Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei: Cum sa distrugi un monument in numai 10 ani; Romania ii pune pe fuga pe investitorii straini

Ziarul de Vrancea
26 apr 2010 413 vizualizări
Oficial guvernamental: Aproape 100 de spitale romanesti nu ar trece testul septic; Miron Cozma: "Ion Iliescu mi-a cerut sa-i fac o armata de mineri!

Cum sa distrugi un monument in numai 10 ani


Reabilitarea uneia dintre cele mai aglomerate artere din Bucuresti - Bulevardul Aviatorilor - a fost tergiversata timp de un deceniu din simple motive de procedura. Urmarea: sub mandatele a cinci primari generali, multi soferi si-au bagat masinile in service, iar patrimoniul cultural a fost serios afectat. In zona Pietei Charles de Gaulle, pe langa "nasturele" care semnalizeaza mai bine ca orice indicator sensul giratoriu din care se desprind arterele ce duc spre Guvern, Televiziue, Herastrau si Arcul de Triumf, piatra cubica se desprinde din carosabil cu usurinta cu care un pictor celebru deseneaza flori si porumbei. Situatia este cu atat mai grava cu cat craterele nu s-au cascat intr-un banal drum de tara. Fiecare bucata de piatra din aceasta zona zero a Capitalei isi are locul ei in panoplia culturala a Romaniei, Bulevardul Aviatorilor figurand pe lista monumentelor de patrimoniu, scrie Romania Libera.


Pensiile militarilor: cum e la noi, cum e la altii


Prin legea unitara a pensiilor, Guvernul loveste in interesele a circa 200.000 de militari, magistrati, piloti. Problema i-a adus in conflict pe prim-ministrul Emil Boc si propriul ministru al Apararii, Gabriel Oprea. Dar, dupa cum a aflat Romania Libera, disputa are corespondent in multe state europene si in SUA. Cu 4,8 milioane de pensionari si doar 4,3 milioane de angajati, Romania are o mare problema. Sistemul de pensii s-a dereglat de mult si nici o initiativa nu a atins cu adevarat miezul problemei, care tine inclusiv de numarul mic de contribuabili. Premierul Boc spune ca actualul sistem este nesustenabil si ca, daca el s-ar mentine, suma ce ar trebui transferata de la bugetul de stat la bugetul de pensii ar creste de la 1,7 miliarde euro la 4,6 miliarde euro (adica de la 3,1% din PIB la 6% din PIB). Solutiile de avarie gasite pana acum au vizat modificarea regulilor sarind dintr-o extrema in alta.


Romania ii pune pe fuga pe investitorii straini


Din ce in ce mai multi intreprinzatori mici si mijlocii veniti din statele vestice se lovesc de birocratie, coruptie si infrastructura deficitara si decid sa-si mute afacerile in alte tari. Multi fermieri din Elvetia viseaza sa emigreze in Romania, unde pot cumpara si administra suprafete mari de pamant, in timp ce la ei in tara terenurile sunt mici si din ce in ce mai putine. Este si cazul elvetianului Hans Bachmann si al sotiei sale, Angela, care viseaza sa cultive cereale in Romania. "Ar trebui sa ma obisnuiesc sa lucrez cu mai multi angajati. In Elvetia am doar o afacere de familie", spune Hans Bachmann. Integral in Romania Libera.


Oficial guvernamental: Aproape 100 de spitale romanesti nu ar trece testul septic


Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, si Molnar Geza, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, identifica, pentru Gandul, cauzele generale ale incidentelor de la Spitalul CF2. Doar 15 - maxim 20 dintre cele 450 de spitale romanesti s-ar putea acredita, daca procesul s-ar face conform normelor europene, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Ca sa treaca testul european, spitalele noastre ar trebui sa investeasca sume uriase, pe care insa nu le au. Consilierul ministrului Sanatatii, Molnar Geza, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, da si un procent: maxim 80% (adica aproape 100) dintre spitale ar trece testul septic, daca se mai pun la punct cu respectarea normelor legale. Cifre menite sa dea fiori. Iar altora septicemii, asa cum este cazul tinerelor care se lupta pentru viata lor, in urma unor manopere medicale banale efectuate la spitalul CF2. Integral in Gandul.


