Ultima oră

Fulgerul nimicitor de la Arva, un fenomen misterios

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 5730 vizualizări
Fulgerele globulare sint extrem de rare , spune seful Statiei Meteo Focsani despre fenomenul atmosferic care ia forma unui disc de foc ce poate sfirsi printr-o explozie violenta u satenii din Arva spun ca globul de foc a traversat satul in Simbata Mare, inainte de a trasni in biserica u cladirile inalte trebuiesc dotate cu paratrasnete pentru evitarea problemelor, sfatuiesc pompierii u biserica din Arva a devenit loc de pelerinaj

Fenomen rarisim, fulgerul globular, sau, popular, "mingea de foc" care a traversat in noaptea de Inviere comuna Brosteni si in cele din urma a trasnit biserica din satul Arva, nu poate fi explicat pe deplin nici de meteorologi. Acestia spun ca atita timp cit in zona nu exista un punct de observare nu se poate confirma stiintific producerea unei descarcari electrice in forma de glob de foc, care se produce extrem de rar si sfirseste adesea printr-o explozie violenta. "E posibil sa fi fost un fulger globular, dar daca nu avem o statie de observatie in zona nu ne putem pronunta. Fulgerele se produc atunci cind norii de furtuna, cumulonimbus, se ciocnesc dupa ce sint miscati de curenti de aer. Descarcarile electrice imbraca diferite forme. Fulgerele globulare sint extrem de rare", ne-a declarat Mariana Cucoli, seful Statiei Meteo Focsani. Meteorologii sint destul de rezervati in explicatii in ceea ce priveste un fenomen care se gaseste mai mult in carti. Specialistii spun ca probabilitatea medie de a observa un fulger globular in timpul unei vieti medii de 80 de ani este de numai 0,63%. Cert este ca "mingea de foc" este periculoasa, pentru ca se poate deplasa liber in aer si poate produce pagube insemnate in caz de dezintegrare. Au existat si marturii ale unor oameni care nu au patit nimic dupa ce au fost in apropierea unei asemenea sfere din plasma, despre care specialistii spun ca ramine concentrata datorita cimpurilor magnetice autogenerate.


"A fost cel mai straniu eveniment pe care l-am vazut"


Oamenii din zona relateaza ca in momentul trecerii globului de plasma pe deasupra caselor unei femei i-a sarit cutitul din mina, iar bubuitura traznetului s-a auzit la doi kilometri dstanta si a spart mai multe geamuri. "A fost cel mai straniu eveniment pe care l-am vazut. Inainte de fulger cerul era negru, iar lumea parca a intrat intr-o psihoza. In biserica, in locul retelei electrice a ramas doar un sant, nici macar urme de fire sau bucati arse, le-a topit instantaneu pentru ca avea o incarcatura energetica fantastica. Au picat si icoanele de pe catapeteasma, a lasat in urma un dezastru. Doamne fereste sa fi fost cineva in interior! Genul acesta de fulger este extrem de rar dar uite ca s-a intimplat la noi. Bunica sotiei, de 90 de ani, spunea ca o minge de foc de culoare violet mergea dupa ea prin curte, pentru ca sfera a traversat satul. Un alt vecin, care sta linga biserica, era in padure, pe Arva, si a vazut o lumina mare cum a coborit din cer si a dat telefon acasa crezind ca a cazut un OZN, ceva. Si alti oameni au vazut sfera aia incandescenta cum a trecut. Am inteles ca depinde de polaritatea locului, te poate arde de viu sau poatetrece prin obiecte fara sa la distruga. Este ceva fenomenal", ne-a relatat un localnic din Brosteni, care ne-a scris la redactie. Pentru ca pagubele produse bisericii au fost insemnate, liderii enoriasilor din Arva solicita o expertiza din partea Inspectoratului de Stat in Constructii pentru a evalua starea structurii de rezistenta a imobilului, intrucit oamenii vor in continuare sa vina aici pentru a asista la slujbele religioase. De altfel, Biserica "Sfintul Ion Botezatorul" din satul Arva a devenit loc de pelerinaj in ultimele zile pentru curiosii din tot judetul care vor sa afle mai multe despre misteriosul fenomen care a lovit lacasul de cult.


Paratrasnetele, obligatorii pentru cladirile inalte


In ultimii trei ani in Vrancea nu s-au inregistrat incendii care sa fie cauzate de natura dezlantuita sub forma traznetelor si fulgerelor, chiar daca mai multi oameni au murit trasniti pe cimp. Acest lucru il spun chiar pompierii, care adauga ca Biserica "Sfintul Ion Botezatorul" din satul Arva, comuna Brosteni, ar fi putut fi salvata daca exista o instalatie de tip paratrasnet care sa duca fulgerul direct in pamint. Specialistii in situatii de urgenta atrag atentia ca toate constructiile inalte ar trebui sa fie dotate cu paratrasnete. "Constructiile si instalatiile tehnologice exterioare care sint cel putin de doua ori mai inalte decit constructiile, proeminentele de teren sau copacii din jur si au cel putin 10 m inaltime se prevad obligatoriu cu instalatii de protectie contra descarcarilor atmosferice", spune George Dumitrache, purtatorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Si lacasurile de cult intra sub incidenta acestor norme legislative, tinind cont ca cele mai multe au turle foarte inalte. De altfel, dispozitiile generale de aparare impotriva incendiilor la obiectivele de cult arata ca, periodic, trebuie sa se verifice instalatiile de protectie impotriva trasnetului cu urmarirea mentinerii, pe intreaga durata de exploatare, a integritatii fizice, a continuitatii si bunei functionari a tuturor elementelor componente, inclusiv a prizei de impamintare. Cum in fiecare minut, globul pamintesc este lovit de aproximativ 1.800 de trasnete, iar zilnic trasnetul omoara, pe intreg globul, 20 de persoane si raneste alte 80, pompierii vin si cu citeva sfaturi de protectie pentru cei care sint surprinsi in natura de o furtuna. Regula de baza: nu trebuie sa va adapostiti sub copaci inalti si izolati sau sub capite. Trebuie sa stati departe de apa si sa nu tineti in mina obiecte metalice. Daca sinteti surprinsi de furtuna este bine sa va ghemuiti pentru a nu genera descarcari electrice. De asemenea, daca sinteti in casa trebuie sa inchideti usile si ferestrele pentru a se evita formarea de curenti. Preventiv, opriti si scoateti din priza aparatele electrice pina ce furtuna ia sfirsit. (R. MANOLACHE, M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.