Ultima oră

OPINII:Nu FMI a cerut cresterea TVA, ci Guvernul nu a avut alta strategie. Ce s-a intamplat in tarile vecine dupa marirea Taxei? de D.P. Dan Popa's we

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 583 vizualizări
FMI nu cere cresterea taxelor, sa fim intelesi. FMI iti cere sa iti restrangi deficitul fiscal. Vede ca nu stii, nu poti sau nu vrei si te intreaba "OK, ce stii sa faci? Ti-am dat miliarde de euro, arata-mi ca faci si tu un efort". Guvernul insa nu vrea ca Statul sa faca eforturi. Sa faca mediul privat daca vrea, ca e mai obisnuit cu ele. Statul a mimat reforma si nu i-a iesit. S-a facut ca da afara bugetari, s-a jucat de-a strategia, iar acum e chemat sa dea socoteala. Si in ceasul al doisprezecelea, vine cu solutia salvatoare- muta greutatea tot pe privat, punandu-i in carca excesul de bugetari, sa-i hraneasca prin taxe si impozite marite, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Sindicatele isi fac datoria. Organizeaza marsuri si proteste pentru ca oamenii lor sa fie aparati. Nu conteaza ca prostestele lor arunca Romania in fundul gropii, important e sa nu fie dati afara oamenii lor.


Marirea TVA se duce in preturi si ajusteaza in jos profitabilitatea firmelor


Creste TVA, cresc impozitele. Statul are nevoie de bani. Pe cei pe care i-a inghitit nu stie unde s-au dus. Cresterea TVA este o taxa pe consum care se va duce direct la raft, chiar daca comerciantii ar putea sa absoarba o parte din cresteri. Cresterea impozitelor va sugruma si mai tare veniturile sectorului privat. In niciun caz nu va aduce pe termen lung banii pe care mizeaza Vladescu.


Am vazut si calcule debile facute de cate unii. Ca daca anul trecut, din TVA s-au incasat 34.2 mld lei, cresterea taxei pe valoarea adaugata ar aduce un plus de incasari la buget de aproximativ 9 mld lei in urmatoarele 12 luni. O prostie. Asta s-ar petrece numai daca volumul consumului ar ramane constant. Ori, la scumpiri de produse si cresteri de impozite, consumul scade. Daca un om cu 50 de lei in buzunar isi cumpara 50 de paini, scumpirea la 1,2 lei a painii si prelevarea prin impozit cu 4 lei ii va reduce puterea de cumparare. O sa isi ia in loc de 50 paini, doar 38. Cel mult, pentru ca prudenta si incertitudinile viitoare te fac sa reduci cheltuielile de consum.


Ce s-a intamplat in tarile din jur dupa cresterea TVA?


Tehnic vorbind, cresterea TVA ii va afecta direct pe consumatorii finali. Unele firmele se vor "descurca" cu deducerea TVA. Se vor gasi si "optimizari fiscale", pentru ca micul intreprinzator sa reziste. Cresterea TVA ii va face insa pe producatori sa isi re-gandeasca volumul productiei, sa si-l ajusteze la un consum mai mic. Restrangerea productiei poate insemna restrangerea activitatii, profituri mai mici si in cel mai rau caz, inchiderea firmei. Efectele cresterii de TVA din tara vecina Ungaria ne scutesc de calcule. Acolo, TVA a fost majorată, de la 1 iulie 2009, de la 20% la 25%. Efectele? Vanzarile in retail au scazut cu circa 2,5% iar preturile au crescut. InflaÃia anuală s-a accelerat, in iulie 2009, la 5,1%, de la 3,1% in iunie.


Potrivit Biroului Central de Statistică de la Budapesta, fără efectul majorării TVA cu cinci puncte procentuale, preÃurile de consum ar fi scăzut in iulie 2009 cu 2,1 puncte -privatizarea a ceea ce mai e de privatizat

-concedierea excedentului de bugetari

-scaderea CAS

-infiintarea unor fonduri de garantare pentru cei care au probleme la plata ratelor

-facilitati fiscale reale pentru investitorii care infiinteaza locuri de munca

-un Cod Fiscal ajustat la realitate si mai prietenos cu companiile



Ce solutii ar fi putut exista? procentuale faÃă de iunie 2009 ºi ar fi urcat cu numai 1,4 puncte procentuale faÃă de iulie 2008. Din cauza majorarii TVA, Ungaria a terminat 2009 cu cel mai inalt nivel al inflaÃiei anuale din Uniunea Europeană, care a crescut, in decembrie 2009, la 5,6%, de la 5,2%. In privinta cresterii impozitului, lucrurile sunt inca si mai clare. Pierzi o parte din salariul din mana, pe care o transferi Statului.


Repet, nu pentru ca ar fi cerut FMI ci pentru ca Statul nu stie sa faca altceva. Si nu vrea sa renunte la carca de bugetari, sa fim intelesi. Si alte tari au crescut TVA, dar masura a fost insotita de fleibilizari pe partea de impozite, astfel ca firmele sa nu crape si sa poata genera locuri de munca. La noi, capul in gura dat de Vladescu este insotit si de un pumn in stomac.



de D.P. Dan Popa\'s web blog


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.