Ultima oră

POLITICA:Ce spun PSD, PDL si PNL despre intentia Comisiei Europene de a supraveghea bugetele statelor membre

Ziarul de Vrancea
16 mai 2010 354 vizualizări
Cedarea suveranitatii sau un pas necesar?

Comisia Europeana intentioneaza sa propuna supervizarea bugetelor nationale la Bruxelles si reguli privind cheltuielile bugetare. Cum comenteaza politicienii romani o masura care ridica problema cedarii suveranitatii? HotNews.ro a realizat un scurt sondaj printre parlamentarii si europarlamentarii romani. Opiniile sunt impartite chiar in interiorul partidelor: unii cred ca o astfel de masura nu va fi curand adoptata si ridica problema suveranitatii, altii considera ca e o masura necesara.


"¢Citeste in articol ce spun Theodor Stolojan, Anca Boagiu, Adrian Severin, Titus Corlatean, Mihai Voicu si Norica Nicolai despre intentia Comisiei Europene de a superviza bugetele nationale

"¢Citesti si Mana de fier a Comisiei Europene in manusa de catifea: Bugetul national va fi aprobat intai de Bruxelles, apoi de parlamentul national, comentariu semnat de Anne Marie Blajan



Theodor Stolojan, europarlamentar PD-L: Personal, nu as sustine aceasta propunere, pentru ca un stat si guvernul acestuia trebuie sa fie responabil de deciziile pe care le ia. In acelasi timp, trebuie sa-si asume actul public de exercitare a puterii. Deocamadata, discutia este intr-un stadiu incipient si nu cred ca se va ajunge la o astfel de propunere. Daca un singur stat membru nu este de acord, propunerea nu va fi adoptata. In domeniul fiscalitatii, statele nationale au decizile in mana si va fi foarte greu sa se schimbe acest lucru. Pe de alta parte, in actualul context, fiecare stat membru trebuie sa fie responsabil si sa respecte Pactul.


"¢Anca Boagiu, senator PD-L: Comunicarea Comisiei Europene vine intr-un moment extrem de greu pentru Uniunea Europeana, moment amplificat de criza fara precedent prin care trece Zona Euro si care a fost temporar ajustat de decizia ECOFIN de a constitui Fondul de peste 500 de miliarde de euro. Este clar ca prevederile Pactului pentru Crestere si Stabilitate au fost incalcate ani la randul de statele Uniunii Europene desi incadrarea in tintele bugetare convenite in acest Pact ar fi prevenit actuala criza economica europeana. Criticii acestei noi abordari a guvernantei economice europene acuza incalcarea principiului suveranitatii statelor nationale, dar trebuie sa avem in vedere ca pe de o parte mecanismul de peer-review este practic un aviz consultativ, deci nu obligatoriu si pe de alta parte traim momente cu adevarat exceptionale. Romania trebuie sa participe activ la aceasta dezbatere pentru ca decizia finala care se va lua in Consiliul European va afecta politicile bugetare si macroeconomice ale tarii noastre de acum incolo. Prin introducerea principiului Semestrului European si prin obligativitatea trimiterii Programului de Convergenta in prima parte a anului Romania va trebui sa isi disciplineze si mai mult politicile bugetare. (...) Din toate aceste motive, propunerile Comisiei Europene privind intarirea guvernantei economice europene trebuie dezbatute urgent in opinia publica romaneasca inainte ca acestea sa ajunga in forurile decizionale europene.



Adrian Severin, europarlamentar PSD: Mi se pare ca este un pas necesar si o solutie pentru economia europeana. In contextul actual al crizei economice cu punctele ei fierbiti - si aici vorbesc de situatia Greciei - s-a demonstrat ca este absolut necesar nu numai un program de ajutor social si stabilrea paramentrilor macro ecomici, ci ca este nevoie de o administrare comuna politiico-bugetara pentru cresterea economica. Altminteri, solutia va ramane aceea de consolidare bugetara dupa izbucnirea crizei, in schimbul unor imprmuturi care sa permita plata datoriilor publice. Este adevarat ca un buget sintetizeaza politica statului, iar politica statului este o expresie a suveranitatii sale. Este insa cazul, sub impactul realitatii, sa regandim suveranintatea care nu mai poate fi exercitata ca in secolul trecut, ci trebuie exercitata in comun, pentru ca numai astfel ne putem dezvolta. Este bine sa iesim din mitul si prejudecatile suveranitatii din sec XIX, si sa intelegem ca singura solutie este suvernaintatea in comun cu celelalte state la nivel european. In contextul actual, ceea ce era inacceptabil devine inevitabil, iar cei care nu sunt de acord inseamana ca fie nu au simtit criza, fie nu au trecut prin ea.


"¢Titus Corlatean, senator PSD: Politica fiscala este o politica nationala si tine de suvernitatea fiecarui stat in parte. E adevarat ca, in contextul crizei si in corelare cu situatia Greciei, trebuie acordata o atentie sporita tarilor membre UE si o politica europeana mai stricta, dar de aici pana la a interveni in actul guvernarii fiecarui stat in parte este o cale lunga care, in opinia mea, va intampina o solida rezistenta. Trebuie cautate solutii si masuri privind fiscalitatea europeana, dar personal, ma indoiesc ca se va accepta o astfel de propunere. Nu cred ca trebuie cedat dreptul suveran al statelor si al parlamentelor nationale, dar trebuie impuse criterii mai dure de verificare a acestora.


Norica Nicolai, europarlamentar PNL: Din punctul meu de vedere, este corecta aceasta propunere, in special pentru tarile din spatiul euro care benefeciaza de mecansimul de sprijin financiar. In tratatul de la Lisabona, in articolul 122, sunt prevazute aceste situatii exceptionale si pot fi puse in consens cu legislatia europeana. Atat vreme cat tarile europene beneficiaza de un sprijin financiar, este normal sa existe si un mecansim de control asupra modului de gestionare a banilor, si este firesc ca cei din Comisia Europeana sa vina cu o astfel de propunere.


"¢Daniel Budurescu, deputat PNL: Ca roman, nu sunt, teoretic, de acod cu o astfel de intentie a Comisiei Euroepne, dar analizand situatia actuala a Romaniei care, dupa 20 de ani, nu a reusit sa se reformeze, ba mai mult a intrat in colaps, as inclina spre o astfel de masura. Trebuie insa sa asteptam sa vedem daca aceasta propunere va fi acceptata si de celelate tari membre, avand in vedere ca aici se risca pierderea suveranitatii fiecarui stat. Probabil ca ideile la Comisia Europeana sunt coapte, sa spun asa, si in clipa in care se fac astfel de propuneri, probabil exista si o baza. Trebuie sa asteptam.


"¢Mihai Voicu, deputat PNL: La modul in care se cheltuiesc banii pe achizitii si contracte, poate Romania ar avea nevoie de un astfel de control pe perioada de criza. Nu pot sa va spun mai multe pentru ca nu am cunostiinta de informatia de care spuneti. Am sa ma documentez.


Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, ca intentioneaza sa propuna o supraveghere a bugetelor nationale. " In ultimele luni am lucrat la un nou mecanism de gestionare a crizelor si week end-ul trecut am adoptat acest mecanism de stabilitate si am asumat niste masuri in plus fata de cele de pana acum, ca sa avem un mecanism de criza mai robust (...)Propunem o supraveghere a bugetelor nationale si vom obliga statele membre sa isi creasca depozitele in vremuri bune, in cazul in care nu exista disciplina fiscala, pentru a oferi siguranta in vremuri grele. Vom impune noi reguli privind deficitul bugetar si cheltuielile bugetare"


de Luminita Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.