationali sa ia masuri ferme. Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, UE, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar prin scaderea cheltuielilor de personal. Chiar daca Guvernul nu a adoptat nici un document oficial, masurile decise in acord cu recomandarile FMI au avut darul sa ingrijoreze pina si pe cel mai neinsemnat lefegiu de la stat sau mai ales pe cei de la baza piramidei institutionale, stiut fiind ca pilele, cunostintele si relatiile vor salva joburile multora dintre cei care s-ar putea afla pe lista neagra. In institutii se lucreaza iar la masuri de reducere a cheltuielilor, si nu la modul cite coli de scris s-ar putea economisi ci cum se poate comprima "munca vie" pentru ca unitatile sa nu fie date peste cap. In vreme ce autoritatile incearca sa afle citi lefegii avem la stat, sindicatele incearca sa se mobilizeze asa cum nu prea au facut-o in ultimii ani, pentru a forta mina guvernantilor sa gaseasca masuri alternative de economisire. In jur de o mie de sindicalisti vrinceni, afiliati la principalele confederatii sindicale care reprezinta interesele bugetarilor "" Cartel Alfa, CSDR si CNSLR "" FRATIA "" se vor afla pe 19 mai in Bucuresti la marele mitig de protest din fata guvernului.


Prefectul zice ca va cerceta bugetarii la cheltuieli


Guvernul s-a angajat sa limiteze pina la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari la nivel national, putin peste 5%, dupa cum reiese din datele prezentate in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI. Deocamdata nu se stie cum vor fi alesi cei care vor fi nevoiti sa plece, in conditiile in care Vrancea este un judet relativ mic cu institutii pe masura. Neoficial, se vorbeste de sute de concedieri in judet, in jur de 200 numai din sistemul de invatamint. Prefectul judetului, Ion Oprea, ne-a declarat ca Guvernul nu a trimis inca nici un document oficial in teritoriu care sa vizeze comprimarea personalului bugetar. Totusi, Ion Oprea spune ca a trecut la analiza executiei bugetare pe Prefectura, astfel incit sa fie eliminate cheltuielile de prisos din fiecare capitol bugetar, analiza urmind sa fie extinsa cit mai curind si la nivelul serviciilor publice deconcentrate. Prefectul spune ca deocamdata vor fi vizate doar cheltuielile pe bunuri si servicii, cele de personal urmind sa fie operate dupa ce guvernul va lua o decizie. Intrebat daca se lucreaza in judet cu prea multi bugetari, Ion Oprea a raspus ca si in alte ocazii cu un "da categoric". "Lucram supradimensionat in conditiile in care calitatea serviciilor nu a crescut", ne-a spus prefectul. Totusi, acesta nu a putut sa ne spuna o cifra a angajatilor vrinceni care isi iau lefurile de la stat, spunind ca in aria sa de responsabilitate intra doar institutiile subordonate ministerelor, nu si cele arondate Consiliului Judetean si primariilor. De altfel, salariatii din deconcentrate vor fi si cel mai usor de concediat pentru ca fac parte din institutii controlate direct de oamenii puterii. Prefectul spune ca judetul are 88.000 de pensionari si doar 62.000 de salariati care platesc impozite din salarii, asa ca este de inteles ca nu se mai poate continua asa. "Asta este economia noastra, nu trebuie sa ne ascundem. Vreau sa am o imagine de ansamblu a institutiilor deconcentrate prin prisma cheltuielilor cu munca vie, cum se spune, si cu bunurile materiale inainte de a face alte comentarii", s-a limitat sa spuna reprezentantul guvernului in teritoriu, in conditiile in care toti bugetarii astepta vestile cu inima strinsa. Cert este ca programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI este costisitor pentru anumite categorii sociale si va conduce la prelungirea recesiunii, dupa cum estimeaza analistii economici.


