Ultima oră

Inaugurare de suflet la Muzeul Radacina Vrancei

Doina Ganea
23 apr 2010 1185 vizualizări
Costica Besa de la Birsesti traieste azi implinirea unui vis: Inaugurarea Muzeului Radacina Vrancei . Evenimentul va avea loc astazi de ziua Sfintului Gheorghe, incepind cu orele 11.00 in prezenta multor oficialitati locale judetene si alti invitati speciali

Tot astazi va avea loc la Birsesti deschiderea Festivalului "Portul popular al mocanilor vrinceni" in fata statuii lui Stefan cel Mare. Muzeul "Radacina Vrancei" este ingrijit de Costica Besa, care crede cu tarie ca in acest sat s-a asezat unul din fiii Vrincioaiei, Birsan. Desi nu are decit patru clase, Costica Besa este unul dintre cei vrajiti de plaiurile natale si de povestile cu Stefan cel Mare. Nea Costica stie sa cinte la multe instrumente (bucium, caval, fluier, trisca, vioara, ocarina, piculina), cunoaste toate dansurile locului, este un impatimit colectionar de vestigii ale vietii vrincene si un autodidact de mare stima. Costica Besa ii asteapta astazi pe toti cei care vor sa vada cele peste 400 de obiecte adunate la "Radacina Vrancei" de un fost cioban pina in 1960, apoi sofer, dar un om inteligent, talentat, harnic si nelinistit, cu copii mari, la casele lor acum, imprastiati in lume pina in Canada. Muzeul "Radacina Vrancei", care pina mai ieri era un muzeu in aer liber se inscrie printre muzeele si colectiile satesti din Romania cuprinse in cadrul Muzeul Taranului Roman. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.