Ultima oră

Lumina Invierii a umplut bisericile pentru o noapte

Ziarul de Vrancea
6 apr 2010 1249 vizualizări
Enoriasii au venit la biserica in numar mare in Noaptea de Inviere pentru a lua acasa lumina sfinta sau pentru a o duce la mormintele celor dragi u la multe lacase de cult s-a impartit lumina adusa de la Ierusalim u din pacate, chiar si de sarbatoare, bunul simt le-a lipsit unor enoriasi care nu au ezitat sa-si parcheze masinile exact in buza bisericilor u la Manastirea din Soveja au venit si turisti din judetele vecine

Cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii de peste an, Invierea Domnului, este una dintre putinele ocazii in care enoriasii vin in numar foarte mare spre biserica pentru a lua lumina sfinta si a o duce acasa sau in cimitire, la mormintele celor dragi. Lacasele de cult sint pline, iar cimitirele sint luminate de mii de stele, aducind mai aproape cerul de pamint.


In multe biserici lumina sfinta a fost adusa si anul acesta chiar de la Ierusalim, din inima ortodoxiei, in timp ce la altele, cum e cazul Bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Focsani, a fost tinuta aprinsa flacara de anul trecut, sosita tot de la Sfintul Mormint. Din pacate, pentru multi enoriasi, miracolul dureaza putin si graba care ne caracterizeaza face ca dupa ce luam lumina sfinta multi dintre noi sa plece acasa, unde ne asteapta placerile lumesti, in frunte cu bucatele "de dulce".


Tocmai de aceea multi preoti se grabesc sa-i miruiasca pe cei care vin pentru putin timp la biserica de Inviere si apoi sa continue slujba in interior, pentru cei care stau pina la cintatul cocosilor. Dar sarbatoarea Invierii Domnului inseamna mult mai mult decit atit, dupa cum au insistat si preotii in cuvintarile lor, inseamna o traire continua a acesui mare simtamint crestin. Invierea Fiului lui Dumnezeu este singurul eveniment nou sub soare din ultimii 2000 de ani, care a schimbat cursul istoriei, pentru ca numai dupa Invierea Domnului, ucenicii lui Hristos s-au numit crestini si au avut curajul ca iasa la propovaduire. Daca Hristos nu ar fi inviat, discipolii Sai nu ar fi fost decit una din sutele de secte din Antichitate si nimic mai mult. Invierea lui Hristos a scos ucenicii din catacombe, transformind, prin Cinzecime, asa numita secta a lui Iisus "" cum o numeau evreii - in religia iubirii, crestinismul.


Zeci de credinciosi au luat lumina la Soveja


Vrincenii, dar si vecinii din alte judete au iesit din confortul citadin, pentru a petrece la Soveja, in muntii Vrancei, sarbatorile de Paste. Desi in numar mai mic fata de anii anteriori, credinciosii au venit cu zecile la Manastirea Soveja in noaptea de Inviere, pentru a lua parte la o slujba deosebita. Odata cu miezul noptii, din lacasul de cult au iesit cu lumina sfinta, alaturi de preotul Gheorghe Nichifor, elevi din comuna, care au purtat cu mindrie facliile luminoase, imbracati in costume traditionale, in timp ce slujba s-a tinut in curtea manastirii, sub cerul liber. Multi dintre cei care au poposit la biserica au stat pina la terminarea slujbei, mai ales pentru ca vremea a fost frumoasa. Lacasul de cult din Soveja a fost construit ca semn al impacarii dintre Matei Basarab si Vasile Lupu, fiind cunoscut si sub numele de Dobromira, insemnind buna pace.


Pe timpuri aici veneau calugari care se rugau, citeau psaltiri si copiau carti bisericesti. La sfirsitul sec.XIX, manastirea a devenit biserica parohiala, inchinata de catre Constantin Mavrocordat. Dupa cutremurul din 1802 ansamblul monahal a fost reconstruit. In prezent, chiliile manastirii sint ruinate. Din pacate, bunul simt le-a lipsit unor enoriasi care nu au ezitat sa-si parcheze automobilele exact in "buza" manastirii, blocind astfel accesul altor persoane. Printre cei care au poposit la Soveja s-au numarat, in afara de vrinceni si turisti din alte judete precum Galati, Braila si chiar Constanta. La slujba de Inviere au putut fi vazuti consilierul judetean Lica Panciu, directorul CUP SA Focsani, Gheorghe Vasilescu, secretarul municipiului Focsani, Eduard Corhana, precum si Gicu Avasiloaie, seful Politiei municipiului Focsani. In mini-concediul de Paste, cei care au venit sa respire aerul tare de munte s-au refugiat in poienitele din imprejurimi pentru a incinge gratarele alaturi de prieteni si familie sau pur si simplu pentru o plimbare relaxanta la umbra padurii.


