Ultima oră

Secretele din Afganistan, divulgate focsanenilor

Raluca Manolache
24 apr 2010 1061 vizualizări
Un soldat aflat in Afganistan trebuie sa poarte un echipament care cintareste aproape 30 kg de fiecare data cind paraseste baza u la Ziua Fortelor Terestre de ieri s-a aratat la fata si un sniper militar u copiii au fost incintati de blindatele Armatei si nu au ezitat sa se joace de-a militarii

Vrincenii care doresc sa intre in lumea Armatei au mers ieri sa vada tehnica de lupta din dotarea celor doua mari unitati operative din Garnizoana Focsani, Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor" si Brigada 8 Artilerie Mixta. Expozitia militara a fost organizata linga stadionul din Sud cu ocazia Zilei Fortelor Terestre, care se serbeaza de sarbatoarea Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, patronul spiritual al Armatei Romane. Copiii si adultii deopotriva au avut ocazia sa vada masinile de lupta, dar si armamentul utilizat de militari pe cimpul de lupta. Surpriza evenimentului a constat in faptul ca la unul dintre standuri a fost prezentata curiosilor tinuta de desert a militarilor care au fost plecati in cel mai fierbinte punct de pe glob, Afganistan. Prezentarea echipamentului a fost facuta de catre un militar cu patru misiuni la activ in Kosovo, Irak si Afganistan, in tara afganilor din Asia centrala fiind prezent in doua rinduri.



Cit cintareste integritatea corporala


Cei interesati au putut afla ca un militar, atunci cind pleaca din baza, trebuie sa poarte un echipament care cintareste aproape 30 kg. Totul pentru siguranta si integritatea corporala. Numai vesta de protectie nivel IV cintareste 4 kg, iar casca alte 2 kg. Echipamentul mai are in dotare genunchiere, cotiere, ochelari de nisip, pusca semiautomata de calibru 5,45 mm, bocanci standard pentru desert si alte accesorii. "Echipamentul se distribuie pe tot corpul si aproape ca nu se simte daca esti antrenat. Avind in vedere ca am mai fost plecat in misiuni, la inceput vestele erau mai grele dar acum sint mai usoare si au acelasi nivel de protectie. Echipamentul face fata temperaturii aerului, avem echipament de protectie impotriva ploii, a frigului. In misiuni ne-am obisnuit cu echipamentul, deja devine o a doua natura. Acolo, cind auzi primul suierat al cartusului, al bombei, deja te-ai imbracat. Cind m-am intors acasa dupa prima misiune si mergeam cu prietenii prin oras ma simteam gol fara vesta si fara arma. Ma uitam suspect uneori la oamenii care treceau atit de aproape de mine. Obisnuit cu pericolele din Afganistan, daca cineva trecea pe linga mine si tinea miinile in buzunar mi se parea ca ceva nu este in regula", spune fruntasul Bogoi Badiu. Aceasta in conditiile in care cei care se arunca in aer in numele credintei sint intilniti adesea in zonele aglomerate din orasele afgane. Dupa patru misiuni si dupa ce i-a cunoscut indeaproape pe militarii americani, fruntasul vrincean spune ca "nu doresc sa lucrez in armata americana pentru ca sint roman". De asemenea, la evenimentul de ieri s-a aratat la fata si un sniper militar care nu a mai fost astfel nevoit sa stea ascuns si sa tinteasca inamicul, cum face de regula. Lunetistul s-a plimbat printre standurile cu armament si a facut fotografii cu cei interesati.


Copiii au condus masinile de lupta


Si masinile de lupta au fost scoase in vazul lumii, fiind atractia pustilor obisnuiti de la gradinita cu jocurile de strategie militara la care au acces pe calculator. Copiii au fost incintati de blindatele Armatei si nu au ezitat sa se joace de-a militarii pentru citeva momente. Cadrele s-au mindrit cu punctul de observatie mobil de artilerie cu sistem ARGUS, cu statia meteo Vaisala, instalatia de lansare LAROM, cu tunul antitanc calibrul 100 mm, dar si cu barca pneumatica Zodiac, care a intrat in dotarea Brigazii 282 la inceputul anului in curs. "Tehnica a evoluat in ultimul timp. Cred ca populatia a venit in primul rind sa vada Armata. In toate sondajele care s-au facut Armata se gaseste in topul increderii populatiei si cred ca oamenii doresc sa fie alaturi de noi. Oamenii vad cu aceasta ocazie si pe ce se cheltuiesc banii publici, pe tehnica de ultima generatie", a mentionat generalul de brigada dr. Florinel Damian, comandantul Garnizoanei Focsani. In acest moment, in Afganistan se mai afla 20 militari din cadrul Brigazii 8 Artilerie Mixta. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.