Ultima oră

POLITICA:Ce le-a spus Traian Basescu pedelistilor la intalnirea cu usile inchise de la Parlament

Ziarul de Vrancea
11 mai 2010 506 vizualizări
Traian Basescu a participat luni, impreuna cu premierul Emil Boc, la o intalnire cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR si ale independentilor la Palatul Parlamentului unde i-a avertizat pe membrii coalitiei de guvernamant ca sunt cei care pot scoate tara din criza sau o pot ingropa

. Presedintele le-a atras atentia membrilor PDL ca au girat "clientela si tot felul de neaveniti au fost numiti in diverse functii", ca au aprobat "toate nazbatiile de programe inventate in perioada prieteniei parlamentare: pampersi pentru copii". Presedintele le-a mai transmis si ca reducerea fondului de salarii in sectorul bugetar se va face prin rectificare bugetara si ca prin masurile luate deficitul bugetar va ramane la 7,8% si ca acest deficit putea ajunge la 9,8% fara masurile drastice preconizate in acordul cu FMI.



In prima parte a discutiilor cu reprezentantii coalitiei de guvernamant, presedintele le-a transmis nemultumirile sale. HotNews.ro a intrat in posesia unei inregistrari facute de catre unul dintre participantii la discutia de luni dintre presedintele-premier si politicienii PDL, UNPR si ai minoritatilor.



Iata cele mai importante afirmatii facute de presedinte:


Sper ca macar acest program va fi implementat. Prima parte a programului a fost ratata, n-am reusit sa ne incadram inclusiv cu cheltuielile aparatului bugetar. Or, suntem responsabili cu misiunea de a guverna ori ne lasam. Si va spun asta foarte responsabil.

In primul trimestru s-a intamplat ceva absolut nepermis: sa ne sabotam punctele de vedere exprimate prin faptul ca s-a dat in liber clientelei si tot felul de neaveniti au fost numiti in diverse functii.

O spun in mod egal pentru guvern si pentru parlamentari. Prezentarea pe televiziuni a unor infractori ajunsi pe functii de directori in numele partidului si prezentarea pe televiziuni a unor domni cu venituri foarte mari pe la cabinetele voastre nu au facut decat sa discrediteze actiunea guvernamentala. Era clar ca toate actiunile Guvernului, numirile, sunt in atentia presei.

Situatia in care am ajuns sta in felul urmator: impunem masuri de austeritate pentru categorii largi. Orice exceptie nu face decat sa discrediteze. Orice indreptare de bani spre Cluj, de exemplu, este in neregula daca pentru alte judete nu se dau bani pentru posturi de politie. N-am venit sa va spun nici un fel de poveste, ci o realitate.

Aveti sansa sa fiti cei care au scos Romania din criza sau cei care au ingropat-o. Daca veti fi cei care veti scoate Romania din criza, veti fi cei care veti culege beneficiile in 2012. Daca nu veti fi cei care veti scoate Romania din criza si vor continua actiunile clientelare bine evidentiate de presa centrala si presa locala, veti fi cei compromisi pentru totdeauna. Ma refer in primul rand la PDL.

Masurile luate contravin total programelor oricareia dintre cele trei formatiuni


In ceea priveste programul care trebuie executat, vreau sa va spun ca inteleg foarte bine dificultatile pe care fiecare parlamentar le are. Nu ma refer PDL, ci la cei din grupul independentilor, cei din UNPR si chiar si UDMR. Sugestia mea este austeritate de sus pana jos. Va fi foarte greu sa ii explici unui pensionar ca i s-a redus pensia pentru nu stiu ce obiectiv de investitie care nu e necesar imediat.

Va fi foarte greu sa ii explici unuia din sectorul bugetar, din minister, directie sau primaria in care lucreaza ca el trebuie dat afara, si in ceea ce priveste micile obligatii pe care si le-au asumat parlamentarii in colegii nu se pun in discutie.

Depinde de fiecare dintre dumneavoastra sa credibilizati actiunea serioasa a Coalitiei. Sigur, masurile luate contravin total programelor oricareia dintre cele trei formatiuni plus grupul minoritatilor in ceea priveste actiunea in perioada urmatoare. Nu exista nici o alta solutie pentru Romania.

Nazbatiile de programe inventate au facut din bugetul Romaniei un buget de asistenta pentru nevoi


Cheltuielile sociale au ajuns la un nivel insuportabil, 37% din cheltuielile bugetului de stat sunt cheltuieli sociale in care sunt incluse toate nazbatiile de programe inventate in perioada prieteniei parlamentare: pampersi pentru copii, toate nazbatiile care au facut din bugetul Romaniei un buget de asistenta pentru nevoi.

