Ultima oră

DN 2N Martinesti - Jitia, drumul oaselor si al protestelor

Daniel Garleanu
11 mai 2010 1845 vizualizări
Drumul E85 a fost blocat ieri in dreptul localitatii Dumbraveni de cetatenii nemultumiti de starea drumului DN 2N Martinesti - Jitia u cei aproximativ 300 de protestatari au iesit in strada cu pancarte pe care scria Jos Basescu! Jos Boc! u la manifestare au participat si primarii liberali din localitatile de pe Valea Rimnicului, nemultumiti de starea deplorabila a drumului u Daca ala e drum eu sint episcop! , a spus primarul comunei Sihlea, Stoica Ene u directorul Sectiei de Drumuri Nationale, Lucica Chiper, recunoaste ca nu poate face mai mult pentru cetatenii acelei zone

Drumul european 85 a fost blocat ieri in dreptul localitatii Dumbraveni pret de aproape o ora de cetatenii nemultumiti de starea drumului DN 2N Martinesti "" Jitia. Cele aproximativ 300 de persoane s-au folosit de trecerea de pietoni din centrul comunei pentru a bloca masinile aflate in tranzit si au scandat lozinci impotriva actualei guvernari. Drumul pentru care s-a organizat mitingul de ieri, la care au participat primari liberali si deputatul Nini Sapunaru, masoara in total 60 de kilometri si leaga localitatea Martinesti de Jitia prin Dumbraveni si Dumitresti. Dupa ce a trecut prin inventarul Consiliului Judetean, DN 2N a revenit in grija Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care in ultimii doi ani a uitat ca aici traiesc aproximativ 12 mii de suflete. Cu toate ca fiecare guvernare si-a asumat realizarea acestui drum, cetatenii sustin ca ultima data cind s-a lucrat efectiv a fost in 2007, pe mandatul lui Calin Popescu Tariceanu. In prezent DN 2N masoara opt kilometri de drum din pamint.


Dupa numai citeva zile de la publicarea masurilor de austeritate propuse de presedintie si promovate de Guvern, ieri dimineata cetatenii din imprejurimile localitatii Dumbraveni si-au dat intilnire la trecerea de pietoni din centrul localitatii si cu pancarte fluturind au scandat "Jos Basescu! Jos Boc!". Refuzind sa mai indure calvarul zilnic de a petrece ore in sir pe DN 2N in drum spre Focsani, cetatenii si-au exprimat nemultumirea fata de starea drumului, de care se pling si transportatorii care ameninta ca nu vor mai intra pe acest drum pina cind nu se vor face reparatii. Acestia acuza gropile foarte adinci, alunecarile de teren din ultimii doi ani dar si lipsa asfaltului si chiar a pietrisului pe anumite portiuni. Locuitorii din zona sustin ca masinile au nevoie de reparatii lunare, iar costurile nu mai pot fi acoperite in aceste conditii de criza.

"Platim taxe, vrem drumuri! Jos Guvernul de hoti! Unde sint banii nostri? Vrem fapte!", striga ieri la portavoce Petru Vasile Anghel. Protestul a inceput la ora 11.00, iar in jurul prinzului oamenii s-au retras deznadajduiti fara nici o promisiune, cu toate ca la miting li s-a alaturat si deputatul PNL, Nini Sapunaru, alaturi de primari liberali. "La acesta ora este o disolutie a statului. Noi ii invatam pe acesti oameni ca au dreptul prin Constitutie la drumuri civilizate. Oamenii au constientizat ca exista mijloace de protest legale daca simt ca li s-au incalcat drepturile. Daca nu se vor incepe lucrari la drumuri vor veni sa protesteze peste o mie de oameni. Oamenii din Bogza si Martinesti nu au nici o vina ca e drum national pe acolo. Drumul acesta este jalnic, pe unele portiuni nici nu se poate circula. In 2007 l-am adus pe Tariceanu special pentru drum, sa-l vada, pentru ca altfel nu credea cum arata", a declarat Nini Sapunaru, care sustine ca vizita din 2007 a premierului de atunci a adus pe DN 2N sapte milioane de lei si asfaltul pe care il asteapta oamenii acum de la Emil Boc. Liberalii cred ca banii pentru drumuri merg cu prioritate catre judetele controlate de PDL, cum este cazul la Suceava.