Vrancea numara aproape 20.000 de lefegii


Potrivit unei situatii partiale, centralizate la inceputul acestui an de catre Prefectura, in 29 de institutii deconcentrate din judetul nostru exista prevazute 2.306 de posturi de bugetari, dintre care 1.282 sint pentru functionari publici. Conform aceleiasi situatii, din numarul acestora, pentru anul 2010 se are in vedere o reducere de numai 29 de posturi. Astfel, la Directia de Sanatate Publica este prevazut un numar de 99 de angajati, la Directia pentru Cultura sint prevazute 8 posturi, la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor sint 17 posturi, la Inspectoratul Teritorial de Munca 77 de angajati, la Casa de Pensii 74 de angajati, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca sint 52 de bugetari, la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale "" 39 de angajati, Directia pentru Sport "" 19 persoane, Directia Judeteana pentru Tineret "" 21 de angajati, la Clubul Sportiv "Unirea" 28 de angajati, Directia Generala a Finantelor Publice "" 518 angajati, Garda Financiara - 30 de posturi, Directia pentru Accize si Operatiuni Vamale "" 36 de angajati si la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea "" 86 de persoane. De asemenea, Oficiul Judetean pentru Studii Pedologice si Agrochimice numara 10 angajati, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor "" 16 angajati, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare "" 62 de posturi (din care 9 sint vacante), Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura "" 121 de posturi, Camera Agricola - 22 de posturi, Oficiul pentru Ameliorarea si Reproductie in Zootehnie "" 14 angajati, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Vrancea "" 20 de persoane, Agentia de Protectia Mediului "" 41 de angajati, Directia Sanitar Veterinara ""148 de angajati, Directia de Statistica - 30 de angajati, Oficiul Judetean de Posta - 514 angajati, Inspectoratul Scolar Judetean "" 35 de posturi, Casa Corpului Didactic "" 7 posturi, Garda Nationala de Mediu "" 19 angajati si Sistemul de Gospodarire a Apelor cu 136 de angajati. La acest numar de bugetari se mai pot adauga cei din Prefectura, Consiliul Judetean, cele 74 de primarii si institutii subordonate acestora, precum si cadrele medicale, cadrele didactice, politisti, magistrati, jandarmi si militari. Cert este ca potrivit unor date ale DGFP Vrancea, la nivelul anului trecut numarul angajatilor la stat din judetul nostru se ridica la 17.136, din care 496 reprezenta numarul functiilor de conducere. Cit priveste plata, aproape jumatate dintre bugetarii care lucreaza in administratia publica, invatamant si sanatate sint platiti lunar cu pina la 1.500 lei, in timp ce salariile intre 4.000 lei si peste 8.000 lei sint impartite intre 54.315 persoane salariate din tara, reprezentind 5,72% din total.


"Daca s-a ajuns la papica, ai lovit omul unde-l doare"


In timp de guvernantii incearca sa puna pe hirtie masurile pe care le vor lua pentru a evita intrarea tarii in colaps, sindicatele anunta proteste care sa culmineze cu greva generala din data de 31 mai, pe timp nelimitat. La Bucuresti au protestat vineri si politistii vrinceni afiliati la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, condus la nivel judetean de politistul Angelin Ciobanu, nemultumiti ca veniturile li se vor reduce, in conditiile in care fac si asa munca voluntara. Pe linga protestele din ultima saptamina, confederatiile sindicale au anuntat si un miting de amploare in Piata Victoriei, in 19 mai, la care vor participa in jur de 50.000 de sindicalisti. In jur de o mie de sindicalisti vor merge numai din Vrancea, potrivit unor informatii culese de reporteri de la liderii organizatiilor sindicale. Emil Ravoiu, liderul de sindicat de de la Cartel Alfa, spune ca va pleca la Bucuresti cu 250 de oameni. Si celelalte filiale vor mobiliza sute de oameni. "Ca niciodata, oamenii vor sa mearga mai multi la protest pentru ca le-a ajuns cutitul la os, este o nemultumire totala. Anuntul Guvernului a picat ca o bomba! Oamenii nu s-au asteptat la asa ceva pentru ca atunci cind au venit la guvernare au spus clar ca nu se va intimpla ce s-a intimplat la unguri, care au redus pensiile, au spus ca avem bani. Banii s-au cheltuit asa cum s-au chetuit, s-au mincat ca trebuiau si cei care au venit sa manince si ei, ca toti au cam au mincat la fel si toti sint vinovati ca am ajuns aici. Guvernantii ar trebui sa umble in alta parte pentru bani, nu la salarii. Sa scoata economia subterana la suprafata, contrabanda, evaziunea fiscala, ca daca s-a ajuns la salariu, la papica, cum se zice, ai lovit omul exact unde-l doare", a comentat pentru ziarul nostru liderul de sindicat de la Cartel Alfa. Confederatia reuneste sindicalisti din politie, invatamint, agricultura, adminsitratie, sanatate publica si chiar finante, in jur de 4.500 de bugetari din judet. Emil Ravoiu mai spune ca guvernantii invoca mereu criza, insa de incompetenta nu vorbeste nimeni, in conditiile in care in institutii publice sint cite sase directori, iar cu banii astfel consumati s-ar putea plati multe salarii pentru oameni care muncesc efectiv.


