Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei: Gripen torpileaza oferta F16: JAS 39 noi, acelasi pret; Fara sa vrea, PD-L a contribuit, in Senat, la creste

Ziarul de Vrancea
16 apr 2010 422 vizualizări
Refacerea centrului istoric ramane istorie dupa razboiul dintre Oprescu si constructorul spaniol; Ce vor pietarii: magazine inchise si sambata

Gripen torpileaza oferta F16: JAS 39 noi, acelasi pret


"Meritați avioane fiabile, nu jucatori de ping-pong". Desi parea sigura in urma cu doar cateva saptamani, afacerea F-16 se clatina. Suedezii de la Gripen propun o contraoferta menita sa puna legislativul de la Bucuresti pe ganduri: 24 de avioane multirol noi la pretul de un miliard de euro. Pentru aceeasi suma, americanii ofera aparate de zbor F-16 reconditionate si o promisiune: intrarea in programul F-35. Suedezii vin insa cu un offset maxim, transfer tehnologic si un plan de finantare imbatabil. In noul context, puterea de la Bucuresti nu mai poate invoca recesiunea economica. Integral in EvZ.ro.


Castelul Corvinilor, vandut la suprapret


In judetul Hunedoara sunt multe locuri frumoase. Unele poarta pecetea unei istorii presarate cu fapte de eroism, altele sunt inca neatinse de mana omului dornic de castig cu orice risc. Insa, in aceste locuri, nemti, francezi sau italieni vin sa vada cum e viata la tara, in vreme ce romanii se plang ca agentiile de turism le cer preturi duble fata de cele practicate de agropensiuni. La inceput, 20 de pensiuni din judet s-au inscris in ANTREC, administratorii sperand la o mana de ajutor. Intre timp, hunedorenii au vazut ca se descurca mai bine de capul lor, asa ca doar 3 pensiuni mai sunt membre ale asociatiei in prezent. Statutul de membru presupune plata unei taxe anuale de aproximativ 100 de euro, insa nici macar o treime din clienti nu le trece pragul gratie promovarii prin ANTREC. Integral pe EvZ.ro.


Calculatoarele vechi, reciclate sau reconditionate la Ateliere Fara Frontiere


Daca aveti echipamente informatice vechi de care nu mai aveti nevoie, o solutie este sa le dati unei organizatii care le reconditioneaza si le doneaza mai departe sau le vinde. La Ateliere Fara Frontiere (AFF) lucreaza 10 persoane defavorizate dintre care sapte sunt implicate in activitatea de reconditionare a calculatoarelor vechi, un prim pas catre reintegrarea lor pe piata muncii, explica directorul executiv al AFF, Raluca Gheorlan. Ca sa ajunga aici, ele trec printr-un proces de consiliere socio-profesionala, adaptat fiecareia. "Le ajutam sa-si rezolve problemele urgente si sa se stabilizeze din punct de vedere social si economic", spune directorul AFF, precizand ca, dupa iesirea din atelierul de insertiune, fostii salariati sunt monitorizati si ajutati sa-si gaseasca un loc de munca. Pana acum, doua persoane s-au integrat pe piata muncii si altele patru sunt in curs de angajare. Integral pe EvZ.ro.


Fara sa vrea, PDL a contribuit, in Senat, la cresterea punctului de pensie


Ministrul Muncii se opune vehement. Opozitia a reusit, ieri, sa treaca de Comisia de munca a Senatului un amendament prin care punctul de pensie creste la 45% de la 39,9%. Prevederea a fost semnata si de un parlamentar PDL. Victoria lor nu este definitiva: prevederea trebuie sa primeasca si votul plenului. Comisia de munca din Senat a dat, ieri, raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor si a introdus un amendament care stipuleaza ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut. Prevederea ii are ca autori pe doi reprezentanti ai opozitiei, Minerva Boitan (PNL) si Alexandru Cordos (PSD), dar si unul al puterii - senatorul PDL, Ion Ruset. Daca acesta din urma nu vota favorabil amendamentul, la fel cum au facut-o, de altfel, colegii sai de partid, sustinuti de UDMR, discutia in plen asupra cresterii punctului de pensie nu s-ar mai purta. Integral in Gandul.


