Ultima oră

Ziua Mondiala a Libertatii Presei

Ziarul de Vrancea
3 mai 2010 805 vizualizări
Tema stabilita de ONU in acest an este accesul la informatie u in Vrancea, jurnalistii sint fugariti la cros si fotbal

Astazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Libertatii Presei, care gaseste presa romaneasca intr-una dintre cele mai dificile perioade de dupa decembrie 1989, dupa cum transmite Clubul Roman de Presa cu aceasta ocazie. "Presa romaneasca se afla in 2010, la fel ca anul trecut, sub apasarea constringerilor impuse de un context economic nefavorabil, intr-o tara unde atitudinea ostila fata de jurnalisti si confuziile intretinute deliberat sint ridicate la rangul de politici de stat. Presa romaneasca trece, la rindul sau, prin transformari dramatice, determinate de schimbari de generatie si mentalitati, care au dus, uneori, la abdicari de la standardele de calitate ale profesiei noastre", se arata in mesajul scris transmis de CRP de Ziua Mondiala a libertatii Presei. Apelul CRP este de redobindire a respectului pentru statutul de jurnalist, caci libertatea fireasca de care trebuie sa se bucure profesia trebuie onorata prin profesionalism, creativitate si decenta. Tema din acest an stabilita de ONU este accesul la informatie, prin care se intelege principiul conform caruia organizatiile si guvernele au datoria de a anunta sau de a oferi acces neingradit la informatia pe care o detin catre oricine doreste, avind la baza dreptul publicului de a fi informat. La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Intiativa a venit la Conferinta Generala UNESCO care, printr-o rezolutie din 1991 asupra promovarii libertatii presei in lume, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice. Data de 3 mai comemoreaza Declaratia de la Windhoek, adoptata la 3 mai 1991, in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia. Mii de ziare din intreaga lume vor celebra astazi Ziua Mondiala a Libertatii Presei, publicind editoriale si materiale de promovare a libertatii presei, majoritatea dezvoltind tema "Jurnalisti in exil", preluate de la World Association of Newspapers and News Publishers, informeaza institutia. In Vrancea, Ziua Mondiala a Libertatii Presei va fi marcata printr-o serie de evenimente sportive organizate de Institutia Prefectului si Directia Judeteana de Sport. Jurnalistii sint invitati astazi sa alerge intr-un cros in Cringul Petresti, care va incepe la ora 10.00, iar de la ora 15.00 patru echipe se vor intrece la mini-fotbal. Presa va da piept cu echipele Politiei, Jandarmilor si Prefecturii. (Ziarul de Vrancea)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.