Ultima oră

OPINII: Acum vorbesc altii, dumneavoastra intelegeti. Partea a III-a: Cum poate fi anihilata reteaua. Soluti. de Dan Tapalaga HotNews.roi

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 478 vizualizări
Reteaua Voicu si altele pot fi distruse prin deminarea si deratizarea tunelului judiciar, prin iesirea din letargie si lamentatie stearpa

. Ani de zile, politicieni, presa si societate civila, cu cateva exceptii, s-au complacut in contemplarea Raului, s-au bucurat si s-au hranit din prezenta lui. E infinit mai comod sa profetesti zilnic Apocalipsa, in loc sa te lupti cu ea. Presa, in special, pare dominata de scoala de gandire mogulista. Cea mai optimista idee propagata de apostolii ei invita la conformism total: nu se mai poate face nimic, suntem toti o apa si-un pamant. Si totusi, sunt cateva semne bune ca reteaua poate fi anihilata, si tot atatea indicii ca lupta nu va fi deloc usoara.


Mare parte a presei n-are cum sa denunte reteaua pana la capat, fiind parte din ea. Din acest motiv, televiziunile de stiri au tendinta irezistibila de a face din calau-victima, de a muta abil discutia de pe fond pe forma, de a ucide din fasa gandirea sanatoasa si actiunea decisiva. Jurnalismul mogular se confunda azi cu parerologia sterila, toxica.


Politicienii, cei mai multi, sunt prizonierii diferitelor retele. La putere sau in opozitie fiind, politicienii, in special osificatii din sistem sau eternii, au tendinta sa conserve reteaua, nu s-o distruga. Prezentele solare din politica sunt atat de rare, de izolate si de lipsite de influenta, incat nu de aici trebuie asteptata salvarea.


Dar solutii exista deja, ele au fost exprimate de-a lungul timpului de magistrati de buna credinta, de ONG-uri perseverente si cu o buna expertiza in politici publice sau le gasim formulate de catre societatea civila alternativa, activa pe bloguri, forumuri de specialitate si site-uri. Ei, specialistii, stiu ce-i de facut, nu presa sau profetii Romaniei fara de speranta. Solutiile exista, dar putini au interesul sa le vada sau sa le expuna cat mai limpede cu putinta. Ascultati-i acum pe cei care se pricep si vor sa se elibereze din retea. Uitati-i astazi pe Voicu si ai lui.


Posibile solutii de anihilat retele:


* Protestul viguros. Actiunea celor 300 de magistrati s-a nascut dintr-o reactie spontana, de revolta fata de retelele coruptiei expuse in stenogramele dosarului Voicu care au afectat grav imaginea justitiei. E prima petitie online, (vezi petitia aici) primul protest in care magistratii se mobilizeaza masiv si pentru altceva decat lefuri si privilegii. Protestul celor 300 ne arata ca in sistem se contureaza un nucleu reformist. 300 din 4000 pare totusi putin, dar incurajator. In alte cazuri grave, raspunsul sistemului era de tacere cvasi-totala. Sub presiunea lor si a opiniei publice, Consiliul Superior al Magistraturii se vede obligat sa adopte o pozitie in cazul judecatorilor care au comis abateri grave de la etica si deontologie si sa puna in discutie promovarile arbitrare la Inalta Curte. Insa mini-revolutia magistratilor va trebui continuata iar presiunea mentinuta pana cand CSM se va reforma din temelii. Abandonul sau tacerea in fata unor cazuri scandaloase gen Jipa sau Costiniu, inalti magistrati pusi in sluba politicienilor, asigura victoria retelei. Sunt insa semne bune: ascultati-le sau urmariti-le aici.


* Un nou CSM. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - institutia cu rol decisiv in sanctionarea, promovarea si cariera magistratilor - a devenit un fel de sindicat, tolerant chiar si cu magistratii care incalca legea. A fost concluzia unei dezbateri organizate de Societatea Academica Romana (SAR) pe data de 14 martie, odata cu lansarea raportului intitulat "CSM - arbitru sau sindicat?". O institutie care trebuie reformata din temelii. Actualii membri CSM sunt chipul si fata vechiului sistem de justitie, infestat de retele si complicitati vinovate, cu radacini extinse in subteranele politice. Solutia o gasiti in raportul SAR: in toamna au loc alegeri pentru un nou CSM. La pensie cu fostii, sistemul e obligat sa gaseasca si sa trimita in viitorul CSM modele etice si profesionale autentice. Vezi detalii aici


* Trecerea politiei judiciare de la politie la parchet. Una dintre marile vulnerabilitati din sistem este, asa cum am aratat in episodul trecut (Secretul retelei), politia judiciara sau poarta de intrare in tunelul judiciar. Retelele incep de aici si sunt in mana politicienilor. Solutia procurorului general, propusa inca din 2009 de la reinvestirea in functie, pare sa fie cea corecta: trecerea politiei judiciare de la politie la parchet. Asa e firesc, asa functioneaza peste tot in Europa. Insa nici ministrul de interne Vasile Blaga, nici cei care-i vor urma nu vor ceda benevol puterea din mana. Aici, totul depinde de vointa politica. Detalii aici.


