Ultima oră

POLITICA:Din culisele PDL. Cum a ajuns Teo Trandafir sa candideze pentru un mandat de deputat

Ziarul de Vrancea
1 apr 2010 416 vizualizări
PDL a tinut secreta candidatura lui Teo Trandafir, timp de doua saptamani, la cererea expresa a fostei vedete de televiziune

Dupa ce a cautat doua luni un candidat eligibil care sa invinga alianta PSD-PC-PNL, conducerea PDL a gasit omul surpriza - Teo Trandafir. HotNews.ro prezinta strategia partidului si cum a ajuns PDL sa oferteze si sa primeasca acceptul vedetei de televiziune.


Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca Teo Trandafir ar fi fost contactata in urma cu doua saptamani si ar fi fost de acord sa candideze, cu conditia insa ca numele ei sa nu fie aruncat pe piata pana in momentul in care isi va depune candidatura la Biroul Electoral Central.


"Motivul pentru care a fost tinuta secreta candidatura lui Teo Trandafir este faptul ca ea nu si-a dorit sa fie tocata marunt de presa. Daca am fi anuntat atunci cand a acceptat, ar fi fost cinci saptamani in care ar fi fost atacata pe bloguri, in tabloide, deja a inceput strategia de denigrare. A fost conditia dansei", au explicat sursele citate.


Democrat-liberalii au folosit o adevarata strategie de a tine ascuns numele candidatului pentru colegiul 19. Conducerea PDL a aruncat pe piata, in ultima saptamana, numele grele, precum Teodor Baconschi, Octavian Bellu, Florin Calinescu, Monica Tatoiu, Daniel Funeriu si Gabriel Sandu. In urma cu doua saptamani, dupa analiza rezultatelor unui sondaj de opinie, Emil Boc i-a propus lui Teo Trandafir sa candideze pentru un mandat de parlamentar.


Pe 23 martie, vedeta de televiziune a testat terenul si a declarat public, pentru Libertatea, ca se gandeste sa intre in politica: "In ultima perioada nu am facut numai televiziune, ci mi-am acordat timp sa ma implic in proiecte sociale. Daca te uiti despre ce vorbesc politicienii astazi, te iei cu mainile de cap. Numai teme neimportante pentru cetateni. Cred ca tot mai multi oameni, care inteleg nevoile celor de langa ei, ar trebui sa se implice in politica.


(...) daca politica demonstreaza ca e cel mai eficient mod de a face ceva pentru copiii amarati, ma gandesc serios sa intru in politica",


La Biroul Permanent al PDL din 29 martie mai multi vicepresedinti l-au intrebat pe Emil Boc daca este adevarat ca Trandafir va candida din partea partidului."Raspunsul a fost unul transant: sa stam linistiti ca de problema candidaturii se ocupa Sebastian Lazaroiu", au declarat surse participante la sedinta.


Dupa sedinta BP, democrat-liberalii au aruncat in presa informatia pe surse ca a existat optiunea Teo Trandafir, dar ca aceasta refuzase datorita sanselor reduse de a obtine mandatul de deputat in fieful electoral controlat de primarul conservator Piedone Popescu.


Surse de la varful PDL sustin ca despre nominalizarea lui Trandafir, "tinuta sub cheie", ar fi stiut doar patru lideri ai partidului: Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Liviu Negoita. La acestia se adauga consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Mai mult, din motive de siguranta, adeziunea de inscriere in partid a vedetei TV a fost primita la organizatia PDL sectorul 4 chiar cu o ora inainte de a-si depune candidatura la BEC.


Dupa esecul cu Honorius Prigoana jr, care a pierdut in favoarea liberalului Radu Stroe, miza castigarii colegiului 19 este foarte mare pentru PDL, in strategia de "recucerire a Bucurestiului". Democrat-liberalii au pierdut la alegerile parlamentare din 2008 doua sectoare din Capitala - sectorul 2 si 4 - unde nu au castigat nici un mandat de parlamentar.


"Este esential sa castigam colegiul 19 impotriva aliantei PC-PSD-PNL. A existat o presiune enorma in aceasta perioada in interiorul partidului pentru a gasi o persoana care sa bata candidatul PC. Conform sondajelor pe care le-am facut, bucurestenii nu mai doresc sa aleaga un om politic, ci mai degraba un reprezentat din societatea civila. Un eventual esec in alegerile din colegiul 19 ar creea o imagine proasta partidului aflat la guvernare", a explicat un lider PDL, sub protectia anonimatului.


Conducerea PDL si organizatia sectorului 4 au efectuat trei sondaje de opinie, doua cotand partidul cu sanse mici de victorie. In primul sondaj au fost analizate candidaturile unor nume precum Mircea Raicu, Dumitru Barbu sau Anca Constantinescu, nume care au obtinut scoruri slabe in fata candidatului PC, Liliana Ghervasuc Minca.


Cel de-al doilea sondaj a luat in calcul candidatura unor ministri: Teodor Baconschi, Daniel Funeriu sau Gabriel Sandu. Dintre cei trei, cel mai bine cotat ar fi fost ministrul de externe Baconschi insa si aici exista riscul sa piarda.


In cel de-al doilea sondaj, la intrebarea daca ministrii PDL sunt potriviti sa candideze si pentru un mandat de parlamentar, majoritatea cetatenilor din sectorul 4 ar fi raspuns negativ. Sursele HotNews.ro sustin ca lipsa solutiilor i-ar fi determinat pe liderii PDL sa apeleze la strategul de serviciu, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.


Sursele citate sustin ca cel de-al treilea sondaj comandat de PDL ar fi fost gandit de Sebastian Lazaroiu. In studiul respectiv s-au regasit nume din societatea civila, televiziune dar si politica. Astfel Octavian Bellu, Florin Calinescu, Teo Trandafir, Dudu Ionescu si, bineinteles, candiatul PC Liliana Ghervasuc au fost introdusi in studiul PDL.


La intrebarea "Cat de potrivita este sa candideze pentru un mandat de parlamentar", Teo Trandafir a primit un rezultat afirmativ de 73%, urmata de Ocatvian Belu 71%, Florin Calinescu 45% , Dudu Ionescu 44%, Mircea Raicu 37% si Liliana Minca 30%.


Pe baza rezultatului obtinut, liderii PDL l-ar fi mandatat pe Lazaroiu sa se ocupe de strategia de campanie. Contactat telefonic de HotNews.ro, Lazaroiu a negat orice implicare in desemnarea candidatului PDL precum si in campania care urmeaza sa se desfasoare.



de Luminita Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.