Nici o tara nu isi permite cheltuieli, nu neaparat ca volum, ci pe capitole, asa cum isi permite Romania pentru protectie sociala. Guvernul va trebui sa ajusteze foarte multe din aceste programe, obligatie care este prinsa in acordul cu Fondul.

Sunt un adversar al venitului minim garantat. Este programul care iti garanteaza banii pe nemunca.

Rog Guvernul sa aiba in vedere ca acest program sa fie redus strict la cei care au nevoie. Stiti foarte bine ce se intampla in agricultura. Stau oamenii sau fermierii sau cei care au teren, nu au cu cine culege, nu au cu cine insamanta...


Sunt multi insa care stau si primesc venitul minim garantat si nu se duc sa culeaga o pruna din livada. Mergeti in mediul rural si veti vedea ca nimeni nu merge sa munceasca cu ziua. Sunt realitati create din strategia voastra a politicienilor.


Asistatii sociali, trimisi la munca pamantului


Va trebui sa taiem fara menajamente aceste programe. De aceea va spun ca vizez modificari la Codul Muncii pentru flexibilizarea raportului de munca, trebuie analizat cat de rapid trebuiesc facute.


Exista prevederi in Codul Muncii care blocheaza angajamentul angajatului cu ziua, angajarea temporara. Foarte bine ca esti intr-un program de ajutor social, dar trebuie sa gasim solutia prin care sa munceasca fara sa il obligi pe angajator sa ii faca contract, sa munceasca pe perioada determinata, sezoniera pentru ca agricultura e sezoniera.

Il pun pe angajator sa ii faca contract ceea ce ii creeaza dificultati uriase. In schimb am gasit formula sa dam ajutoare sociale. Trebuie sa terminam cu demogogia si cu incuranjarea nemuncii. Romania nu poate fi un stat social. Le-am spus-o si colegilor de vreo trei ani.


Nu m-am putut intelege cu Guvernul Tariceanu. Trebuie sa oprim dilema statului social. Sigur e foarte greu sa spui asta la Bruxelles unde se contruieste Europa sociala dar vedem cum e Europa sociala in Spania si in Portugalia.


Daca nu luam aceste masuri deficitul ar fi fost de 9,8%


Puteam sa marim TVA la 25%, cota unica la 20% si o reducere a salariilor din sectorul bugetar. Impreuna cu premierul, am decis ca nu mergem pe cresterea taxelor, si am decis sa amputati pe programele sociale, pentru ca aici avem probleme. Amputari de venituri la pensionari si reducerea fondului de salarii in aparatul bugetar cu 25%.

De ce am recurs la aceasta solutie? Pana acum, sindicatele si toti cei care erau impotriva reducerii cheltuielilor ieseau la televizor si spuneau ca trebuia sa se faca o evaluare. Acum, la 1 iunie, pe rectificare bugetara se reduce fondul de salarii cu 25 si pana la sfarsitul anului sa se faca comisii, ce vor ei impreuna cu sindicatele sa se stabileasca criterii, nu cine pleaca dar criterii care pot fi discutate cu sindicatele in asa fel incat dupa ce se stabilesc criterii sa se treaca la reducerea de personal pentru ca altfel nu se poate face revenirea nivelului de salariu dupa opinia mea.

Daca nu luam aceste masuri deficitul ar fi fost de 9,8% asta ar fi insemant bani imprumutati, adica fiecare procent inseamna 1,2 miliarde euro. Asa ramanem la un deficit bugetar de 7,8%.




Este posibil sa avem un val II al crizei in Europa. Vantu si Voiculescu deprima populatia


Serviciul datoriei publice este la nivelul acestui an de 10 miliarde de euro. Ca sa vedeti efectul imprumutului o sa va spun ca numai dobanzile sunt de 1,8 miliarde de euro. Deci mai mult decat doua transe de la fond. Practic, noi imprumutam bani sa facem doua lucruri: sa platim dobanzile si sa sustinem salariile si pensiile. In trimestrul I am avut de platit in contul datoriei publice 860 de milioade de euro, rezonabil, in trimestrul doi avem de platit 2,2 miliarde de euro, in trimestrul III 3,2 miliarde de euro iar in trimestrul IV 2,4 miliarde de euro.