Un protestatar a fost "umflat" de jandarmi


Vrincenii nu s-au menajat sa aduca injurii la adresa actualei conduceri a statului, chiar in plina strada, in fata soferilor care asteptau sa isi continue drumul. "Vrem un presedinte cu par in cap sa isi faca freaza, nu un chelios. Sa ne astupe gaurile. Jos cu Basescu! Vrem drumuri bune!", scanda un cetatean nemultumit. De asemenea, starea era impartasita de toti cei care tineau pancarte ridicate si treceau sistematic drumul european. "Avem drumuri foarte rele. Avem masini si ne stricam amortizoarele. Odata la trei saptamini merg la service sa schimb bucse, pivoti si alte piese. Nu mai avem bani de reparatii. S-au facut plombari formale pe care si un necalificat le facea mai bine. Daca ai o masina cit de cit mai buna te costa reparatiile de nu poti sa o mai tii", ne-a spus Ion Hardariu, in virsta de 55 de ani. Pentru cei circa 300 de protestatari de la Dumbraveni, autoritatile au deplasat in zona circa 20 de agenti de politie, jandarmi si mascati.Cum era de asteptat, de la protest nu au lipsit nici conflictele cu autoritatile, unul dintre nemultumiti fiind retinut. "Ne da amenzi! Mi-a oprit buletinul acolo. Ne-a luat degeaba", a spus Octavian Crintea, in virsta de 25 de ani, dupa ce a iesit din postul de politie Dumbraveni.


"Daca ala e drum eu sint episcop!"


Primarii din localitatile de pe Valea Rimnicului tin isonul nemultumirilor populatiei. Acestia sustin ca soferii microbuzelor care au traseu prin localitati au venit in mai multe rinduri sa se plinga de starea drumului pe care sint obligati sa-l parcurga zi de zi. Totodata, prestatorii de servicii de transport au amenintat ca isi vor scurta traseul, astfel cetatenii fiind obligati ca o parte din drum sa-l faca la pas. "Drumul este catastrofal. Rugam institutiile abilitate sa faca ceva pentru drumul acesta. Sintem si noi platitori de taxe si impozite. Eu ce pot sa le spun oamenilor cind se pling ca soferii de microbuze nu mai vor sa intre cu masinile pina aici. Am facut adresa catre Guvern, Prefectura, Consiliul Judetean, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si nu s-a intimplat nimic. Omul vine la poarta si spune ca m-a votat", ne-a declarat Marian Georgescu, primarul comunei Vintileasca. De asemenea, gospodarul comunei Jitia, Neculai Noaptes, spune ca pina la virsta lui, de 87 de ani, nu a mai fost drumul intr-o astfel de situatie. "E grava situatia. La Jitia este intrerupt drumul in doua locuri. Desi nu era atributia noastra noi am pus piatra pe drum. Am facut trecerile cu oamenii de la 416 (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, n. r.) care sint in permanenta acolo si repara. Soferul de autobuz de la Vintileasca ne ameninta ca nu mai intra pe acest drum", ne-a declarat liberalul Neculai Noaptes, care sustine ca isi asuma vina in cazul in care cineva se va sesiza pentru ca face lucrari fara autorizatie pe drumul national. Nici comuna Sihlea nu mai are rabdare cu autoritatile. Primarul liberal Stoica Ene spune ca protestul de ieri nu are nici o culoare politica si ca oamenii s-au saturat sa-si repare masinile. "Oamenii nu au iesit de nebuni acolo! E dezastru in Bogza si Martinesti. Daca ala e drum eu sint episcop", ne-a spus Stoica Ene, gospodarul din Sihlea.


