Ultima oră

OPINII:Miercurea misterelor Bucurestilor. Ce i-a turbat pe oamenii de la FMI? de D.P. Dan Popa's web blog

Ziarul de Vrancea
15 mai 2010 523 vizualizări
Inainte de venirea in tara a delegatiei Fondului, toata lumea parea linistita. Nimeni din Guvern nu pomenea de cresteri de taxe, ni se dadeau asigurari ca sunt bani de salarii si pensii, oficialii romanii negau categoric orice intentie de a majora TVA sau cota unica, iar BNR tocmai coborase dobanda cheie. Mai mult decat atat, reprezentantul Romaniei la Fond, Mihai Tanasescu, declara ca nu vor fi probleme la evaluare si transa va fi eliberata fara doar si poate. Avea si motive sa spuna asta, scrie Dan Popa pe blogul lui.


Miercuri dimineata la 9, era ok. Seara la 9, toti turbasera


Tinta de deficit a fost atinsa, chiar daca cresterea economica a fost sub asteptari in primul trimestru. Sub asteptari si din punctul nostru de vedere, si din cel al FMI. Logica spunea ca data fiind prognoza de crestere economica eronata a imprumutatorului, acesta ar fi trebuit sa dea inca odata dovada de intelegere.


Trebuie spus din start ca oficialii FMI nu au venit pe un taram necunoscut. Potrivit Acordului in vigoare, autoritatile romane raporteaza periodic prin mail, curieri speciali samd, modul in care isi indeplinesc angajamentele. Cand au venit, oamenii Fondului aveau la ei documentele trimise in timp de partea romana.


Delegatia a sosit intr-o luni. Miercuri a inceput circul. De la o flexibilitate iesita din comun, expertii organismului international parca au turbat.


TVA urca la 25%, cota unica se majoreaza, salariile scad, pensiile sunt amputate, pana si ajutorul dat mamelor este lovit.


Lipsesc bani, se pare


Ce s-a intamplat de luni si pana miercuri, doar cativa oameni stiu si ne-ar putea lamuri. Cum s-a ajuns, de pilda, brusc, la concluzia ca deficitul bugetar va sari la 9,9% din PIB in lipsa altor masuri? Prea multi bani lipsesc.

Ceva i-a enervat cumplit pe oficialii FMI. Ceva ce tine de raportarile si calculele Finantelor. Ce anume, nu vom afla-o poate niciodata. Cum zice Minulescu, eu cred c-a fost o simpla nebunie.



Miercuri la 9 dimineata, totul era ok. Seara, totul era pe dos. Guvernul cauta nebun taxe pe care sa le mai suie abrupt, salarii din care sa taiem cat mai consistent si pensionari dispusi sa isi vada pensiile imputinate.


Stam de 110 ori mai prost decat grecii?

In mod ciudat, desi dobanzile din piata interna la care se imprumuta Ministerul Finantelor s-au prabusit pur si simplu, de la 14% anul trecut la nici 6% acum, practica rostogolirii datoriilor pare a fi exclusa. Masurile anuntate sunt comparabile cu cele din Grecia cu diferenta notabila ca statul din zona euro plateste astfel un imprumut salvator de 110 miliarde de euro, in timp ce noi, daca ne facem temele abia putem spera ca nu va fi amanata o transa de sub un milliard. Stam de 110 ori mai prost decat grecii?



Noi nu suntem Grecia, pe noi nu ne salveaza nimeni zicea mai deunazi dl. Tanasescu. Asa o fi, dar ceva e putred nu in Danemarca, ci la Bucuresti.


Ce e de facut? Premierul trebuie sa faca reforme. Donarea salariilor membrilor executivului intr-un fond de solidaritate este o chestie de imagine, si nu una buna ci dezastruoasa! O actiune mimetica la initiativa sefului de la Cotroceni.


Reformati statul prin eliminarea ministerelor si agentiilor inutile


Premierul ar da insa un excelent semnal daca ar desfiinta anumite ministere si ar reorganiza Guvernul, mai ales ca tot a adus aminte dl Basescu de statul clientelar. Agentii care exista doar cu numele, directii judetene in care se freaca menta, stufoase structuri in interiorul sau pe langa ministere trebuie sa dispara pentru ca sunt expresia statului clientelar. Pe urma, tras linie si calculat. Mai e nevoie de a taia salarii? Dar pensii? Dar ajutoare pentru cresterea copiilor? Daca da, facute iar calcule. Cat sa taiem ca efectul social sa fie minim sau eficienta sa fie maxima.


Mi-as fi dorit sa il vad pe dl. premier tras la fata, nebarbierit si plin de cearcane, cu o tona de hartii in fata, aratandu-ne cat a calculat si a muncit ca sa iesim la lumina. Mi-as dori sa-l vad la fel de obosit pe ministrul de Finante sau pe Mantescu raspunzand pe indelete ce s-a intamplat, dar teama mi-e ca au acum alte treburi.


Departe, la Washington, rezervele de Rudotel sunt pe sfarsite. Isteria poate reveni oricand.




de D.P. Dan Popa\'s web blog


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.