Ultima oră

ESENTIAL:Presedintele Colegiului Medicilor: Ar trebui declarata alerta rosie in Romania din cauza plecarii medicilor

Ziarul de Vrancea
17 apr 2010 461 vizualizări
Presedintele Colegilor Medicilor din Romania, prof.dr. Vasile Astarastoaie, atrage atentia ca in acest moment medicii au alte probleme incat sa se mai gandeasca cum este organizat sistemul

. Medicii sunt foarte putini in unitatile medicale care sunt subfinantate, timpul de lucru depaseste puterea fiecarui medic, nu au mijloace la indemana si nu au cu ce sa-si faca datoria, iar cei mai multi se gandesc cum sa plece in strainatate.


"In acest moment ar trebui declarata stare exceptionala in Romania. Incepand din decembrie 2009 si pana in martie 2010 au fost organizate la Bucuresti si la Iasi trei targuri pentru medicii care doresc sa plece in strainatate, oferindu-se un numar de 6.500 de locuri. Cam 60% dintre medicii care au fost la aceste targuri pleaca, iar restul de 40% nu pleaca din diverse motive, dar acest 60% reprezinta 10% din medicii care practica in Romania.


Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca atunci cand au plecat 2% dintre medici Guvernul trebuie sa declare alerta rosie. Nu am vazut nici o masura, nu am vazut nici o ingrijorare, dar in acelasi timp Ministerul Sanatatii spune ca trebuie sa inchidem spitale pentru ca mai au doi medici. Daca au mai ramas doi medici il transformi, dar nu il inchizi. Ceea ce este gresit in toata aceasta abordare este ca nu se tine cont ca activitatea spitalelor nu este o activitate economica, iar profitul spitalelor se reflecta in starea de sanatate a populatiei si nu in cheltuielile spitalelor", a subliniat Astarastoaie, citat de Agerpres.


Declaratiile au fost facute la conferinta "Descentralizarea si organizarea spitalelor", organizata de Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.



de D.G. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.