Ultima oră

Veteranii de razboi: peste citiva ani vom fi doar o amintire

Raluca Manolache
29 apr 2010 2304 vizualizări
Veteranii si urmasii acestora s-au rugat ieri pentru camarazii pierduti u col. (r) Gheorghe Rogoz din Panciu spune ca a refuzat sa vina acasa dupa ce a fost ranit pe front si a luptat in continuare pentru tara u nu stie insa citi tineri ar mai face astazi ca el u homoceanul Ilie Bejan a mers pe front la 21 ani si s-a intors schilodit

Anii de foc ai razboiului nu au fost uitati de batrinii militari din Vrancea care au luptat cu vitejie si si-au dat singele pe cimpul de lupta pentru apararea tarii. Chiar daca numarul celor care au trait istoria scade de la saptamina la saptamina, veteranii de razboi care ne-au ramas povestesc cu lacrimi in ochi momentele pe care le-au trait in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Fostii camarazi de pe front s-au reintilnit ieri la Cercul Militar Focsani pentru a marca Ziua Veteranului de Razboi, care se serbeaza in fiecare an pe 29 aprilie, dar si 20 de ani de la infiintarea Asociatiei Veteranilor, 65 de ani de la terminarea celei de-a doua conflagratii mondiale si 180 ani de la infiintarea "reginei" armelor-Infanteria. Cu lacrimi in ochi, cei aproape 70 de veterani si vaduve de razboi au retrait istoria. Veteranii si urmasii acestora au tinut un moment de reculegere pentru ostasii care si-au dat viata pe cimpul de lupta, dar si pentru cei care s-au pierdut in ultimii ani. "Timpul lucreaza implacabil in defavoarea noastra. Numarul nostru se reduce dramatic. Peste citiva ani segmentul nostru va deveni doar o amintire", a spus generalul (r) Nicolae Zamfir, liderul veteranilor. Acesta le-a cerut autoritatilor sa se implice mai mult in rezolvarea doleantelor batrinilor militari care au simtit pe propria piele ce inseamna un razboi. I s-a raspuns insa prea poetic fata de nevoile fostilor soldati. "In sala avem adevarati eroi ai Romaniei. Sint oameni care acum citeva decenii, indiferent de aliatii pe care i-a avut Romania, nu au precupetit nici un efort pentru ca Romania, pentru ca noi sa dainuim peste timp", a spus prefectul Ion Oprea in discursul sau.


Decorat in Romania si in strainatate


Veteranii au rememorat "aventurile" pe care le-au avut in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Chiar daca a trecut timpul, cei mai virstnici ostasi si-au amintit in cele mai mici detalii clipele petrecute pe front. Col. (r) Gheorghe Rogoz din Panciu are 83 de ani si a fost decorat in Romania cit si in strainatate. Acesta s-a inrolat in armata la 17 ani si a reusit de-a lungul anilor sa primeasca 15 decoratii, din care doua straine, pe care le poarta in piept cu mindrie. Acesta a primit cea mai mare decoratie de razboi "Virtutea Militara" si Crucea Serviciului Credincios clasa I, dar se poate mindri si cu Medalia Republicii Cehoslovacia pentru vitejie. "M-am inrolat voluntar pe 1 aprilie 1944. Am plecat cu Regimentul 16 Artilerie si am luptat in razboiul din Apus. La inceput am plecat ca soldat si pe front, pentru fapte de arme, am fost si avansat in grad, fruntas, caporal si sergent. Am venit de pe front cu gradul de sergent pentru mari fapte de arme si am fost decorat. Am fost ranit pe front inainte de a trece Tisa. Am fost spitalizat la Careii Mari si, dupa circa 13/14 zile, trebuia sa revin in tara si am refuzat. M-am gindit ca s-ar putea intimpla sa ramin pe acolo, dar nu mi-a fost frica. De aceea, din spital am revenit pe front, sa apar tara. Mi-a placut armata si am vrut sa ma inrolez pentru ca am simtit ca trebuie sa fiu un mare patriot pentru tara mea", povesteste Gheorghe Rogoz. Acesta a descoperit ca razboiul te poate infricosa, dar spune ca nu a dat inapoi nici o clipa. Nu stie insa sa spuna citi tineri ar mai face astazi ca el.


"Schilodit" de razboi


Si Ilie Bejan de 87 ani din Homocea si-a amintit cu lacrimi in ochi de perioada razboiului. La 21 de ani acesta a mers pe front si a ramas marcat fizic pe viata. Acesta a parasit cimpul de lupta ranit dupa ce o schija i-a intrat in picior. De atunci acesta poarta o proteza, care nu il supara insa. "In "â„¢44 am prins razboiul. Aveam 21 de ani. Am facut instructia la Teleorman, la Salcia, si pe 23 August am mers in Bucuresti. Am fost si in Ardealul de Nord iar la Oarba de Mures am fost ranit de o schija. Am fost dus la spital unde am trecut prin multe greutati. Am stat mult in spital, am avut probleme cu piciorul. A trebuit sa mi se puna o proteza", povesteste Ilie Bejan. Veteranii isi vor serba ziua si astazi cind la Cimitirul Nordic se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor. (Raluca MANOLACHE)


Militarii sint primiti acasa


Cei 14 militari ai Brigazii 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" vor participa astazi la ceremonia de sosire din Afganistan. Acestia au format Echipa Operationala de Consiliere si Legatura - tip garnizoana nr. 3 (O.M.L.T.-3), iar la activitate urmeaza sa participe cadrele militare, autoritatile locale si familiile militarilor care sosesc din misiune. Echipa O.M.L.T.-3, instruita de comandamentul Brigazii 8 Artilerie Mixta, a consiliat si cooperat cu Armata Nationala Afgana in indeplinirea obiectivelor acesteia timp de sase luni, in perioada noiembrie 2009 - aprilie 2010. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.