Ultima oră

Casa de Sanatate, tirita in instanta de datornici

Raluca Manolache
21 apr 2010 1714 vizualizări
Avocatii si notarii din judet s-au judecat rind pe rind cu CAS Vrancea dupa ce au fost scosi datori la sanatate u un singur debitor la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate are de achitat suma de 34.466 lei

Vrincenii nemultumiti ca au aparut pe lista neagra a Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru ca nu si-au achitat darile catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) au apelat la instanta. în ultimii trei ani au fost inregistrate 132 de dosare cu persoanele datoare la Sanatate, dintre care 50 sint inca pe rolul instantei de judecata. Printre cei ce se razboiesc cu sistemul de sanatate se afla si avocatii si notarii, care s-au aratat indignati de faptul ca, in calitate de liber-profesionisti, CAS pretinde ca acestia trebuie sa plateasca contributia la bugetul asigurarilor de sanatate pentru ultimii ani. Au existat 30 de procese cu avocatii si 6 cu notarii din Vrancea, insa institutia din Sanatate nu doreste sa le faca publice numele. "Baza de date a CJAS Vrancea nu contine o evidenta a debitorilor pe categorii de profesii liberale, ci o evidenta pe baza CNP- urilor. Mai mult, enumerarea fiecarei persoane in parte si a sumelor datorate nu poate fi facuta deoarece incalca art.11 din OUG 92/2003 care reglementeaza secretul fiscal", spune Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. Printre cei nemultumiti au fost si cei care s-au trezit cu banii luati din cont, fiind executati silit in numele sanatatii. In 2009 institutia a emis 2.400 de decizii referitoare la obligatiile de plata, 1.873 de somatii si titluri executorii si au fost efectuate 1.052 de popriri, suma recuperata fiind 1.184.436 lei. Debitorul cu cea mai mare obligatie de plata la FNUASS, aflat in executare silita, care are de achitat suma de 34.466 lei. "Recuperarea creantelor restante se face de catre CJAS Vrancea prin compartimentul specializat, in conformitate cu prevederile legale in domeniu. Executarea silita incepe cu emiterea somatiei si a titlului executoriu care, prin necontestare si prin neplata in termen legal, vor fi urmate de instituirea popririlor asupra veniturilor banesti, conturilor bancare, precum si prin executarea bunurilor mobile/imobile in conformitate cu prevederile legale in vigoare", a mentionat Iustina Micu. In primele luni din acest an au fost emise 73 de decizii referitoare la obligatiile de plata si 140 de titluri executorii. Au fost efectuate 420 de popriri, suma recuperata fiind de aproximativ 270.000 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.