Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei: Guvernul Boc se joaca de-a Pretul corect , spitalul romanesc te obliga sa-ti aduci medicamentele de aca

Ziarul de Vrancea
3 mai 2010 415 vizualizări
Licitatii cu iz penal la Primaria Capitalei; "Chiriasul" PSD n-a mai platit de patru ani chiria; Din 1877, nici o sarbatoare fara mici

Guvernul Boc se joaca de-a "Pretul corect", spitalul romanesc te obliga sa-ti aduci medicamentele de acasa


Premierul Boc a cerut fiecarui ministru sa-i prezinte "standardele de cost" pentru fiecare domeniu in parte - e vorba, in mare, de "pretul corect" al achizitiilor facute in cadrul respectivului minister. Gandul a obtinut de la unele ministere o lista a acestor "standarde", iar de la altele doar o suma de intentii generoase care sa elimine facturile umflate, de genul celei achitate de o primarie din Vaslui care a facturat un miliard de lei pentru un WC. Potrivit standardelor de cost, un spital regional de urgenta, cu o suprafata de 108. 000 mp si o capacitate de 786 de locuri ar trebui sa coste fix 151,6 milioane de euro (1.404 euro/mp). De aici incep problemele: daca pe hartie lucrurile arata curat, in realitate "costul bun" in spitale inseamna subtierea tifonului, pana incepe sa devina straveziu. Citeste, in continuare, in cadrul unei investigatii Gandul, marturiile unor manageri de spitale despre gunoiul tinut sub pres ani de zile: spitalele iau produse medicale ieftine care pun sanatatea in pericol. Integral in Gandul.


Elevii, satui de teorie, basme si patriotism


Elevii romani se declara plictisiti de teoria din manuale, de basmele vechi si de lectiile de patriotism. Micuta Daria Iasmine Oprea, din clasa a II-a B de la Scoala Generala "Sf. Andrei" din Bucuresti, ar vrea, de exemplu, ca in cartile de istorie sa gaseasca si "povesti despre vasul Titanic si despre zeii din Olimp". Manualele romanesti ii indeparteaza pe elevi de scoala, iar modificarea programei este esentiala, arata studiul "Iesirea scolii din mediocritate", realizat recent de Societatea Academica Romana. Pentru ca manualele de matematica pun accent pe acumularea de informatii, sub forma de definitii, teoreme si demonstratii, copiii ajung la o automatizare a rezolvarii problemelor, scrie Adevarul.


Ortul popii videanului


Mercurialul mortii. Inainte de a fi numit de ministrul Videanu sef la Privatizari in Ministerul Economiei, Viorel Popa era responsabil cu Cimitirele si Crematoriile din Bucuresti. Unul din ultimele lui acte emise in aceasta calitate este pe cat de senzational, pe atat de macabru: mercurialul mortii in Capitala. Tarifarea incinerarii cadavrelor de copii cu 303,69 RON, a celor de adulti cu 462,84 RON, precum si pretaluirea la 41,65 RON a tamaierii mormantului timp de sase saptamani reprezinta o parte din ultima mare isprava a lui Viorel Popa, fostul sef de la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Se pare ca Popa a facut treaba buna cu acest mercurial al mortii, fiindca de numai cateva zile el a fost avansat de Adriean Videanu intr-un scaun de mare director in Ministerul Economiei. Titulatura oficiala a functiei ocupate de Popa este cea de director adjunct la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Videanu a fost, nu de mult, nu doar primar general al Capitalei, ci si viceprimar general. Ca si acum, in sarcina viceprimarului general a intrat responsabilitatea coordonarii Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane pendinte de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti. Moartea, dupa vechiul si noul coleg al minstrului Videanu, costa in Bucuresti, dupa cum veti putea citi in premiera in cotidianul "Puterea", intre minimum 2.500 RON si ajunge chiar sa depaseasca suma de 20.000 de RON, adica 5.000 de euro. Integral in Puterea.


