Ultima oră

AFACERI:Business report: Cum ajunge sa coste intretinerea de la simplu la dublu

Ziarul de Vrancea
15 apr 2010 389 vizualizări
Ce salarii dau companiile absolventilor de facultate: de la 250 la 1.200 de euro pe luna; Mitsubishi ASX soseste in Romania in iunie

Cum ajunge sa coste intretinerea de la simplu la dublu


Ploieºtenii plătesc una dintre cele mai mici facturi de incălzire din Ãară: ea coboară chiar ºi la 100 de lei pe luna de iarnă la un apartament cu două camere. Cu excepÃia oraºelor foarte mici, Ploieºtiul are ºi cel mai mic preÃ: 117 lei pe gigacalorie. Pentru comparaÃie, un ploieºtean plăteºte de două ori mai puÃin pentru aceste servicii decat un giurgiuvean sau un targoviºtean. DiferenÃa provine in principal din modul in care funcÃionează CET-urile ºi din calitatea reÃelei de transport. Acum 10 ani insa gigacaloria din Ploieºti era una dintre cele mai scumpe. Cand costurile s-au dovedit prea mari, oraºul a trecut la reabilitare ºi privatizare, scrie Romania libera.


Lantul de restaurante Subway vrea sa intre pe piata din Romania


Lantul american de restaurante de tip fast-food Subway a anuntat ca intentioneaza sa intre pe piata din Romania si sa dezvolte afacerile din Croatia in 2010, pentru a extinde prezenta companiei in Europa Centrala si de Est. In plus, Subway considera ca exista oportunitati pentru deschiderea a cel putin 16 restaurante in Slovenia, potrivit portalului Planet Retail. Compania a intrat pe piata din Slovenia in 2005 printr-un acord de franciza, dar a renuntat in acelasi an, din cauza lipsei de succes a afacerilor, scrie Capital.


Ce salarii dau companiile absolventilor de facultate: de la 250 la 1.200 de euro pe luna


Salariile nete pe care le primesc tinerii care vor sa se angajeze variaza intre 300 si 1.200 de euro net pe luna, cel mai bine platiti fiind softistii. "Ofertele salariale au scazut, in medie, cu 20% de la inceputul crizei, insa scaderile difera foarte mult in functie de domeniu de activitate si departamente. Cele mai mari scaderi au fost in randul angajatilor din management, marketing sau PR, insa pentru functiile din IT, de exemplu, salariile nu au scazut", spune Mirela Marinescu, recruitment director la APT, unul dintre jucatorii din top cinci din recrutare, scrie Ziarul Financiar.


Marea restructurare a sectorului public va fi pusa pe hartie in termen de o luna


Marea restructurare a sectorului public va fi pusa pe hartie in termen de o luna, sustin surse ministeriale. Guvernantii au cazut de acord ca au realizat disponibilizarile la nivelul agentiilor guvernamentale, dar inca nu sunt pregatiti pentru un plan de restructurari la nivelul intregului sistem bugetar. In ceea ce priveste concedierea efectiva, sursele spun ca mai e cale lunga pana atunci. "Nu s-a discutat nimic in cadrul sedintei despre o eventuala prezentare in fata presedintelui tarii a unui plan de restructurare a sistemului bugetar. Nu stim inca daca vom merge la Cotroceni in acest scop", au mai spus sursele citate, scrie evz.ro.


Soros: Grecia inca poate intra in "spirala mortii"


Grecia inca se confrunta cu pericolul intrarii intr-o "spirala a mortii", din cauza costurilor mari ale imprumutului pregatit de liderii zonei euro pentru aceasta tara, sustine investitorul miliardar George Soros. "Este o chestiune de solvabilitate. Daca incepi sa percepi dobanzi foarte mari, la fel ca piata in anticiparea solventei, poti fi impins catre insolventa", a mai declarat Soros, citeaza Bursa.


Mitsubishi ASX soseste in Romania in iunie, avand un pret de pornire de 15.990 euro


Noul crossover compact ASX lansat anul acesta la Salonul Auto de la Geneva se va comercializa in Romania la pretul de 15.990 TVA inclus pentru varianta 1.6 Inform 2WD, incepand cu luna iunie. Mitsubishi ASX este versiunea europeana a modelului japonez RVR. Acest model marcheaza debutul noii familii de motorizari diesel DOHC 16v cu 4 cilindri si injectie directa Common-Rail pentru versiunea de 1,8 litri echipata cu o cutie de viteze manuala cu 6 trepte si cu functia Auto Stop & Go, respectand noile norme de poluare Euro 5, scrie StiriAuto.ro.


Cu bugetele pe rosu, primariile tarii simt fiorii falimentului


Criza a muscat puternic din bugetele locale, care au scazut, in unele cazuri, cu pana la 60% fata de 2009. Primele taiate de pe listele de cheltuieli sunt lucrarile de infrastructura, adica investitiile in strazi, retele de apa sau canalizare ori cele in cladiri publice (scoli, spitale, institutii culturale). O situatie aparte se va inregistra in Bucuresti, unde Primaria Municipiului (PMB) si cele sase primarii de sector si-au planificat sa cheltuiasca cu 86 de milioane de euro in plus fata de 2009, scrie Capital.


177.000 de romani, creditati de Provident la dobanzi uriase


Pe fondul inghetarii creditelor bancare si al recesiunii, 74.500 de romani au recurs in ultimul an la imprumuturile de valori mici si la dobanzi foarte mari oferite de compania de credite de consum la domiciliu Provident Financial Romania. Astfel, portofoliul de clienti a urcat la peste 177.000 de clienti, de la 102.500 la sfarsitul lui martie 2009. Numai in primul trimestru al acestui an numarul clientilor a crescut cu 13.000, scrie Ziarul Financiar.


Sireaca tara murdara


Daca iesi din oras, aproape orice petec de verdeata e maculat de hartii, pungi sau PET-uri. Cu toate astea, potrivit Eurostat, romanii (382 kg/locuitor), cehii (306 kg/locuitor), polonezii(320 kg/locuitor) si slovacii (328 kg/locuitor) produc cele mai putine deseuri din Uniunea Europeana"¦ In contrapartida cei mai murdari sunt danezii, irlandezii si cipriotii ale caror volume sunt cuprinse intre 600 si 700 kg pe cap de locuitor, scrie Business Cover.


Castigi, pagubesti, negustor te numesti!


Nu este stiintific, are legatura mai mult cu emotia decat cu logica, dar pretul la case poate produce marea schimbare de atitudine de care avem nevoie. Reactia romanilor in fata acestei crize a demonstrat tineretea si fragilitatea economiei noastre de piata. Am reactionat la venirea crizei cu viteza melcului, iar acum avem nevoie de un soc electric care sa ne scoata din letargie. Ar trebui sa intelegem mai bine replica din "Tache, Ianke si Cadir" care tine loc de titlu acestui material. Rolul antreprenorului este sa incerce noi initiative de afaceri. Iar al bancherului, sa-i finanteze pe antreprenori. Bineinteles ca e riscant. Dar cine nu risca, nu castiga, scrie Claudiu Serban in editorialul sau din Capital.


de Ionut Baias HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.