Ultima oră

Amenda de 75.000 lei pentru poluatorul Milcovului cu dejectii porcine

Ziarul de Vrancea
19 apr 2010 3224 vizualizări
Sistemul de Gospodarire a Apelor a sanctionat poluarea riului Milcov de la ferma de porci din Golesti cu o amenda usturatoare u cele doua firme implicate in acest incident sint pasibile de sanctiuni mari si din partea comisarilor de la Garda de Mediu

Poluarea riului Milcov de la sfirsitul saptaminii trecute, care s-a produs in apropierea unei ferme de porci din Golesti, a fost pedepsita ieri printr-o sanctiune considerabila. Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Vrancea a aplicat o amenda de 75.000 lei societatii care s-a facut vinovata de poluare, SC Agro Investments Moldova SRL Golesti, care are contract de transport pentru dejectiile de la ferma de porci SC Premium Porc SRL Golesti. "A fost aplicata o amenda contraventionala in valoare de 75.000 lei, pentru transportul rezidurilor (dejectii lichide) provenite din activitatea de crestere a suinelor fara asigurarea conditiilor de evitare a poluarii piriului Hatnau, afluentul riului Milcov. Sanctiunea a fost aplicata societatii comerciale SC Agro Investments Moldova SRL Golesti, care asigura servicii contractuale de transport a dejectiilor la SC Premium Porc SRL Golesti", transmite Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint al SGA Vrancea. Prin conducta care s-a spart se transportau 75 tone de dejectii de la porcii fermei. De asemenea, inspectorii de la SGA au verificat, in perioada 17 martie "" 19 aprilie, starea de salubritate a cursurilor de apa Siret, Putna, Zabrauti, Zabala, Milcov si Rm. Sarat. In urma acestor controale s-au aplicat patru avertismente. Este vorba de trei avertismente date primariilor Spulber, Brosteni si Mera, pentru neasigurarea de catre autoritatile publice locale a curatirii cursurilor de apa. Un alt avertisment a primit si o persoana fizica din Nereju, Ion Amariei, pentru nerespectarea regimului impus in zona de protectie a piriului Zabala.


"Poluarea s-a facut cu buna stiinta"


Directorul coordonator adjunct de la Garda de Mediu Vrancea, Gheorghita Berbece, sustine ca flora si fauna riului Milcovul se vor reface in citeva saptamini dupa poluarea cu purina produsa la sfirsitul saptaminii trecute. Berbece a precizat ca inspectorii de mediu au analizat ieri toate probele agresiunii asupra mediului, rezultatele si sanctiunile urmind a fi anuntate in cursul zilei de astazi. In opinia sa, de poluarea de pe Milcov s-ar face vinovate doua firme de pe raza comunei Golesti: Premium Porc, care genereaza dejectiile de animale, si Agro Investments Moldova, care preia resturile de la porci si detine terenurile pe care se arunca aceste deseuri. Cele doua risca amenzi record, de pina la 50.000 lei. "Tin sa precizez ca nu este vorba despre o poluare accidentala, asa cum au precizat oficialii de la firma Premium Porc. In canal au ajuns dejectii provenite din imprastierea in exces. Poluarea s-a facut cu buna stiinta. Au fost foarte multe de investigat de catre comisarii de Mediu, iar la mijloc sint multe neconformitati", ne-a declarat Gheorghita Berbece. Acesta a adaugat ca pentru limitarea undei de poluare de pe Milcov s-au luat primele masuri, urmind ca in aceste zile sa se curete si canalul care face legatura cu riul. Berbece a dat asigurari ca unda de substanta poluanta, purina, se va dilua, nepunind in pericol major Milcovul. "Pe masura ce unda de poluare se deplaseaza, concentratia se dilueaza, undeva pina la 700-800 de metri de sursa, pina la un kilometru atenuindu-se", ne-a mai spus reprezentantul Garzii de Mediu Vrancea. (M. BESLEAGA, I. CRETU)


Trei primarii din Vrancea, pe "rosu" la probleme de mediu


Comisarii Garzii de Mediu Vrancea au aplicat in perioada 5-16 aprilie opt amenzi contraventionale in valoare de 33.000 lei pentru nerespectarea deciziilor in problematica de mediu. Printre cei care nu au gestionat legal problema deseurilor s-au numarat si trei primarii: Vidra, Golesti si Brosteni. In plus, comisarii au derulat 27 de controale planificate si alte 25 neplanificate. "In urma verificarilor, comisarii au impus o serie de masuri, printre care: solicitarea si/sau continuarea procedurii privind emiterea actelor de reglementare: aviz, acord, autorizatie de mediu; reactualizarea Planului de interventie in caz de poluari accidentale; colectarea selectiva a deseurilor, tinerea evidentei, valorificarea acestora si transmiterea datelor la APM Vrancea si conformarea la prevederile actelor de reglementare detinute si a legislatiei privind protectia mediului", a declarat Gheorghita Berbece, director coordonator adjunct la Garda de Mediu Vrancea. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.