Sectia de Drumuri Nationale Vrancea nu poate mai mult


Drumul DN 2N se afla de trei ani in grija Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), astfel ca obligatia reabilitarii drumului cade in atributia Sectiei de Drumuri Nationale Vrancea. Directorul Sectiei, Lucica Chiper, se absolva de orice vina sustinind ca a indeplinit toate procedurile care se impuneau pentru a obtine fondurile necesare, insa fara succes. "Sectia Vrancea este doar un punct de lucru. Menirea noastra este sa anuntam pe scara ierarhica. Atit putem noi"¦", s-a absolvit de indatoriri Lucica Chiper. De asemenea, directorul sustine ca a facut eforturi de atragere a banilor si pe linie politica, insa rezultatul a fost similar. "Saptamina trecuta am intervenit si politic. Mi s-a spus ca nu sint bani si sa ma descurc singura cu balast. Partea cea mai rea este pe portiunea 0-4 kilometri unde este drum de pamint. Acolo trebuie facut drum ca lumea daca e national", recunoaste Lucica Chiper. Deputatul democrat liberal Alin Silviu Trasculescu sustine ca in 2010 drumul DN 2N va arata asemeni celui din urma cu trei ani. "Eu am discutat si cred ca vom gasi o solutie. Pina la sfirsitul anului sper ca vom repara acest drum. Nevoile si problemele protestatarilor deriva din anii precedenti. Lucrurile nu se fac la presiunile unui deputat liberal, eu am discutat cu primarii din zona in urma cu doua saptamini", ne-a declarat Alin Trasculescu. Deputatul PDL sustine ca oamenii au fost prinsi intr-un demers politic. "Cred ca a fost un joc de imagine al unui deputat liberal (n.r. Nini Sapunaru) care nu a facut nimic atit cit a fost la putere. Ce vom face noi in 2010 este ce au facut liberalii in 2007. Nu o sa ma bat cu pumnii in piept cum a facut dl Sapunaru in 2007. Nu vom face nimic la presiunea acestor demonstratii", a mai adaugat Trasculescu ,desi solutia invocata chiar de el nu pare fi total desprinsa de protestele criticate ce-au avut loc ieri. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 26

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Acesti oameni sunt un exemplu pentru toti romanii.Ar trebui sa ne mobilizam si sa iesim cu totii in strada,bugetari sau nu,someri pensionari in frunte cu copiii nostri.Acest guvern ne duce de rapa.Cu citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Cornelus, unde ai iesit tu in '89 ? La WC-ul din curte ? Iar "manifestatia" asta "spontana" a fost organizata de Sapunaru in doua cu Oprisan. Ori astia doi, daca n-ai aflat, au vreo 90% din voturi in citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Da, sunt de acord ca romanii trebuie sa se mobilizeze sa protesteze cand guvernantii o iau pe aratura. Astfel, de ce nu iei sa tipe ca de nu stiu cati ani sta blocata Piata Unirii. De ce nu au citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Mai traficantule de ,, carne vie"sau droguri, drumurile in discutie sunt DN( drumuri nationale) nu sunt in administrarea CJ sau a Primaiilor, pt astea platim Rovineta! Dar daca esti papagal , citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Bai Valy tu esti exact exemplul de functionar din cauza caruia suntem in situatia care suntem. Stai ca un nesimtit pe banii statului la Primaria Odobesti si in loc sa-ti faci munca pt. care esti citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
pupi partidu cu stoinicistm db! esti praf...dar nu despre asta vorbim noi azi! vb de toate taxele pe care le platim. iat raxa de drum din pretul benzinei si rovinieta se bat cap in cap ,dar asa e la citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Daca esti traficant nu-ti mai da cu parerea!In primul rind nu sunt functionar public la nici o primarie, in al doilea rind daca eram functionar nu-ti scriam dobitocule si noaptea pe la 1-2. Asa ca citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Valy, parerea ta venind dinspre un intreprinzator care apreciaza o guvernare SOCIALA si nu liberala, nu pot deduce decat ca esti inca un afacerist de carton ca multi altii. Asa cum Tender a devenit citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Toti sunteti niste papagali. Nu circulati pe acest"DN",de aceea bateti campii.Drumul acesta este un drum pe care nu se mai poatr circula. Este asa,de cand la putere a fost si PSD-ul si PNL-ul. Nici citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 49 minute, 20 secunde
Da mai papagalule, acum cand esti cu pantalonii jos si esti dovedit cu fundu rosu e mai greu sa te dai independent si anonim.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.