Suntem putin credibil din cauza erorilor in cazul numirilor in deconcentrate, acordarii de Consiliile de Administratie la apropiati. Din acest punct de vedere suntem necredibil. Rugamintea este ca acesta problema generata de noi insine sa dispara. Altfel aceasta problema va fi pusa in antiteza cu reducerile de salarii. In cadrul ministerelor legat de masinile de serviciu. Inteleg ca ministrul, ca secretarii de stat dar s-a ajuns la cazul in care sefi de serviciu au masini de serviciu, s-a ajuns ca fiecare directoras sa aiba masina la dispozitie.


Daca acest program se face sunt optimist in privinta evolutiei Romaniei. Iesim din criza. Si singurii beneficiari ai iesirii din criza sunteti dumneavoastra. Nimeni nu va putea sa justifice neimplinirile in conditiile in care avem majoritate. Trebuie sa fim solidari mai ales ca PSD si PNL nu inteleg sa fie solidari in perioada de criza. Nu au aceasta capacitate. La noi lucrurile sunt tratate cu usurinta, este tratat cu usurinta pentru ca asa vor Vantu si Voiculescu care nu s-au impacat cu gandul ca au pierdut alegerile si a rezultat o putere din aceste alegeri si ca este timpul sa devina macar corecti. Pentru ca opinia pe care merg aceste doua trusturi de presa pur si simplu demoralizeaza populatia.




Nici o natiune nu face fata unui razboi cand este demoralizata


Va rog sa aveti in vedere ca se pare ca va veni un al doilea val de criza. Spun se pare fiindca nu am elemente sa spun ca da. S-a creat un fond de 750 de miliarde de euro pentru a fi gata sa nu se mai intample ca in cazul Greciei. Sa fie gata pentru Spania, Portugalia, Italia sau cine o fi. Este un semnal foarte clar ca in Europa criza este departe de a fi gata. Va rog sa aveti in vedere aceste masuri in prisma a ceea ce se intampla in vecinatatea noastra. Sa stiti ca ne influenteaza puternic amploarea crizei din Grecia.


Grecia detine cel mai mare segment din piata bancara din tara noastra circa 27%. Cel mai important lucru pentru noi este sa dam Guvernului sustinerea de care are nevoie astfel ca legile pe care trebuie sa treaca ele sa treaca in timp util. Probabil ca se va adopta formula Ordonantelor de Urgenta care sa fie rapid discutate in Parlament pentru a evita situatiile de neconstitutionalitate.


Este prima data cand ma implic personal pe un program. De aceea vreau sa va spun ca nu se pune problema nici macar a unei remanieri. Acest Guvern trebuie sa scoata tara din criza. Orice instabilitate nu face decat sa ne decrebibilizeze. Optiunea mea este, si sper sa fie, si optiunea voastra.


Sper ca si regiile autonome sa fie in atentia Guvernului alaturi de contrabanda. Sunt doi indici pe care i-am avut in vedere in discutiile cu Guvernul legat de responsabilitatea fata de evaziunea fiscala si contrabanda si am atentionat ministrul de Finante si ministrul de Interne. Au responsabilitatea majora si pot aduce cu usurinta la buget jumatate de miliard de euro.



Un parlamentar ii explica presedintelui ca ii va fi greu atat lui cat si colegilor sai sa explice alegatorilor de ce Guvernul anunta doar scaderi de pensii si salarii dar nu prezinta si posibilele beneficii.


Eu va spun optiunea mea ca daca nu largim baza de impozitare putem sa avem o usoara crestere economica la finalul anului si asta-i tinta. Dar largirea bazei de impozitare este obligatorie. Va dau doua exemple dintr-un sector drag noua, Agricultura. In ultimii zece ani subventiile acordate de Guvern in Agricultura se ridica la 30 de miliarde de euro. In timp ce incasarile la bugetul de stat au fost de 460 de milioane lei. Este inadmisibil. Stim toti povestile cu nu e bun graul, il incarcam in vapoare si se intoarce vaporpul cu acelasi grau care e bun si il importam. Va trebui sa facem norme legislative care sa impiedice acest lucru. Mai este un lucru pe care toti cei care aveti firme il stiti bine. 1% din inspectorii Garzii Financiare sanctioneaza neregula principala constatata. Dupa cateva controale consecutive isi fac spaga de la cativa agenti economici si lasa neregulile sa curga. Aici trebuie sa intervenim cu norme legislative.