* Scurtarea duratei proceselor. Arma letala manevrata de retelele Romaniei se numeste exceptia de neconstitutionalitate. Odata ridicata, procesul se suspenda de drept. (Detalii in episodul anterior, Secretul retelei). Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca va incerca, la fel cum a facut-o predecesorul sau, Tudor Chiuariu, sa promoveze un proiect de lege care sa modifice regimul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel incat procesele sa curga, chiar daca exceptia este ridicata. Proiectul de lege initiat de fostul ministru Chiuariu (PNL) a picat in Parlament, fiind respins de parlamentari din toate partidele. Greu de crezut ca proiectul lui Predoiu va avea alta soarta. Din acest motiv, asumarea raspunderii Guvernului pe un pachet de masuri pentru eficientizarea justitiei si scurtarea duratei proceselor pare o solutie mai fezabila, mai eficienta si rapida.


* Publicarea sentintelor pe Internet. Reteaua lucreaza in subteran, cat mai ascuns posibil. Din acest motiv, publicarea sentintelor pronuntate de judecatori ar avea, prin expunerea numelor magistratilor, un important efect inhibitoriu. Un rol important in anihilarea retelelor din justitie il are si asa numita unificare a practicii judiciare. Altfel spus, in spete similare, sunt de asteptat sentinte previzibile. In ultimul sau raport, Comisia Europeana noteaza ca procedura pentru recursuri in interesul legii la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care se stabileste jurisprudenta cu forta obligatorie, este in continuare greoaie. Comisia incurajeaza simplificarea practicilor si recomanda transparenta, astfel incat intreaga jurisprudenta a instantelor sa fie accesibila tuturor. Detalii aici.


* Reformarea modului de recrutare la Curtea Suprema. Celalalt capat al tunelului judiciar, Curtea Suprema, este alt loc vital pentru supravietuirea retelei. Asa cum am scris in episodul II, Secretul retelei, judecatorii ajung aici trimisi de CSM, pe criterii discretionare, in urma unor interviuri subiective si netransparente. Solutia propusa de cei 300 de magistrati protestatari pare cea corecta: suspendarea procedurilor de promovare la Curtea Suprema, pana la reformarea radicala a modalitatilor de recrutare: concurs si criterii clare de selectare a competentelor. S-ar putea ca o solutie a fie si propunerea ministrului justitiei, aceea ca Inalta Curte sa judece pe viitor doar procesele cu inalti demnitari, pentru a fi degrevata activitatea judecatorilor. In tot cazul, modul de formare a asa numitelor complete de noua - la mana presedintelui de sectie - va trebui reviziuit, intrucat acum ajung sa judece cauze penale la Inalta Curte magistrati specializati in civil sau comercial. Solutia e modificarea legii si tot de Ministerul Justitie depinde.


* Consolidarea si apararea rolului DNA. Orice tentativa de subordonare, desfiintare sau limitare a activitatii procurorilor anticoruptie trebuie descurajate, oprite si sanctionate public fara echivoc. Se inmultesc atacurile la Curtea Constitutionala impotriva DNA, iar ingrijorarea unora este ca institutia risca desfiintarea dupa modelul CNSAS, pe fondul panicii declansate printre politicieni si magistrati.


* Reformarea serviciilor secrete. Promovarea rapida a legilor sigurantei si curatenie generala in puzderia de servicii departamentale. Cazul Voicu sugereaza complicitati nepermise intre unii ofiteri si politicieni, scurgeri de informatii, control politic asupra unor servicii care se ocupa cu orice altceva, numai cu siguranta nationala nu. Vezi cazul serviciului secret al Ministerului de Interne, utilizat din plin in razboaiele dintre partide. E nevoie de reformarea serviciilor secrete si instituirea unor mecanisme eficiente de control public, oricat de multumit se declara Traian Basescu de activitatea lor, la fiecare sedinta de bilant.



E un set minimal de masuri. Ele ar putea limita forta retelelor de tip Voicu. Nu sunt recomandari, nu e rostul presei sa conduca, ci o sinteza a unor solutii aflate deja pe masa celor care decid. Orice alte propuneri care combat atitudinea sterpa, completeaza gandirea practica si incurajeaza actiunea eficienta sunt binevenite. Am vorbit ca sa intelegeti dumneavoastra.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.