Cum am pierdut in 2010 fonduri europene nerambursabile de 875 milioane de euro pentru drumuri si cai ferate


Pentru a nu majora deficitul bugetar, Romania a renuntat la finantari europene nerambursabile de 875 milioane de euro. Anul acesta, Transporturile au primit doar 8,5% din suma necesara pentru cofinantarea proiectelor pe bani europeni. Limitata de deficitul bugetar impus de FMI si incapabila sa reduca cheltuielile cu functionarea statului, Romania a fost nevoita sa refuze bani europeni nerambursabili care totalizeaza 875 milioane de euro. Din fondurile nerambursabile de preaderare (programul ISPA) ar fi putut fi cheltuti in acest an, pentru proiecte de infrastructura, 453 milioane de euro, insa au fost alocate doar 156 milioane. Totodata, Ministerul Transporturilor ar fi putut investi din fonduri europene post-aderare 848 milioane de euro, din care nu s-a permis prin bugetul de stat decat cheltuirea a 270 milioane de euro. "Diferenta ar fi insemnat o crestere cu 0,9 puncte procentuale a deficitului bugetar. Banii nu au fost refuzati, insa cheltuirea lor a fost amanata", au declarat pentru Gandul oficiali din Ministerul Transporturilor.


Miron Cozma: "Ion Iliescu mi-a cerut sa-i fac o armata de mineri!"


Cozma sustine ca presedintele voia, in 1990, o garda formata din ortaci. Miron Cozma pregateste doua carti despre "adevarul de la mineriade" si continua sa scrie poezii. Pana la aparitia volumelor, el vorbeste, exclusiv pentru ziarul nostru, despre culisele mineriadei din 18-19 februarie 1990. Serialul "Adevarul" dedica al patrulea episod consecutiv evenimentelor din iarna lui 1990. "Luceafarul Huilei" a avut un rol mai putin insemnat in mineriada din februarie. Astazi, la douazeci de ani de la acele momente, Miron Cozma il arata cu degetul pe Ion Iliescu, pe care il invinuieste de marile nenorociri abatute peste romani odata cu "democratia originala".


Pucistii in robe stiau ce fac


Trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale i-au avertizat pe ceilalti sase ca secretizarea din oficiu a declaratiilor de avere, odata cu mutilarea Legii ANI, este ilegala. Degeaba. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, confirma ca judecatorii nu aveau dreptul legal sa extinda verificarea la articolele asupra carora nu au fost sesizati. Trei dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au respins integral punctul de vedere al colegilor lor care, prin votul majoritatii, au scos practic in afara legii toate puterile de control ale Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si au dispus secretizarea declaratiilor de avere. Integral in Adevarul.


Cearsaful castiga prima batalie cu sezlongul pe plaja


Desi se vor bucura de spatiu mai putin decat anul trecut, turistii care vor alege sa se bronzeze pe cearsaf vor avea "locuri privilegiate" pe nisip, chiar la malul marii. In aceasta vara, sezlongurile nu vor mai sta "in prima linie" pe toata plaja din Romania, unde turistii care vor alege sa se bronzeze pe cearsaf vor avea dreptul la un "loc privilegiat" pe nisip, chiar la malul marii. Asta, multumita unui ordin al ministrului dezvoltarii si turismului, Elena Udrea, privind aprobarea normele metodologice de autorizare a plajelor in scop turistic. E drept insa ca, anul acesta, privilegiati vor fi turistii cazati la hoteluri de patru stele - care vor avea la dispozitie mai mult spatiu pe plaja (6 metri patrati/ turist fata de 5 metri patrati/turist, anul trecut). Integral pe EvZ.ro.




de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.