Din cele 9 milioane de hectare pe care le avem declarate la Comisia Europeana avem o mare parte de suprafete nelucrate. Subventiile sunt in unele cazuri mari, merg pana la 400 de euro pe hectar, subventii cumulate. Si chiar si daca nu lucrezi terenul primesti 135 de euro subventie iar impozitul este de 35 de euro. Sigur ca iti convine sa nu il lucrezi avand in vedere ca iei subventia. Fiscalitatea agriculturii este obligatorie si trebuie facuta. Ultima gaselnita pe care am aflat-o de la matusa mea care este notar este ca nu se mai platesc impozite pe tranzactiile cu terenuri. Se pune pamantul pe un SRL si acest SRL se vinde altui SRL si nu se plateste impozit. Pana la sfarsitul anului trebuie sa avem o noua politica de taxe si impozite.


Au fost multi membri ai Guvernului care au sustinut ideea afectarii graduale si in zona pensiilor si in zona salariilor, dar pana la urma am mers la o afectare liniara. Cel care are pensia sau salariul de 4000 de lei cu 25% pierd 1000 de lei cel care are 400 de lei pierde 100 de lei. Este adevarat ca una e sa ai 4000 de lei si alta e sa ai 400 de lei, dar gradual ar fi inceput dezbaterea nationala cui sa ii iei 28%, cui sa ii iei 20% si asa ne-am fi impotmolit si la legea pensiilor. Daca se merge pe reducerea asistentei sociale pentru ca sunt unii care beneficiaza de trei-patru programe de asistenta sociala se vor crea resure pentru ca cei aflati in dificultate sa fie sprijiniti.


Pana la intrarea in vigoare a noii Legi a Pensiilor, pana la clarificarea povestii cu Consiliile de Administratie, unde un functionar participa la mai multe astfel de consilii si face vreo 30.000 de euro pe luna, sau stimulentele la Finante, Guvernul poate analiza crearea unui fond de solidaritate. Atunci cei care au pensiile gen Gica si judecatorii care au salarii de 7000 de lei si inainte cu o luna de pensionare au venituri de zeci de mii de lei si apoi primesc pensii de 18 mii de lei se poate aplica o taxa de solidaritate de 90% care sa intre in fondul de solidaritate.




Primariile, ministerul Educatiei, minitsterul Sanatatii, ministerul Apararii si cel de Interne si ele au nevoie de restructurare


Daca aparatele bugetare din primarii si ministere se restructureaza cu 25% se revine, daca nu, guvernul si bugetul urmator va asigura aceiasi anvelopa de 25%, sigur ca obiectivul este ca ca pana in 31.12 sa limpezim aparatul bugetar si nu ma refer numai la ministere, ca astea au fost in focul dezbaterii publice, dar sunt primariile, ministerul Educatiei, ministerul Sanatatii, ministerul Apararii si cel de Interne, si ele au nevoie de restructurare.

Cand ma refer la minsterul Apararii, nu ma refer la numarul de militarii operativi, dar nu pot sa nu privesc in minister ce aglomeratie de generali este. Multi dintre ei se cred generali facand numai munca de secretariat, nu au fost nici in Irak, nici in Afganistan, nici in Balcani. La ministerul Apararii este deficit de trupe operative vreo 18.000 mai putin militari cu contract, dar pe cand este un excendet de personal in minister.

Am dat un exemplu insa, daca venim in zona unde sunt resurse uriase, adica in zona educatiei si sanatate, la ei sistemul are propriile lui resurse sa-si plateasca oamenii bine, binisor catre bine. Nu mai putem continua cu 200 de spitale in care nici nu te poti face bine. Din 400 de spitale, 200 trebuie sa fie inchise.

Practic mor oameni cu zile daca e o boala mai complicata putin. Asa ca spitalele trebuie transformate in institutii de asistenta pentru batrani, pentru copii, pentru cine vreti dumneavoastra dar, trebuie inchise. Pentru ca altfel consuma inutil, nu mai vorbim de scoli. Stiti bine, sunt colegiile dvs, sunt comune cu trei sate-trei scoli dar in fiecare sat, sapte copii la scoala.

Nu mai poate continua treaba. Ideea de a dota cu microbuze a fost fixata in aceasta sens, sa putem sa-i concentram intr-o singura scoala, sigur ca e greu sa spui lucrul asta ca politician. Eu va asigur ca reformam asta, fie ca vorbim de reducerea aparatului bugetar, reducerea numarului de scoli ineficiente, de spitale ineficiente, veti culege roadele in 2012 pentru ca se va diminua risipa din sistem. Noua lege a educatiei exact asta face.

