Ultima oră

SOCIAL:Numarul turistilor care au petrecut Pastele in tara a scazut cu 25 la suta, fata de anul trecut

Ziarul de Vrancea
5 apr 2010 363 vizualizări
Romanii au ocolit anul acesta, de Paste, statiunile turistice din tara. Datele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc arata ca numarul persoanelor care si-au petrecut Pastele intr-o structura de primire turistica omologata din tara s-a redus cu aproape 25% in acest an, la aproximativ 37.500. Nici vacanta in strainatate nu a fost o optiune pentru multi romani, insa cei care au hotarat sa plece au ales ca destinatii Bulgaria si Grecia, transmite Mediafax.


"Din datele centralizate de catre Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a rezultat ca anul acesta, circa 37.500 de romani si-au petrecut sarbatorile de Paste intr-o structura de primire turistica omologata din Romania si au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,18 milioane de lei. Astfel, pretul unui sejur achitat de un turist roman a fost, in medie, de 405 lei", se arata intr-un comunicat al federatiei.


Spre comparatie, anul trecut au fost inregistrati 48.500 de turisti, iar cheltuielile totale au fost de 25,12 milioane de lei, rezultand o medie de 518 lei pentru fiecare turist. In topul preferintelor romanilor, primul loc l-au ocupat pensiunile rurale, unde au fost inregistrate 18.000 de cazari oficiale.


Mii de turisti au ales sa-si petreaca sarbatorile in pensiuni neclasificate, adica la "negru", potrivit sursei citate. Destinatiile preferate au fost Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramures si Buzau, unde rezervarile au depasit 80% din capacitatea de cazare.


Pe Valea Prahovei, gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%, in timp ce in alte statiuni montane s-a inregistrat un grad de ocupare de 25% din capacitatea de cazare. Aproximativ 5.000 de romani au ales sa serveasca masa de Paste in restaurantele hotelurilor din marile orase.


"Litoralul nu este o destinatie traditionala atractiva pentru petrecerea sarbatorilor pascale. Dupa experienta nefericita de anul trecut, cand la mare au fost pregatite pentru turisti peste 3.000 de locuri de cazare incalzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervati si de aceea s-au facut rezervari numai pentru 500 de turisti. Anul acesta, aproximativ 1.500 de turisti, in special pescari pasionati si iubitori de peisaje inedite, si-au petrecut Pastele in pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii. Mai trebuie precizat ca aproximativ 8.000 de turisti si-au petrecut Pastele in diferite statiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife", precizeaza comunicatul.


Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc sustine ca printre explicatiile scaderii numarului de turisti se afla numarul redus de zile libere, promovarea modesta a destinatiilor de petrecere a sarbatorilor pascale si efectele crizei economice. Nici turismul extern nu a inregistrat cifre mai bune, asa ca interesul pentru petrecerea Pastelui in strainatate a fost foarte scazut comparativ cu anii trecuti. Cele mai solicitate destinatii externe au fost cele din aproprierea tarii, respectiv Bulgaria si Grecia, unde si-au petrecut sarbatorile de Paste aproximativ 4.000 de turisti romani care au cheltuit, in medie, 120 euro de persoana.



de R.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.