Ultima oră

Prietenii de suflet inchegate pe tarimuri afgane

Raluca Manolache
30 apr 2010 947 vizualizări
In Afganistan m-au impresionat oamenii: sint destepti, frumosi dar au nesansa unui razboi de 30 de ani , spune unul dintre ofiteri u toti militarii intorsi din Afganistan au fost decorati cu Medalia NATO Non Article 5

Dupa aproape sapte luni de misiune in Afganistan, un teritoriu macinat de razboi, militarii de la Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" au revenit acasa in echipa completa. La sediul marii unitati a fost organizata ieri o ceremonie de sosire din teatrul de operatii a echipei operationale de consiliere si legatura de tip garnizoana nr. 3. Misiunea echipei a fost de a-i consilia pe colegii din armata afgana. "Avem sentimentul misiunii indeplinite si bucuria revederii cu persoanele si locurile indragite. In acest interval am promovat in fata partenerilor de coalitie si a celor afgani competenta si pregatirea personalului Armatei Romaniei, a profesionalismului si curajului. Echipa a contribuit la efortul depus de NATO, prin forta internationala de asistenta si securitate, la instruirea noii armate afgane pentru a fi capabila sa asigure securitatea poporului", a precizat lt. col. Viorel Ortan, comandantul echipei. Cu aceasta ocazie toti cei 14 militari au fost rasplatiti de NATO pentru activitatea defasurata in slujba poporului afgan. Acestia au fost decorati cu Medalia NATO Non Article 5 care se acorda "militarilor care obtin rezultate foarte bune", dupa cum a mentionat lt. col. Ortan. Inconjurati de rude si colegi, soldatii au povestit cum au reusit in aceste luni sa lege prietenii cu colegii de arme din Afganistan. Militarii spun ca in Afganistan se duce o lupta continua pentru supravietuire. "Misiunea este usoara, dar si grea. Usoara pentru ca Armata Romaniei chiar are oameni pregatiti si grea pentru ca este o situatie de lupta, o situatie de razboi. In Afganistan m-au impresionat oamenii: sint destepti, frumosi dar au nesansa unui razboi de 30 de ani cu diverse forte. Pregatirea ne-a ajutat foarte mult, dar problema este ca in momentul in care ajungi in Afganistan nu intotdeauna gasesti lucrurile pentru care esti pregatit", ne-a declarat maiorul Romeo Tesila. Primul gind al militarului a fost "Ce caut eu in Afganistan?". "A fost prima intrebare si in cele sale luni si jumatate mi-am tot raspuns", continua ofiterul. Pe militarii reveniti in patrie ii asteapta un binemeritat concediu de odihna. In acest moment 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixta se afla in Afganistan, iar altii 20 se pregatesc pentru o viitoare misiune. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.