In perioada 2005-2008 s-au dat 42 de acte normative de marire de salarii si sporuri plus pensii


As spune ca, daca Guvernul isi atinge obiectivul de reducere a costurilor cu 25% in zona aparatului bugetar, tot ce inseamna structura bugetara, daca pana la 31 a 12-a se produce restructurarea care sa ne permita reducerea cu 25% a cheltuielilor, se revine pe salariile din lege. Aceasta reducere cu 15% la pensii se produce pe fondul unui transfer de 1,7 miliarde de euro din veniturile bugetului de stat in venituri de pensii.

Cresterea exploziva a numarului de pensionari de varsta dar si pe caz de boala a facut ca, pentru a avea un fond suficient de pensii, ar mai trebui 500-600 milioane euro . Pana la urma, nu putem inchide tara de tot. Avem toate argumentele legate de responsabilitate. In perioada 2005-2008, s-au dat 42 de acte normative de marire de salarii si sporuri, plus pensii.

Eu am spus de cand a facut Tariceanu in colaborare cu PSD marirea pensiilor, am spus ca e nesustenabila cresterea. S-a dovedit ca e nesustenabila a trebuit sa renunte la 45%, a trebuit sa venim cu banii din bugetul de stat si va trebui inca multi ani inainte sa venim cu bani de la bugetul de stat dar cand vor creste veniturile vom incerca sa revenim la pensiile din noua lege a pensiilor.

Trebuie sa va spun ca este unul din obiective: nu poti sa ajungi in 2012 cu pensiile reduse dar va trebui sa crestem veniturile, si asta insemna fiscalizarea intregii economii romanesti in mod corect, fara parti-pris-uri pentru o categorie sociala sau alta.


Un senator a ridicat problema aparitiilor parlamentarilor PDL la posturile Realitatea TV si Antena 3. Raspunsul presedintelui Traian Basescu:


Cred si eu ca trebuie evaluat acest lucru dar in acelasi timp cred ca trebuie puse conditii celor doua televiziuni despre care vorbiti. Ei intotdeauna cheama patru, cinci persoane, din care doar una singura din arcul guvernamental. Trebuie sa stie ca daca chemi partide din opozitie sa fie reprezentate la dezbatere chemi si partidele si grupurile de la putere. Deci nu numai unul de la PD-L sau unul de la UDMR si dupa aia mai aduci cinci de la Opozitie ca nu mai intelege nimeni nimic. Da, cheam un PD-L, un UDMR, un Independent ca sa fie reprezentare echilibrata.


Sunt determinat sa sustin acest program dar in egala masura sunt determinat sa sanctionez iesirile din austeritate ale majoritatii parlamentare. Deci voi fi partas cu majoritatea parlamentara, dar mi-am asumat sa fiu partas pe program, iar aceasta pozitie nu trebuie sa fie inteleasa in sensul ca imi voi asuma si numirile aiurea, abuzurile in administratie si asa mai departe. Stiu cum s-a facut acea ordonanta cand era PDL si PSD la guvernare. Am sanctionat-o public de la aparitia ei. Ceea ce spunea Gelu Visan, sa revin o corecta desmnare de oameni in administratia locala si deconcentrate, se pare ca este o solutie corecta. Nu veti putea duce programul la capat cu incompetenti, fie ei si ai nostri.


E o sugestie pe care o fac dar tot voi va trebui sa luati decizii fiecare in parte. S-a mers prea deprate cu propunerile facute ministrilor care, de buna credinta, le dau numirea si te trezesti cu lautari. Nu se mai poate. Aici trebuie sa revenim la realitate, la realitatea pe care o suporta si populatia pentru ca in mod egal trebuie sa aveti grija ce raspundeti peste un an la colegiul dvs, raspunsul la "ce oameni aduceti ma acolo?". Pe cel care canta pe la nunti l-ati facut director de directie sanitar sau la Casa de Santate. Interesant.


Atentie ca sunteti pe punctul sa faceti ce n-a facut nici PSD si, aici, speranta ca merge si asa, va aduce partidului prejudicii uriase.


Masurile adoptate va vor crea prejudicii atat personale cat si in nivelul intentiei de vot al partidului. Daca vreti, atunci partidul va fi gruparea care a scos Romania din criza si veti recupera tot si mai mult decat atat pentru ca aveti argumente extraordinare: liberalii nu se implica si n-au vrut sa vina la guvernare, PSD a plecat in plina criza de la guvernare pentru un ministru care a transformat serviciul de informatii in mosia lui Vanghelie si Voicu.



de Luminita Parvu, Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.