Ultima oră

Calculatoarele din penitenciar, folosite doar la ore

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 778 vizualizări
Detinutii au ocazia sa invete primii pasi in tainele calculatorului fie in clasele gimnaziale, fie la cursuri de calificare u daca penitenciarul va avea calculatoare noi, este exclusa conectarea acestora la internet

Filmele, jocurile pe calculator sau internetul sint inca vise ale "chiriasilor" din Penitenciarul Focsani. Desi unitatea de detentie este dotata de mai bine de un an cu calculatoare, iar in viitorul apropiat aici ar putea exista si mai multe, acestea sint momentan folosite doar in scopuri educative. Unii dintre detinuti invata tainele calculatorului fie in cadrul orelor din clasele V-VIII, iar altii, mai avansati, se instruiesc pentru a putea chiar profesa cind ies din penitenciar. "Penitenciarul Focsani a fost inclus intr-un proiect demarat in 2007, in baza caruia am primit sase monitoare si un server. Este un mod de lucru mai complicat, se lucreaza in retea, iar in momentul in care s-au primit calculatoarele, in cadrul proiectului au fost instruiti si doi lucratori din penitenciar", a precizat purtatorul de cuvint al Penitenciarul Focsani, subcomisarul Dan Slavoiu. Astfel, de anul trecut, cei doi angajati ai penitenciarulului i-au ajutat pe detinutii scolari sa invete cum sa se descurce in fata monitorului si a tastaturii. Aceleasi calculatoare au fost folosite de altfel si in cadrul cursurilor de initiere in meseria de operator introducere prelucrare si validare date, in urma carora 12 detinuti au primit diplome de "meseriasi". Cum una dintre conditiile pentru participarea la aceste cursuri este ca detinutul sa nu mai aiba mare parte din pedeapsa de executat, multi dintre cei calificati au fost eliberati din penitenciar. Daca le-au folosit sau nu cursurile nu se stie, insa ca orice meserie invatata in penitenciar, calificarea aceasta le-ar putea oferi o sansa in plus in incercarea de a se angaja la intoarcerea acasa. Buzoianul Remus Coman este unul dintre cei 12 detinuti care au urmat cursurile, si pentru ca mai are putin din pedeapsa pentru omor, spera ca, o data ajuns in libertate, sa isi poata dovedi cunostintele. "Am participat la cursurile din a doua serie, pe care le-am finalizat in urma cu un an. Nu aveam nici un fel de cunostinte de calculator, am pornit de la zero, insa sper ca ma vor ajuta cind ma voi libera. Am executat pina acum 13 ani, si ma voi libera la anul, cind probabil ma voi adresa unei institutii pentru angajre", s-a aratat increzator detinutul.


"Nu mai poate fi introdusa o alta cale de comunicare"


Anul acesta s-a vorbit mult despre posibilitatea ca detinutii sa isi poata cumpara si calculatoarele proprii, existind deja un proiect in dezbatere publica in acest sens. Insa, potrivit oficialilor unitatii, chiar daca proiectul va trece intr-o forma sau alta, aceasta nu va insemna ca detinutii vor avea o noua cale de "evadare" spre libertate. Tocmai pentru a limita cit mai mult eventualele scapari din proiect, si problemele care pot aparea in penitenciare o data cu implementarea acestuia, fiecare unitate a transmis propriile amendamente si sugestii. "Proiectul doreste sa dea posibilitatea detinutilor de a primi aparatura IT. Sint tot felul de probleme care decurg din acest proiect, de aceea stiu ca s-au trimis si de la unitatea noastra puncte de vedere. Spre exemplu, in acest moment detinutii au deja posibilitatea sa ia legatura cu exteriorul prin vizite si telefon. E clar ca nu mai poate fi introdusa o alta cale de comunicare, cum ar fi internetul, mai ales ca aceasta nu poate fi controlata", ne-a spus subcomisarul Slavoiu. Acesta a mai adaugat ca in penitenciar ar fi detinuti cu "dare de mina" care ar putea sa isi cumpere propriul calculator si in "locuinta" temporara, insa, cu toate acestea, echipamentele de acest gen nu vor putea fi folosite in camerele de detentie, ci tot in club, sub supraveghere. In forma initiala a proiectului se mentioneaza ca posibilitatea ca detinutii sa isi cumpere propriile calculatoare este destinata doar sustinerii activitatilor de educatie si asistenta psihosociala. Calculatoare personale pot fi de tip desktop sau minitower, insa le vor putea cumpara doar persoanele condamnate care indeplinesc anumite conditii. (N. CRISTEA, I. NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.