Cintul cocosilor in biserica


Noaptea de Inviere este un prilej ca fiii satelor sa se intoarca acasa, la parintii ramasi in viata sau la mormintele lor, pentru a le duce Lumina, in asteptatea celei de-a doua Invieri. Asa s-a intimplat in toate satele Vrancei. La Vitanesti, preotul Stefan Cioarec a impartit Lumina Sfinta enoriasilor adunati in jurul lacasului de inchinaciune din toate colturile satului, dar si din strainatate. Biserica "Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil" a fost plina cu credinciosi. Unii au tinut post negru pentru a se impartasi de Sfintele Pasti. Citeva vaduve au adus in sfintul lacas si cocosi albi care au vestit Invierea la miezul noptii. O legenda spune ca, dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii si fariseii au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cind va invia cocosul pe care-l mincam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi. Se spune ca cel mai norocos este gospodarul al carui cocos cinta primul, acesta fiind semn de belºug. Dupa ce slujba se incheie, cocosii sint daruiti preotului sau oamenilor saraci. Tot de Inviere, gospodinele duc la biserica pasca si oua rosii care se impart mirenilor duminica dimineata, dupa ce iau anafura si aghiazma.


Focsaniul a primit Lumina Ierusalimului


Lumina Sfinta de la Ierusalim a ajuns si la Focsani in noaptea Invierii. "Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcind si celor din morminte viata daruindu-le". Prima zi de Pasti, Sarbatoarea Invierii Domnului Iisus Hristos a golit strazile Focsaniului. In orasul plin de liniste a coborit sarbatoarea. Cei care au simtit chemarea tainica a bisericii au venit sa asculte slujba "Invierii mici" "" vecernia in Biserica "Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul" din Piata Unirii. Cuvintele "Hristos a inviat!" adresate de un inger de linga mormintul Domnului femeilor mironosite au rasunat in biserica. Denumita sarbatoarea bucuriei, intrucit primele cuvinte rostite de Iisus cel inviat au fost: "Bucurati-va!", sarbatoarea i-a facut pe focsaneni sa impleteasca in sufletele si rostirea lor bucuria naturii reinviate cu bucuria credintei.


Anul acesta enoriasii din centrul Focsaniului au primit pentru prima data lumina sfinta de la Ierusalim, adusa cu o cursa charter tocmita de Patriarhia Romana si distribuita in biserici prin intermediul delegatilor de la Episcopia Buzaului si Vrancei.


In biserica frumos ornamentata cu simboluri pascale, cu flori si lumina, tineri si virstnici i-au inchinat lui Dumnezeu gindurile lor de bucurie si evlavie. Moment de innoire sufleteasca, de credinta in biruinta raului si a mortii, "Invierea" a unit inca odata in spirit crestin focsanenii. "Am venit astazi la slujba pentru ca aseara n-am putut sa plec fericita ca am luat lumina din lumina sfinta de la Ierusalim", ne-a spus Otilia Marin, o studenta din Focsani. "Anul acesta am reusit sa aducem lumina din Lumina Sfinta de la Ierusalim", spune plin de bucurie preotul bisericii, Marin Ion. "Fie ca lumina sfinta sa aline suferintele celor care au probleme de sanatate sau alte necazuri, sa le insufle credinta si speranta ca soarele va iesi si pentru ei", a spus preotul paroh in cuvintarea adresata crestinilor veniti la serviciul religios.


Debutul Saptaminii Luminate s-a produs si in orasul nostru in liniste si credinta si sa speram ca asa va ramine. Hristos a Inviat! (Silvia VRINCEANU, Iulia NICOLAIE, Vali NISTOR

























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.