Ultima oră

Militarii focsaneni, cu mina pe arme in Afganistan

Raluca Manolache
9 apr 2010 707 vizualizări
Grijile militarilor sint cu atit mai mari cu cit un coleg aflat în Zabul a fost ranit miercuri

Militarii de la Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" au participat ieri la ceremonialul de plecare in Afganistan a 20 militari focsaneni, pentru sase luni dificile. Soldatii vor avea in special misiunea de indrumare, instruire si consiliere a militarilor afgani, dar se vor implica si in ajutorarea populatiei. "Vom continua consilierea armatei afgane pe domeniile de stat major si administrativ, activitati incepute de cele trei echipe care au fost pina acum in teatrul de operatii", spune lt. col Decebal Dirdala, liderul echipei operationale de consiliere si legatura de tip garnizoana nr. 4 (O.M.L.T.-4). S-a dat citire si mesajului ministrului Apararii, care a punctat ca armata isi indeplineste cu succes misiunile asumate ca aliat NATO.

Ceremonialul s-a desfasurat in prezenta gen. Visarion Neagoe, seful Comandamentului Operational întrunit "Maresal Al. Averescu" si a autoritatilor locale. Cei 20 de militari au fost sustinuti ieri de rude. Grijile tuturor sint cu atit mai mari cu cit miercuri un coleg aflat in Zabul a fost impuscat in picior, in timp ce executa o misiune. Se stie ca teatrul din Afganistan a devenit mult mai periculos decit cel din Irak "datorita amplorii, complexitatii actiunilor, a unei clime si a unui relief care sint nefavorabile si neprietenesti si a unui mediu de securitate care este intretinut de insurgenti", dupa cum spune gen. Visarion Neagoe, adaugind ca in aceasta perioada incepe "ofensiva de primavara a talibanilor" iar riscurile cresc. "Militarii nostri sint hotariti, pregatiti si au o dotare corespunzatoare pentru a se proteja", arata Neagoe.

Decebal Dirdala spera sa treaca peste momentele grele cu ajutorul familiei si colegilor, in timp ce toti militarii spera sa se intoarca sanatosi acasa. "Dupa sase luni de pregatire, imi place sa cred ca am devenit o echipa si ne putem impartasi unul altuia necazurile si bucuriile", spune militarul. "Este un teatru de operatii periculos, grijile sint mari. Sa ma intorc sanatos acasa conteaza cel mai mult", ne-a spus si fruntasul Adrian Negulescu, incurajat de tatal sau. Cei 20 de militari vor decola azi si ii vor inlocui pe cei 14 colegi plecati in octombrie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.