Ultima oră

AFACERI:Business report: Impozitul forfetar, pus din nou arbitrar

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 471 vizualizări
Topul la zi a celor mai mari companii private; Top 10 tendinţe în spaţiul online

Impozitul forfetar, pus din nou arbitrar


Un restaurant din Floreasca va plati un impozit forfetar de trei ori mai mare decat acum, dupa grila propusa de Finante, care tine "secreta" reteta aflata la baza noilor calcule. Potrivit grilei impozitului minim valabil in prezent, un restaurant cu cifra de afaceri de 100.000 de euro plateste anual 1.585 euro. Conform noii grile propuse de Ministerul Finantelor, daca restaurantul se afla in zona Floreasca si are o suprafata de 100 de metri patrati, la aceleasi venituri, va plati 5.243 euro. In schimb, daca este situat in Drumul Taberei, va plati cu 15% mai putin, respectiv 4.585 euro. Cum s-a ajuns la aceste calcule este un mister chiar si pentru specialistii din domeniul fiscalitatii, scrie capital.ro.


De ce nu avem all-inclusive


Mitul romanului care da iama in mancare. Udrea: "Cu sau fara all-inclusive, litoralul romanesc l-a surclasat pe cel bulgaresc in 2009". Spre deosebire de Turcia si chiar fata de Bulgaria, pe litoralul romanesc sistemul sejururilor all-inclusive s-a dezvoltat insuficient, hotelurile care practica aceasta metoda de turism putand fi numarate pe degete. Specialistii in domeniu au identificat mai multe cauze care au dus la aceasta situatie, de la sistemul fiscal la modul de administrare a plajelor, de la urbanismul statiunilor si pana la idei preconcepute. "Cele mai multe hoteluri de pe litoralul romanesc au fost construite in timpul regimului comunist pentru turism de mase, dupa un con­cept complet diferit de cel de clubbing, caracteristic ofertelor all-inclusive, a declarat pentru Gandul Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii si Turismului.


Topul la zi a celor mai mari companii private


Cele mari mari zece companii private au rulat anul trecut aproximativ 14 mld. euro, adica 12% din PIB-ul Romaniei, cu 4 mld. euro mai putin decat incasau in 2008 primii zece, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Primul an de criza a pastrat liderul, Petrom ramanand cea mai mare companie romaneasca, cu toate ca a inregistrat a doua cea mai mare scadere a afacerilor, de peste 30%. Gigantul local a rulat anul trecut putin peste 3 mld. euro, la distanta de aproape 1 mld. euro de urmatorul clasat. Singurele cresteri din top 10 au fost ale Automobile Dacia si cele ale British American Tobacco.


Mai sunt piete sau doar conspiratii?


De cel putin zece ani, GATA (Gold Anti-Trust Action Committee) acuza marile banci internationale si guvernele de implicarea intr-o conspiratie larga pentru suprimarea pretului aurului. In tot acest timp, organizatia a contactat mai multe institutii de supraveghere a pietelor financiare pentru a denunta asa-numitul "cartel al aurului". In conformitate cu prevederile legii accesului liber la informatiile de interes public, GATA a cerut Federal Reserve si Trezoreriei SUA sa prezinte situatia interventiilor pe aceste piete, dar refuzul a fost categoric, scrie Bursa.


Deocamdata nu facem aeroport langa București


Statul nu are bani nici macar pentru studiu. Constructia unui nou aeroport care sa deserveasca Bucurestiul a fost amanata pentru o perioada nedeterminata, deoarece, in lipsa banilor, Executivul nu a lansat inca nici macar procedurile de elaborare a studiului de fezabilitate, la aproape doi ani de la aprobarea in Guvern a investitiei. "Programul privind executarea lucrarilor se face in baza unui studiu de fezabilitate, elaborarea si finantarea acestuia cazand in sarcina Ministerului Transporturilor. Studiul in cauza nu a fost demarat pana in prezent, din cauza lipsei resurselor bugetare", se arata in document, scrie capital.ro.


Top 10 tendinte in spatiul online


rendurile si ideile care vor guverna spatiul online in 2010: jocuri bazate pe localizare, platforme in loc de site-uri, jocuri sociale, live chat, microplati. Si lista continua, spre incantarea Web-dependentilor. Cel mai mare impact in sudul Americii l-au avut doua servicii de gaming bazate pe localizarea utilizatorilor: Gowalla, cu sediul la Austin, si Foursquare, cu sediul la New York. Ambele servicii sunt similare: utilizatorii "intra" intr-un loc din lumea reala cu ajutorul telefonului mobil si primesc ca recompensa insigne si reduceri pentru frecventarea acestor locuri la moda, scrie Romania libera.


Cum castigi 1.000 ă"š¬ pe luna de la stat


Cine vrea sa fie rentier pe banii statului poate sa cumpere luna aceasta obligatiuni de stat pe zece ani in lei, cu un cupon de 6,75% pe an. Pentru a obtine un venit lunar de echivalentul a 1.000 de euro, asta in cazul in care euro ar ramane la acelasi curs fata de leu, investitorul ar avea insa nevoie sa cumpere 73 de titluri, in conditiile in care valoarea individuala este de 10.000 de lei (2.400 de euro), scrie Ziarul Financiar.


Vals pe muzica de Strauss-Kahn


Un-doi-trei, un-doi-trei!... imi suna si acum in ureche vocea mamei care incerca sa ma invete cum se danseaza valsul. Un-doi-trei, a batut tactul in saptamana dinaintea Pastelui domnul Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, in vizita oficiala la Bucuresti. Valsul lui Strauss-Kahn a sunat armonios chiar si pentru presedintele Basescu. Omul a intrat in ritm - un-doi-trei! "" si a inteles pasii urmatorii dupa imprumut: disponibilizari si cresterea taxelor. Iar daca nu ne miscam repede si cu gratie, nu-i nimic. Mai incercam o rotatie. Incepe cu un nou imprumut de la FMI, scrie Claudiu Serban in editorialul sau din capital.ro.


Vanzarile de masini noi din Germania, in scadere


Vanzarile de masini noi din Germania au scazut in martie pentru a patra luna consecutiv, cu 26,5%, fata de aceeasi perioada din 2009, dupa ce guvernul a retras programul de innoire a parcului auto. Germania evolueaza in sensul opus tendintei din alte state europene, printre care Franta, unde pietele auto sunt stimulate de programe prin care autoritatile acorda prime la casarea unui autovehicul vechi pentru cumpararea altuia nou, scrie StiriAuto.ro.



de Ionut Baias HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.