Ultima oră

ESENTIAL:Noua Lege ANI, adoptata in Parlament: Demnitarii care isi completeaza incorect declaratiile nu mai raspund penal

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 454 vizualizări
Candidatii la functiile publice nu mai depun declaratii de avere si interese

Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de camera decizionala, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Dezbaterile asupra acestui act normativ fusesera amanate pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea precedentei legi a ANI. Marti, senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil la legea de functionare a ANI insa au operat modificari semnificative. Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtile de Apel au fost eliminate din lege iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua formula a legii ANI, adoptata miercuri, prevede ca demnitarii care isi completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru.

In plus, senatorii au adoptat, miercuri, un amendament ce prevede ca persoanele care vor candida pentru functiile publice nu vor mai trebui sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de a fi alese (amendament propus de parlamentarii PDL Orest Onofrei si Petru Filip). Pana acum, candidatii la functiile publice trebuiau sa depuna declaratiile de avere si de interese la Biroul Electoral Central sau birourile de circumscriptie, odata cu acceptarea candidaturii. Acestea erau trimise, ulterior, Agentiei Nationale de Integritate.


Senatorii au decis si eliminarea amendamentului care prevede verificarea liderilor de sindicat de catre agentii de integritate, motivand acest lucru prin faptul ca organizatiile sindicale sunt organizatii private si nu tin de stat.

Un alt amendament introdus de catre senatori prevede verificarea presedintilor de Consilii Judetene de catre ANI.


Institutul pentru Politici Publice si Societatea Academica din Romania ii cer sefului statului sa nu promulge Legea ANI


Institutul pentru Politici Publice si Societatea Academica din Romania se declara profund dezamagite de votul dat miercuri in plenul Senatului la legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate si ii cer sefului statului sa nu promulge aceasta lege. "Prin acest vot, in pofida semnalelor societatii civile, senatorii au anihilat practic orice efect al legii si au facut controlul averilor demnitarilor/functionarilor imposibil", se arata intr-un comunicat al celor doua institutii, remis HotNews.ro.


IPP si SAR ii amintesc presedintelui Traian Basescu, in acest context, declaratiile facute de acesta la finalul consultarilor cu partidele politice parlamentare pe marginea legii ANI, cand aprecia ca "averea demnitarilor nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale".



Monica Macovei: Prin noua lege ANI, politicienii si-au satisfacut interesul propriu de a scapa de ochiul public


Noua lege ANI "reflecta doar aversiunea politicienilor fata de aceste declaratii publice de avere si faptul ca au profitat de aceasta decizie a Curtii Constitutionale ca sa mearga mult mai departe si ca sa isi satisfaca interesul propriu de a scapa de ochiul public, ca lumea sa nu poata sa vada aceste date. Imi pare foarte, foarte rau ca guvernul PD-L "" UDMR a eliminat aceste elemente", a declarat, miercuri, pentru Deutsche Welle, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.


"Foarte multi politicieni, majoritatea, au baut sampanie, au aplaudat, fiindca au urat aceasta institutie, de la infiintarea ei. Legea a si suferit numeroase modificari, imediat dupa adoptarea ei. Aceasta lege a fost adoptata dupa plecarea mea din functia de ministru, a fost adoptata in timpul ministrului Chiuariu si imi amintesc cum toate partidele s-au felicitat si au spus . Poate explica, acum, cum au facut-o".


"Eu, personal, nu vad nimic neconstitutional pentru ca, foarte pe scurt si simplu, ANI nu lua decizii. ANI facea verificari "" si pe diferentele nejustificate de avere - si sesiza instanta de judecata, care lua decizia daca exista o diferenta care nu se poate justifica si, evident, lua si decizia de confiscare sau nu. Cat timp decizia este, oricum, la instanta de judecata, nu e nimic neconstitutional. Am citit argumentarea Curtii Constitutionale, la un moment dat spune ca se creeaza confuzie intre institutii... se creeaza confuzii pentru cine nu vrea sa vada care sunt, exact, atributiile. Dar confuzie nu exista", mai spune Monica Macovei.



Traian Basescu a cerut adoptarea Legii ANI in 10 zile


Presedintele Traian Basescu a cerut pe 26 aprilie, la consultarile politice de la Palatul Cotroceni, adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate in 10 zile la Parlament.


Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amendat proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integritate, trimis de catre Guvernul Boc. Raportul elaborat de Comisia juridica a fost dezbatut in plenului Camerei Deputatilor si adoptat pe 28 aprilie de Camera Deputatilor, cu 183 de voturi "pentru", niciunul "impotriva" si 27 abtineri. In prima faza, documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat. In favoarea proiectului au votat initial 151 deputati, 2 voturi impotriva si 49 de abtineri.


In plenul Camerei Deputatilor, la propunerea deputatului PDL Cristian Boureanu, s-a decis eliminarea din Legea ANI a unor prevederi introduse de deputatii juristi referitoare la posibilitatea sechestrarii averilor ca masura asiguratorie impusa de Comisia de cercetare de pe langa Curtea de Apel.




de Redactia Stiri HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.