Ultima oră

POLITICA:Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru functionarea ANI: demnitarii vor depune doua tipuri de declaratii de avere

Ziarul de Vrancea
27 apr 2010 457 vizualizări
Guvernul a avizat, in sedinta speciala de luni, un proiect de lege pentru continuarea functionarii Agentiei Nationale de Integritate, a anuntat premierul Emil Boc. "Prin acest proiect de lege, Guvernul urmareste si realizeaza continuarea activitatii ANI si declararea in continuare a averilor demnitarilor", a afirmat primul ministru.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut reprezentantilor PSD, prezenti la consultarile de la Palatul Cotroceni, sa sustina adoptarea in Parlament a proiectului de lege pentru functionarea ANI in cel mult 10 zile, potrivit Agerpres.


"Daca ai optat pentru o functie publica, esti obligat la transparenta in legatura cu modul in care ti-ai dobandit averea, pentru a se putea face o comparatie intre averea lor de la inceputul, din timpul si de la finalul mandatului", spune primul ministru.

Potrivit proiectului de lege, demnitarii ar urma sa depuna doua tipuri de declaratii de avere: una ce va avea caracter public si o alta, ce va avea caracter confidential. Practic, Agentia Nationala de Integritate va avea in continuare dreptul sa cerceteze declaratiile de avere ale demnitarilor, inclusiv datele care vor avea un caracter confidential pentru public.


Din declaratiile publice sunt eliminate doar prevederile care vizeaza adresele exacte ale locuintelor sau bancile in care sunt detinute conturile

In declaratia de avere confidentiala vor fi trecute toate datele care erau completate si in prezent

Practic, demnitarii vor trebui in continuare sa isi treaca, in declaratia de avere, contul bancar, numarul conturilor bancare si valoarea acestora.

In iunie, cand demnitarii isi vor reactualiza declaratiile de avere, ei practic isi vor completa acest formular al declaratiei publice si declaratia de avere sau de patrimoniu, potrivit noii legi, care merge la ANI, aceasta depunandu-se la persoana responsabila din cadrul institutiei, care trebuie sa o depuna mai departe Agentiei de Integritate

In declaratiile publice pot fi trecute localitatile, potrivit ministrului justitiei, Catalin Predoiu

Catalin Predoiu: Demnitarii nu vor mai fi obligati sa declare public firmele sau institutiile de la care sotii/sotiile obtin venituri.

A doua modificare. Raportul intocmit de ANI va putea fi trimis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Parchetului", in cazul in care se constata nereguli, a mai precizat primul ministru.


ANAF sau Parchetul pot propune instantei masuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, si declansa procedurile specifice potrivit competentelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua masura impozitarii bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de procedura fiscala, sau la randul sau va sesiza Parchetul cu privire la savarsirea unei infractiuni

Emil Boc: Pe acesta cale, raspundem exigentelor CCR prin care ANI sa nu fie considerata un organism jurisdictional, in sensul puterii judecatoresti

Emil Boc a tinut sa sublinieze ca ANI nu se substituie intr-un organism in sensul puterii judecatoresti si ca spera ca proiectul de lege va fi adoptat urgent de catre Parlament, pentru ca activitatea Agentiei Nationale de Integritate sa aiba continuitate.

"Proiectul este consecinta deciziei CCR cu privire la legea care vizeaza functionarea ANI. Prin acest proiect de Lege, Guvernul urmareste sa realizeze urmatoarele obiective: continuarea activitatii ANI, declararea in continuare de catre demnitari, in Romania, a averii, in formula propusa de lege, pentru a servi interesul public si al Romaniei, interes ce tine de existenta unei autoritati care sa verifice averile demnitarilor", a spus Emil Boc.



de Alina Neagu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.