Ultima oră

Ziua Eroilor Neamului de Inaltarea Domnului

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 837 vizualizări
Astazi se va tine un moment de reculegere in institutii, in memoria eroilor neamului

De Inaltarea Domnului romanii isi pomenesc eroii cazuti pe cimpurile de lupta, incepind cu Razboiul de Independenta din 1877-1878, continuind cu Razoaiele Balcanice din 1912-1913 si cele doua Razboaie Mondiale. In toate bisericile ortodoxe din Romania au loc astazi slujbe de pomenire pentru cei morti, iar autoritatile statului participa la ceremonii religioase si depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor din localitati. Ideea unei zile a eroilor a aparut dupa Primul Razboi Mondial, cind floarea unei generatii de romani a fost jertfita in transee. In memoria celor peste 300 de mii de morti a fost infiintata in septembrie 1919 Societatea "Mormintele eroilor cazuti in razboi", devenita in 1927 Societatea "Cultul Eroilor", iar in 1940 Asezamintul National "Regina Maria" pentru Cultul Eroilor. Desfiintata de comunisti in 1948, Societatea a fost reinfiintata in 1990, devenind in cele din urma Oficiul National pentru Cultul Eroilor. Institutia Prefectului, in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, Garnizoana Vrancea, organizeaza astazi o ceremonie militara si religioasa, cu depunere de coroane de flori, pentru marcarea "Zilei Eroilor". Ceremonia va incepe la ora 12.00, in Cimitirul Nordic al Eroilor. La acest eveniment vor participa reprezentanti ai autoritatilor publice din judet, asociatiilor revolutionarilor si veteranilor de razboi, unitatilor militare si partidelor politice. "Cu prilejul acestei zile, Prefectul judetului Vrancea a dispus ca in toate institutiile publice si unitatile de invatamint din judet sa se pastreze in data de 13 mai, la ora 12.00, un moment de reculegere", a transmis Cristina Tanasa, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Ziua Eroilor Neamului este o sarbatoare nationala care trebuie respectata ca atare, iar astazi trebuie sa depunem o floare pe mormintele celor care si-au dat viata ca noi, astazi, sa traim intre frontierele unei tari care se numeste Romania. Vesnica sa le fie pomenirea! (M. BESLEAGA, V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.