Ultima oră

SOCIAL:Seitan: Nu vom elimina ajutoarele sociale, ci vor fi gandite intr-un nou sistem. Exista 80 de legi privind asistenta sociala

Ziarul de Vrancea
27 apr 2010 408 vizualizări
Ordonatorii de credite realizeaza evaluari privind disponibilizarile care pot fi facute in fiecare sector in parte. Cel putin acesta este raspunsul ministrului Muncii, Mihai Seitan la o intrebare adresata de HotNews.ro.

Seitan sustine ca aceste evaluari vor fi finalizate in 2-3 saptamani. Ministrul mai spune ca vor fi reanalizate toate ajutoarele sociale care se acorda in Romania. Scopul analizarii prestatiilor sociale nu a fost inca identificat mai ales ca autoritatile nu iau inca in calcul eliminarea lor. Seitan a negat intentia Guvernului de a le elimina. Aceasta in ciuda faptului ca atat premierul Emil Boc, cat si presedintele Traian Basescu, au afirmat in mai multe randuri ca exista prea multi asistati sociali, fiind incurajata "nemunca".


"Nu vor fi eliminate, vor fi reanalizate, gandite intr-un nou sistem. Vreti sa va dau niste elemente ale unui sistem care nu exista inca. Lasati sa-l gandim intai, sa-l punem pe hartie si dupa aceea sa facem o analiza. Pana in septembrie avem termen (...) Sunt 80 de legi de luat in calcul. Ca si la pensii, s-au creat zeci de legi", a spus Seitan.


Mihai Seitan sustine ca la nivelul Ministerului Muncii exista 34 de ajutoare sociale. Restul sunt platite de autoritatile locale.



"Din estimarile noastre, in prezent exista in jur de 200 de prestatii sociale diferite. Pe langa cele 34 de prestatii diferite platite de MMFPS in anul 2009, apare un evantai larg de alte instrumente de interventie sociala utilizate in cadrul celorlalte ministere, iar foarte multe tin de administratia locala", a declarat pentru HotNews.ro consilierul guvernamental, Andreea Paul Vass.


Doar in cadrul Ministerului Muncii, numarul de prestatii sociale s-a dublat intre 2004-2008, de la 18 la 35 prestatii sociale. Numarul de prestatii sociale platite aproape s-a triplat, de la 3,78 milioane la 10,9 milioane persoane in aceeasi perioada, dar multi beneficiari cumuleaza aceste ajutoare. Bugetul a crescut de aproape 6 ori, de la 1,3 miliarde lei in 2004 (0,55% din PIB) la 7,6 miliarde lei in 2008 (1,5% din PIB).


"La solicitarea prim-ministrului Emil Boc, o comisie de lucru a fost constituita in cadrul MMFPS, care centralizeaza si analizeaza acum toate aceste prestatii. Reorganizarea si optimizarea acestora se impune nu doar pentru a le diminua numarul absurd de ridicat, cat mai ales pentru a creste transparenta si eficienta utilizarii lor. Cumulul nejustificat al acestor ajutoare favorizeaza nemunca, in timp ce destinatia lor ar fi trebuit sa fie exclusiv pentru categoriile de persoane cu adevarat in nevoie. Ministrul Seitan urmareste indeaproape intregul proces de analiza economico-sociala. Rezultatele lucrarilor din cadrul comisiei de lucru vor fi sintetizate in noul Cod Social, in care se vor regasi toate prestatiile, regulile si mecanismele de acordare, instrumentele de control si reglementarile in ceea ce priveste cumulul lor. Experienta si rigoarea ministrului Seitan garanteaza ca treaba va fi bine facuta", mai precizeaza consilierul guvernamental.



de Claudia Pirvoiu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.