Romania iese din recesiune, dar nu si din criza


Chiar daca economia isi revine, populatia va simti mai tarziu o imbunatatire a nivelului de trai, avertizeaza analistii. Momentul iesirii din recesiune nu coincide cu cel al iesirii din criza, spun economistii. Acestia mai cred ca anul 2010 nu va aduce o crestere semnificativa a PIB. Fondul Monetar International (FMI) va revizui datele cu privire la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) in Romania pentru acest an si pentru 2011, si, cel mai probabil, se va face o ajustare negativa. In prognoza de primavara, institutia arata ca economia va avansa cu 0,8% in 2010, dupa ce in ultima luna a anului trecut estimarile indicau o crestere de 1,3%. Insa finantatorii externi nu aveau datele cu privire la evolutia PIB din primul trimestru al acestui an. La sfarsitul saptamanii trecute, oficialii FMI dadeau de inteles ca lucrurile nu au evoluat conform asteptarilor si ca vor fi nevoiti sa-si revizuiasca prognozele. Integral in Adevarul.


Din 1877, nicio sarbatoare fara mici


De 1 Mai, fumul aromat al gratarelor s-a intins deasupra Romaniei mai ceva ca norul de cenusa vulcanica. Micii par sa faca parte din istoria noastra: un profesor sustine ca micul a aparut in 1877, odata cu independenta. Peste 86.000 de romani au petrecut ziua de 1 Mai in statiunile din Romania, iar 11.000 in strainatate si au cheltuit, pentru toata distractia, aproape 6 milioane de euro, arata datele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Dintre turistii care au ales destinatii interne, 35.000 s-au aflat pe litoral, gradul de ocupare pe Valea Prahovei a ajuns la 90%, iar in celelalte statiuni montane - pana la 70-80%. Agroturismul a atras circa 18.500 de persoane, peste 2.000 s-au dus in Delta, iar 13.000 au ales statiunile balneoclimaterice. Vremea buna a incurajat alte zeci de mii de romani sa iasa la iarba verde prin parcuri sau prin padurile de la marginea oraselor. Oricare ar fi fost destinatia de distractie, gratarul pare sa fi ramas regele sarbatorii, iar elementul care a dat unitate sarbatorii l-au reprezentat mititeii. Integral in Romania Libera.


Licitatii cu iz penal la Primaria Capitalei


In premiera pentru mandatul lui Oprescu, Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar penal cu nume de cod "PMB". Ancheta vizeaza o serie de licitatii organizate de Administratia Strazilor, condusa de directoarea Alina Roman. Directia Nationala Anticoruptie are in lucru un dosar penal in care se investigheaza o serie de fapte comise la Primaria Municipiului Bucuresti. Informatia, venita pe surse in prima faza, a fost infirmata de cei de la primarie. Astazi va prezentam dovada ca dosarul DNA exista, iar structura vizata este Administratia Strazilor, acolo unde sef este Alina Roman, cunoscuta in primarie ca "blonda de la strazi". Integral pe EvZ.ro.


Servicii consulare cu taxa de intrare


Romanii din statul american Arizona il acuza pe consulul general de la Los Angeles de abuz in serviciu si frauda pentru ca lua 20 de dolari pentru a-i primi in audienta. MAE analizeaza reclamatia cu "rigurozitate". Membri ai comunitatii romane din statul american Arizona au adresat o scrisoare deschisa ambasadorului Romaniei in SUA prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Catalin Ghenea, pe care il acuza de abuz in serviciu si frauda. Potrivit scrisorii deschise aparute saptamana trecuta in Phoenix Mission Magazine, revista comunitatii romanesti din capitala administrativa a statului Arizona, Ghenea incaseaza 20 de dolari de la fieacare cetatean cu care se intalneste, in timpul vizitei regulate pe care trebuie sa o efectueze in Arizona, fara a oferi nici un serviciu si nici macar chitante pentru aceste sume. Integral in Romania Libera.


"Chiriasul" PSD n-a mai platit de patru ani chiria


Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat este, dupa toate datele, cea mai buna gazda din Romania. Iar partidul lui Victor Ponta cel mai indatorat, dar si cel mai pasuit, chirias. Sediul central al Partidului Social Democrat, situat pe Soseaua Kiseleff din Capitala, ii costa lunar pe reprezentantii celui mai mare partid de stanga din Romania 30.000 de lei. Cifrele sunt insa doar pe hartie. Mediafax scrie astazi, citand surse din conducerea partidului, ca social-democratii nu au mai platit chiria datorata RA-APPS de circa patru ani. Conform surselor citate de Mediafax, suma lunara pe care PSD ar trebui sa o plateasca RA-APPS pentru sediul central nu a fost intotodeauna la nivelul actual, de 30.000 de lei. Motiv pentru care o evaluare precisa a sumei datorate de formatiunea condusa de Victor Ponta e dificil de realizat. Integral pe EvZ.ro.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.