Ultima oră

Ce face municipalitatea cu banii din credite ?

Doina Ganea
22 apr 2010 1033 vizualizări
In 10 ani, Primaria Focsani a contractat sapte imprumuturi bancare u cel mai recent, al optulea, in valoare de 24,5 milioane lei, a fost contractat recent pentru repararea strazilor

Creditele contractate de Primaria Focsani la diferite banci au scadentele cuprinse intre 1 si 20 de ani. Cel mai mare imprumut extern facut de municipalitate este de 50 de milioane de lei si a fost realizat printr-un montaj financiar-credit si obligatiuni municipale la Dexia Kommunal Kredit Bank. Creditul are termen final de rambursare anul 2026. Acesti bani au fost alocati de primarie refacerii infrastructurii unor strazi din municipiu. Potrivit unui raport realizat de directorul economic al Primariei, Natasa Nemes, din acest imprumut s-au consumat pina acum 28 de milioane de lei. Primaria Focsani a efectuat in perioada 1999-2009 un numar de sapte imprumuturi, «fiind prima unitate adminstrativ teritoriala care a deschis drumul pietei de capital pentru institutiile publice». Primul dintre acestea a fost contractat in anul 1999 cu BRD in suma de 250.000 lei pentru finalizarea investitiei «Amenajare si extindere Piata Moldovei», iar in anul 2002 un imprumut bancar pe termen de 2 ani in suma de 1.000.000 de lei pentru finantarea obiectivului de investitii «Ansamblu de locuinte pentru tineri "" Cartierul Tineretului ""Lucrari exterioare». Tot in anul 2002 municipalitatea a contractat un credit pe termen de un an in cuantum de 500.000 lei de la Bancpost pentru reabilitarea Colegiului « Al. I. Cuza » si Gradinita nr. 4. In anul 2003 de la BCR Vrancea Primaria a contractat doua imprumuturi in suma totala de 49.750.000 de lei pentru obiectivul «Lucrari exterioare locuinte sociale 56 ap.» din str. Cpt. Cretu Florin. Lista creditelor angajate de executivul local mai cuprinde si imprumutul intern de 2,6 milioane de lei contractat de la BCR in 2005 cu termen final de rambursare 7 octombrie 2007. Banii au fost necesari pentru amenajarea de accese si parcaje din zona Garii Focsani, pentru care s-au cheltuit 1.225.704 lei, restul fiind folositi pentru canalizarea si consolidarea strazilor din Cartierul Obor. La toate acestea se mai adauga creditele CUP RA Focsani garantate de Consiliul Local Focsani. Este vorba in primul rind de imprumutul extern contractat de regie de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in anul 1997 pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, la care Consiliul Local, in calitate de garant principal, constituie si alimenteaza anual contul de rezerva al companiei in vederea rambursarii creditului. Valoarea imprumutului este de 5.811.000 de dolari SUA cu o perioada de gratie de 4 ani.Termenul final de rambursare al acestuia expira in anul 2012.


«Datoria publica a Focsaniului nu depaseste 30%»


Lista continua cu imprumutul intern contractat de CUP RA, in valoare de 1.439.329 lei, de la BCR, pentru achizitionarea a cinci autogunoiere, un buldoexcavator si 200 de europubele, la care de asemenea Consiliul Local Focsani este garant. Termenul final de rembursare al acestui imprumut este 10 septembrie 2010. Ultimul imprumut aprobat de Consiliul Local in decembrie 2009 va fi in suma de 24,5 milioane de lei cu o maturitate de maxim 15 ani. Este vorba de al doilea imprumut pentru repararea strazilor din Focsani, care va fi acordat municipalitatii de pe Milcov de Unicredit Tiriac Bank. Potrivit directorului economic al municipalitatii insa, datoria publica a Focsaniului nu depaseste 30% din veniturile proprii. «Trebuie precizat ca finantarea rambursabila propusa a fi contractata se inscrie in prevederile legale conform carora gradul de indatorare a unei autoritati publice locale nu poate depasi 30% din veniturile proprii formate din impozite si taxe locale, contributii, alte venituri si cote defalcate din impozitul pe venit», a precizat Natasa Nemes, directorul economic al Primariei Focsani. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.