Emil a gasit miei in aeronava prezidentiala care i-a "zburat" pe Iliescu si Basescu


Traian Basescu a povestit, saptamana aceasta, cateva dintre incidentele de la bordul Air Force Unu, petrecute chiar in prezenta sa. "O data a curs niste combustibil din rezervor, apoi l-au lipit, au pus mastic in el. Apoi s-a fisurat un hublou, cand veneam din China si au zburat mai jos, ca sa nu creeze presiune". Cu toate acestea, el apreciaza ca aeronava prezidentiala este foarte sigura, desi a implinit mai bine de 35 de ani. Singura problema este ca nimeni nu mai fabrica piese de schimb pentru acest tip de avion care, din pricina vechimii, nu permite nici echiparea cu sisteme moderne, altfel foarte necesare. La randul sau, fostul sef al statului, Emil Constantinescu, reitereaza cateva momente, mai degraba jenante, decat periculoase, pe care le-a petrecut in preajma sau la bordul aeronavelor cu care s-a deplasat in interes de serviciu, pe perioada mandatului sau la Cotroceni. "De cate ori ma deplasam la conferinte, summit-uri UE sau NATO, pe pista se vedeau toate celelalte avioane care aveau numele tarii, iar Romania avea o aeronava inchiriata de la Tarom, inscriptionata cu numele unei companii comerciale", a spus Emil Constantinescu pentru Realitatea Tv. Mai mult, Constantinescu a dezvaluit un incident, de-a dreptul penibil, petrecut in Canada, care ar fi putut afecta grav imaginea Romaniei. Integral in Gandul.


Refacerea centrului istoric ramane istorie dupa razboiul dintre Oprescu si constructorul spaniol


In Centrul Istoric al Bucurestiului, istoria s-a impotmolit in declaratii, banii si contracte contestate. Procesul dintre Primaria Capitalei si firma spaniola Sedesa a bagat in conservare gropile sapate in urma cu trei ani. Conflictul a izbucnit anul trecut, cand au si fost sistate lucrarile de refacere a centrului istoric. Fiecare parte invoca motive diferite. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu sustine ca a reziliat contractul cu firma de constructii din cauza ritmului lent in care se desfasurau lucrarile de reabilitare. Acesta nu recunoste ca municipalitatea ar datora firmei Sedesa 16 milioane de euro , suma provenita din neachitarea facturilor timp de doi ani, a penalitatilor si a daunelor cerute de aceasta pentru necontinuarea activitatii, dar promite ca "la sfarsitul anului asta termin cu capitolul strazi si mobilier urban". Integral in Gandul.


Arestul pe caz de boala: abuz sau economie cu cap?


Prin verificarea la domiciliu a salariatilor aflati in concediu medical, se pune capat abuzurilor medicilor si falsilor bolnavi, insa se legitimeaza un alt abuz: interdictia de parasire a domiciliului. Faptul ca 6% din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, adica peste 900 milioane lei, au fost cheltuite anul trecut pe plata concediilor l-a determinat pe ministrul Cseke Attila sa vina cu o propunere menita sa-i descurajeze pe cei care chiulesc sub pretextul unui diagnostic fictiv. Mai precis, pe toata durata concediului medical pacientul trebuie sa stea la domiciliu, unde, prin sondaj, va fi verificat. In primele 5 zile de concediu va fi verificat de un reprezentant al angajatorului, insotit de un politist, si din a sasea zi, de un reprezentant al casei de asigurari si de un politist. In situatia in care pacientul nu se afla la domiciliu, el nu va mai primi indemnizatia aferenta. Integral in Romania Libera.


Ce vor pietarii: magazine inchise si sambata


Initiativa deputatilor din Comisia de agricultura de a inchide supermarketurile duminica pentru a stimula comertul din piete si pe cel al magazinelor de cartier este bine primita de pietari, dar nu cu acelasi entuziasm si de cumparatori. In Piata Timpuri Noi din Capitala, stirea a insufletit comerciantii. Rodica Anghel vinde aici mere si se declara incantata de proiect. "Sunt increzatoare, pentru ca asa este si in Occident, si cred ca oficialii nostri sunt mai mult presati sa adopte astfel de reglementari ca sa fim si noi in rand cu cei din Vest, nu neaparat ca sunt si interesati in mod real de noi". Alti tarabagii, desi sunt multumiti cu acest prim pas, vor mai mult. Cum duminica este si zi de odihna, Mihaela Buinoiu crede ca masura nu ii va spori cu mult vanzarile, mai ales ca, "uneori, aici duminica bazaie musca". George, un vanzator de flori care isi ocupa timpii morti la table, direct pe taraba, puncteaza in acelasi registru. "Ar fi ceva daca i-ar inchide sambata. Dar, oricum, e un pas inainte." Integral in Romania Libera.



de Stefan Popovici HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.