Mieii nu vor mai sta tolaniti pe tarabe
Anul acesta vrincenii vor putea cumpara miei numai din boxele amenajate in Piata Moldovei si in hala de carne, vinzarea pe taraba fiind strict interzisa. Cel putin pina in acest moment, pentru ca edilii Focsaniului spun ca vor cauta o rezolvare a problemei, pentru ca vrincenii sa isi poata alege carnea de miel pentru masa de Paste ca si in anii trecuti. "Noi credem ca producatorii de carne de miel si-ar putea vinde produsele in locuri special amenajate, adica la cunoscutele tarabe, ca si in anii anteriori. Numai ca cei de la DSVSA Vrancea ne-au prezentat o prevedere legala prin care se interzice acest lucru. Avind in vedere ca prevederea este de citiva ani, dar tot de citiva ani carnea se vinde de sarbatori pe tarabe, sa speram ca si anul acesta vom gasi o solutie pentru ca sa pastram traditia pentru focsaneni", ne-a declarat viceprimarul Vasile Dobre. Edilul ne-a mai precizat ca s-a cerut printr-o adresa si Institutiei Prefectului o opinie in aceasta speta. Potrivit insa oficialilor Prefecturii, amenajarea tarabelor pentru vinzarea carnii de miel nu va fi acceptata anul acesta. "Pentru vinzarea carnii de miel trebuie respectate prevederile legale. Am primit solicitarea Pimariei Focsani, dar nu putem sa ne abatem de la lege", ne-a precizat subprefectul Vicentiu Micheci. De astazi, in Focsani se vor deschide boxele, fiind loc pentru sase producatori in piata, alti zece fiind asteptati in hala. "Noi supraveghem in permanenta Piata Moldovei prin medicul igienist, in aceasta perioada fiind adusi si alti doi medici. Este bine ca vrincenii sa cumpere carnea de miel din zone autorizate, unde este avizata sanitar-veterinar si nu este necesara o analiza suplimentara. Daca se cumpara de la coltul blocului noi nu le putem garanta calitatea si nici nu avem ce sa certificam", ne-a spus dr. Luminita Deliu, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. Pina acum, nu exista nici un punct autorizat temporar pentru sacrificarea mieilor, acestia fiind sacrificati in cele sase abatoare autorizate sanitar-veterinar, de la Gologanu, Martinesti, Adjud, Odobesti si Focsani. Cu toate acestea, primariile mai pot solicita DSVSA sa autorizeze temporar anumite puncte de sacrificare. (N. CRISTEA, D. GANEA)