Cine mai face greva daca i se taie din leafa?


Si sindicalistii din Invatamint, afiliati la CSDR, vor picheta Guvernul miercuri, in conditiile in care se comaseaza zeci de scoli si sute de posturi ar putea sa dispara din organigramele scolare. Liderul de la FSLI Vrancea, Constantin Grigore, spune ca va pleca la Bucuresti cu o delegatie de sindicalisti nemultimiti, la fel si cei de la CNSRL Fratia, unde sint afiliati si salariatii din sanatate. In asteptarea unor vesti mai bune, profesorii au anuntat deja ca nu mai pun note in catalog si nu mai iau parte la evaluarile nationale. Federatiile sindicale au decis atit declansarea grevei generale cit si blocarea anului scolar, la nemulÃumirile legate de Legea educatiei si de finanÃarea invatamintului adaugindu-se si masurile de reducere a salariilor propuse de autoritati, care ar urma sa fie aplicate din 1 iunie. In ciuda masurilor anuntate, surse din sistem spun ca pe saracia actuala, putini sint cei care isi mai permit sa faca greva daca li se taie bani din leafa pentru orice ora nelucrata. Asa ca lipsa de bani din buzunarele bugetarilor ar putea fi un sprijin indirect pentru masurile dure anuntate de guvernanti. (Grupaj coordonat de Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Cred ca mesajul FMI-ului este urmatorul:- "Ori faceti loc oamenilor seriosi in administratia publica, ori crapati toti."
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
L-am auzit pe incompetentul Boc zilele trcute vorbind de starpirea evaziunii fiscale,referindu-se cu siguranta la acei ,,evazionisti'' din piete care vind si ei cate o buruiana pentru a citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Cum bate criză la uşă? Boc-boc!
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Da, am avut dreptate Reporterii au fost indusi pe o pista Falsa. Am vazut sapt trecuta cred ca joi cand a avut Base conferinta de presa toti reporterii au ascultat si parca le-a luat mintile ca nu a citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Oricare ar fi solutia de a aduce bani la buget nu va da roade dintr-un singur motiv: CORUPTIA. Ar putea pune sechestru nu numai pe traficanti, camatari si alti nenorociti dar si pe averi de citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Si care sunt oamenii seriosi in opinia ta mai tembelule ?. Ai gasit solutia neuronului stingher pampalaule.Atat ai inteles tu ?Ia pune si numara pe deste(ca altfel nu stii) toate somitatile din pd. citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Prea multi trintori in prefecturi,primarii,consilii judetene.Pestele de la cap se inpute.Acum le tremra lonjeroanele.Cine a mncit pina acum,nu ii aste frca pe viitor.
, acum 739398 zile, 20 ore, 40 minute, 6 secunde
Pai cum au suplimentat posturile de la deconcentrate cu sefii pusi de pdl ,niste incompetenti incalificabili,care tin cu dintii de scaune cu disperare. Si acestia la randul lor si-au angajat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.