Ultima oră

Dependenti de libertate , nu de droguri

Raluca Manolache
12 mai 2010 738 vizualizări
O noua campanie sociala isi propune sa-i invete pe parinti cum sa-si dea seama daca tinerii consuma substante etnobotanice

Ierburile care imita drogurile continua sa faca victime printre tinerii din judetul nostru. Chiar daca "magazinele de vise" si-au pus lacat pe usi dupa ce 36 dintre substantele asimilate drogurilor au fost scoase in afara legii, la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani continua sa ajunga adolescenti euforici, care consuma substante cu efect stupefiant. O situatie trimisa de spital la Ministerul Sanatatii arata ca din luna martie trei tineri au avut nevoie de ajutor medical dupa ce au fumat ierburi "fermecate" la petreceri. Ministerul s-a interesat de aceasta problema deoarece in prezent se lucreaza la un nou proiect prin care sa fie interzise alte noi substante cu efect psihoactiv care se vind la liber. Pentru prevenirea consumului de plante periculoase, in unitatile de invatamint urmeaza sa se desfasoare proiectul educativ "Dependenti de libertate". Campania, implementata de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea si de politisti va dura o luna si jumatate si prin aceasta se doreste prevenirea consumului de substante si plante denumite generic "etnobotanice" in rindul elevilor. Specialistii atrag atentia ca efectele produse de aceste substante sint similare celor produse de substantele psihotrope, avind efect direct asupra creierului uman. "Aceste efecte sint concretizate in stari confuzionale - pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse ca: puternice dureri de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului", se arata in scrisoarea adresata parintilor, carora li se cere sa fie mai atenti fata de comportamentul copiilor. Sint prezentate si motivele pentru care tinerii incep sa consume acest tip de substante: insuficienta informare, lipsa de supraveghere, atitudinea permisiva a parintilor, curiozitate, dorinta de a parea mai maturi, influenta grupului de prieteni si teama de a nu fi respinsi de acestia, precum si accesibilitatea lor atit prin "magazinele de vise", cit si pe internet. Persoanele care doresc mai multe informatii le pot obtine de la specialistii din Centrele de prevenire, evaluare si consiliere (C.P.E.C.A Vrancea - 0237/230209), de pe site-ul www.ana.gov.ro sau pot apela la INFO-Line antidrog 08008 700 700. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.