Ultima oră

AFACERI: Cat costa coruptia? Putina aritmetica, pornind de la cazul senatorului Voicu

Ziarul de Vrancea
27 mar 2010 516 vizualizări
Vorbesc ca sa intelegeti Dumneavoastra! Din sumar: Romania are taxe si impozite mai mari cu 24% din cauza coruptiei. Care sunt formele legale ale coruptiei? Cat ne costa descoperirea coruptiei si instrumentarea cazurilor? De ce coruptul roman scapa iar cel din UE sau SUA face puscarie? 30 de miliarde de euro pe an vi se pare mult? Care e legatura dintre deficitul bugetar, coruptie si Grecia? HotNews te invita sa iti spui parerea sau sa impartasesti din experientele legate de coruptia din Romania.

* Trei forme de coruptie care adancesc deficitul bugetar


1. Umflarea cheltuielilor. Guvernul incheie un contract direct cu o firma, fara a permite altor companii concurente sa liciteze. Pretul poate fi astfel artificial marit, crescand

cheltuielile de la buget. Rezultatul? Un deficit fiscal mai mare. Sau se pun conditii pe care doar firma agreeata le indeplineste. E coruptia prin cresterea cheltuielilor. Contractele obtinute de Bechtel si EADS in Romania anilor 2003 si 2004 sunt legale, dar probabil ca in cazul unor licitatii transparente, cheltuielile Statului ar fi putut fi mai mici.


2, Inspectorul care vine sa iti controleze firma si care iti gaseste el ceva, daca nu esti "atent". Este asa numita coruptie "mica", de care vorbea si Voicu. Adica politistul care, pentru a plati mai usor ratele la credit, lua si el o spaga de 1000 de euro. Asta inainte de criza. Acum, firma care ii dadea spaga a falimentat, iar banca trebuie musai platita. Ce face politistul? Se "reorienteaza". La fel de mica e si coruptia din spitale, din diferitele birouri ale functionarilor de stat sau chiar din banci


3. Privatizarile. Coruptia prin micsorarea veniturilor. Vinzi o mare firma de stat iar in contract te multumesti cu incasari mai mici decat ai putea obtine. Vanzatorul isi ia partea lui si e multumit. Statul incaseaza bani mai putini, dar cui naibii ii mai pasa? Exemple de privatizari nereusite se pot da cu duiumul, nici nu stiu la care sa ma opresc. In cazul Petrom, Nastase se cearta si acum cu Basescu si se acuza reciproc. Privatizarile ALRO, Rodipet, SNTR si multe altele sunt tot atatea cazuri despre care poti discuta. Cat au "muscat" din banii fiecaruia dintre noi e o alta discutie.


* Trecerea falimentelor in contul Statului, adica in buzunarul fiecaruia


In fine, acestea sunt doar 3 situatii ipotetice care impreuna fac ca cel putin 24% din impozitele pe care le platesti statului sa mearga direct si fara oprire in buzunarele celor corupti. Un leu din patru, atat e "taxa" coruptiei in Romania.


O alta forma de coruptie: trecerea falimentului unor firme in contul statului. Si asta iti ia bani din buzunar, fara sa simti. Bancorex, FNI, si toate celelalte banci care s-au prabusit in Romania si care au "costat" cateva zeci de miliarde de dolari.

Mai e apoi coruptia politica. Cea care ii fereste pe parlamentari sa raspunda in fata legii inclusiv dupa ce ei si-au terminat mandatul. Chirac a fost anchetat imediat dupa ce nu a mai fost presedinte. Vorba unui raport publicat de The Economist: asa ceva clar n-o sa vedeti in Romania.


* Am uitat sa vorbesc despre costul descoperirii coruptiei


Pe langa asta, "factura" coruptiei include si cheltuielile facute cu descoperirea si anchetarea ei. Interceptarile lui Patriciu au costa circa 15 milioane de lei noi (majoritatea costurilor provenind din interceptarile facute si plata echipelor de supraveghere)

Cheltuielile facute cu dosarele de "mare coruptie" duc la circa 40 de milioane de euro anual. Asa incat limitarea acestui fenomen ar usura mult cheltuielile de la buget si teama de taxe si impozite mai mari.

Cum se poate scapa de asta? Relativ usor. Ai insa nevoie de un Fisc puternic si de transparenta. Pentru ca in fond, coruptia inseamna bani.


Bani care trec dintr-un cont in altul. De ce in SUA sau in Germania gradul de coruptie e mai mic? Nu pentru ca americanii sau nemtii sunt mai putin coruptibili decat romanii, ci pentru ca stiu ca daca sunt prinsi, nu exista "negocieri" sau plecari in Siria peste noapte. Nu au cale de negociere care sa-i faca salvati, asa cum se intampla lucrurile la noi.


* Calcule si raspunsuri


Intr-un raport recent al Bancii Mondiale, se arata ca cel mai mare grad de coruptie ii vizeaza pe parlamentari, pentru legile "cu dedicatie" pe care le dau.

Pentru calculul "facturii" coruptiei, exista o aparatura matematica stufoasa, insa nimeni nu poate calcula riguros costul coruptiei. Poti in cel mai fericit caz, aproxima si compara. S-a demonstrat de pilda ca o parte din inflatia de datoreaza coruptiei. Revenind, mai spunem ca potrivit acelei metodologii, Romania este "usurata" anual de circa 30 miliarde de euro, provenind din banii dati ca spaga, banii calculati ca pierdere a Statului, banii reprezentand costul neachitarii taxelor si impozitelor prin amanarea la plata sau alte tertipuri, investitii amanate in Romania din cauza acuzatiilor de coruptie, economia subterana si evaziune fiscala. Atat.


de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.